CHP meydanlara iniyor

CHP meydanlara iniyor
13 Ağustos 2015 09:46

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu son randevu öncesi vekillerle bir araya geldi. Vekillere dağıtılan kitapçıkta 81 ili gezerek partiyi anlatacakları talimatı verildi.

 

 

AKP ile CHP arasında sürdürülen koalisyon görüşmelerinde son temas bugün Kemal Kılıçdaroğlu ile Ahmet Davutoğlu arasında başbaşa yapılacak. Son görüşme öncesi her iki tarafta da koalisyon umutları iyice azaldı. Davutoğlu son değerlendirmeleri partisinin MYK toplantısında yaparken tüm milletvekillerini Genel Merkez’de toplayan Kılıçdaroğlu ise vekillere “alana çıkın” talimatı verdi. Vekiller hazırlanan kitapçık doğrultusunda 81 ile dağılacak. “13 yıldır ülkeyi tek başına yöneten parti, yanına ortak istemiyor. Bizim de zorluğumuz 13 yıldır kıyasıya eleştirdiğimiz bir parti ile ortaklığa girmektir” diyen Kılıçdaroğlu, “Azınlık hükümeti ya da kısa süreli koalisyon” formülüne sıcak bakmadıklarını da “Bu olmaz. Zaten hiçbir CHP’linin koltuk ve plaka derdi yoktur” sözleriyle açıkladı. Kılıçdaroğlu vekillere “Erdoğan’ın koalisyon önündeki en büyük engel olduğunu söyleyebilirsiniz” dedi. AKP ile koalisyon konusunda iki temel sıkıntı bulunduğunu belirten Kılıçdaroğlu, “Öncelikle 13 yıldır bu ülkeyi tek başına yöneten parti yanına ortak istemiyor, çünkü bugüne kadar o ne isterse, ne derse yapabiliyordu. Bizim de zorluğumuz 13 yıldır kıyasıya eleştirdiğimiz bir parti ile ortaklığa girmektir. Ama kimse unutmasın, biz öncelikle Türkiye’yi düşünüyoruz” dedi. AKP ile muhtemel bir hükümetin geçmişin devamı olarak algılanmaması gereğinin altını çizdiğini belirten Kılıçdaroğlu, “Kurulacak koalisyonun içeride ve dışarıda yeni bir hükümet olarak algılanması önemlidir” derken, koalisyonun hangi ilkeler çerçevesinde kurulması gerektiğini sürecin başında ifade ettiklerini anımsattı. Kılıçdaroğlu, pazartesi günü Başbakan ile yaptıkları görüşmede sürecin uzamasından duyduğu rahatsızlığı dile getirdiğini aktardı.

 

‘Neden kurulmadı?

 

Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yarın yeniden buluşacağız, CHP MYK’sının aldığı kararı Sayın Başbakana aktaracağım, 14 ilkemiz ve beş ana sorun alanı ortada, bunlara rağmen koalisyon kurulamazsa, neden kurulamadığını öğreneceğiz.” Kılıçdaroğlu, toplantıda “azınlık hükümeti ya da kısa süreli koalisyon” formülüne sıcak bakmadıklarını da “Bu olmaz. Zaten hiçbir CHP’linin koltuk ve plaka derdi yoktur.

 

Başbakan samimi

 

Koalisyon konusunda sayın Davutoğlu’nu samimi bulduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, buna karşın Başbakan’ın “aşmakta zorluk çektiği duvarlar olduğunu” söyledi. Toplantı sürerken açıklamalarda bulunan Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP’nin kısa süreli ve özel gündemli bir hükümet değil, 4 yılı hedef alan, ülkenin 5 temel sorununa odaklanan bir hükümet hedeflediğini söyledi. “Bir gözü ankette bir hükümet istemediklerinin” altını çizen Özel, “CHP için o masada oturmak, o masadan kalkmaktan bazen çok daha zor oldu” diye ekledi. Özel, “Biz kırmızı plakalı araçların direksiyonunda ülkeyi yönetmeye talip değiliz. Plaka merakıyla, bakanlık sayılarıyla hareket etmiyoruz” dedi.

 

İlkeler ve 5 temel sorun

 

Toplantıda vekillere “CHP’nin Koalisyon İlkeleri ve Türkiye’nin 5 Temel Sorunu” başlıklı bir kitapçık dağıtıldı. Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, milletvekilleri, kitapçık doğrultusunda 81 ili gezerek partinin duruşunu anlatacaklarını söyledi. Türkiye’nin bugün “fırtınalı bir denizin ortasında” olduğuna işaret edilen kitapçıkta, CHP’nin koalisyon görüşmelerinde gündemde tuttuğu ve Türkiye’nin 5 temel sorunu olarak nitelediği “dış politika”, “ekonomi”, “anayasa”, “eğitim” ve “toplumsal barış” konularındaki tablo değerlendiriliyor. Kitapçıkta şu ifadeler yer alıyor: “CHP ülkemizin içinden geçmekte olduğu bu kritik süreçte, ‘önce Türkiye’ diyerek cesaretle adım atmaktadır. Karşı karşıya olduğumuz sorunları çözmek için, ilkeler üzerinde uzlaşmış, yüksek profilli, yapısal dönüşüm odaklı ve topluma güven verecek bir hükümet kurulmasında uzlaşılması hallinde CHP tarihi sorumluluğunu yerine getirecektir.”

 

 

 

Kaynak: Fırat Kozok / Cumhuriyet