CHP liderlerinin yakın çevresi CHP açısından bir sorun

CHP liderlerinin yakın çevresi CHP açısından bir sorun
19 Ağustos 2014 17:30

CHP liderlerinin, daha doğrusu ben bunu Baykal, çok az da Ecevit zamanından beri gözlemliyorum, bir yakın çevre sorunu var.

 

 

Safile USUL H&H YORUM

 

 

Şöyle ki…

 

Baykal’ın yakın çevresinde, yani ona insan olarak en yakın, onun yanından ayrılmayan insanların çoğu bence parti işlerliği açısından iyi değildi.

 

Bu çoğu siyasi olarak niteliksiz olan bu insanlar liderin çevresini sarıyor (neden sarabildiklerini aşağıda anlatacağım) ve siyasi liderin parti içindeki diğer siyasi olarak ehil kişilerle arasında çok fena bariyer oluyorlar.

 

Kişileri incitmek istemediğim için isim vermeyeceğim ama şu anda Erdoğan emrindeki medyanın daimi misafiri haline gelmiş bir isim var ki mesela, onun adını verebilirim.

 

Savcı Sayan.

 

Devamlı yandaş medya ekranlarında tutuluyor ve ondan beklenen CHP’ye saydırma ve Tayyip E.’yi övme görevini yerine getiriyor.

 

Ve, ben soruyorum…

 

Baykal nasıl oldu da, böyle bir kişiyi kendine gömleği kadar yakın kıldı?

 

Denebilir ki, kavun değil ki, koklayasın ama sadece Savcı Sayan değil ki, diğer isimlerin de alayı sorunluydu.

 

Ecevit’e gelelim…

 

O belki biraz daha az zaafiyetliydi bu konuda ama onun da bir Hüsamettin Özkan’ı vardı.

 

Derviş’in ekonomiyi düzeltmesi üzerine Özkan Derviş’le beraber derhal oportünizm düğmesine basarak, CHP’den ayrılıp, yeni bir parti kurmaya adım attı.

 

Derviş ekonomiyi düzeltmiş olabilir ama bu hiç kimseye yeni bir parti kurabilecek niteliği bahşetmez.

 

Siyasi parti başka birşeydir, her, bir işi düzelten siyasi parti kurabileceğini düşündüğünde, mesela, 2002 eşiğinde Türkiye’de olanlar olur.

 

Derviş siyasi parti arzusundan mahrum kalır, ortalık da Erdoğan’a.

 

Üstelik CHP öyle hemen iki-üç nedenle vazgeçilecek bir siyasi parti değil.

 

Bunu bilmiyorsan neden CHP’ye talip oluyorsun diye de sorulması gerekir.

 

Derviş’in ekonomik yetkinliği vardır ve ben de ona sorulmasını isterim bu konuların ama herkes ilk başarısında hemen CHP’den ayrılıp, yeni parti kurmaya çalışırsa ne olur? Hiç iyi olmaz işte şekilde de görüldüğü gibi.

 

Kılıçdaroğlu’na gelelim.

 

Onun çevresinde de şu anda öyle insanlar var ki, bir cümle ettiklerinde tüylerim diken diken oluyor.

 

Siyasi olarak sıfır nitelikte, yani hayatları işbitiricilik üzerine kurulu ama siyasi bir auraları yok, siyasi bir formasyonları yok, siyasi bir idee temelleri yok.

 

Kılıçdaroğlu’nun tam yakınında ve en üst yönetimde onu sarmalamışlar ve onun adına ona buna fırça çekiyorlar.

 

Bir tanesi geçen gün kurultayda Kılıçdaroğlu’na desteğini açıkladı ki, çok iticiydi.

 

Bende de, herkeste olduğu gibi, Kılıçdaroğlu’na yaranarak parti tepesinde kalması seçeneği dışında bir siyasi seçeneği yok hissi uyandırdı tabii ki.

 

Üstelik sana ne kurultay tartışmasından, sen siyasi bir kişilik bile değilsin.

 

Bırak birşey söylenecekse, Kılıçdaroğlu söylesin, sana ne oluyor da onun adınaymış gibi konuşuyorsun?

 

Kılıçdaroğlu bu tür adamlar tarafından kuşatılmaktan ve bu tür adamlara sahip olmaktan mutlu mu bilmiyorum ama kendisine bu tür adamlarla nihayete eremeyeceğinin garantisini siyaset bilimi açısından verebilirim.

 

Şimdi gelelim CHP liderlerinin neden kolayca bu tür adamlar tarafından sarılabildiğine…

 

Ecevit, Baykal ve Kılıçdaroğlu’na baktığımızda, mesela, her üçünün de fikirsel temelinin olduğunu ve gençliklerinden beri siyasi bir yapıya sahip olduğunu görüyoruz.

 

Ancak içinden geçtikleri siyasi yapıların kurallarla dolu, özel yaşamı da sınırlayan özellikleri de var.

 

İşte bu yapı, Türkiye’nin şekildeki muhafazakar özellikleri de dikkate alındığında, CHP liderleri açısından, daha açık, daha kolay, daha işbitirici, daha liberal ve liderlerin hayatını kolaylaştırıcı işler yaparak lideri rahatlatmayı beceren insanları bir çekim merkezi yaparak, liderlerin çevresini sarmasına zemin hazırlıyor.

 

Mesela, diyelim sol muhafazakar gelenekten gelen Kılıçdaroğlu işadamları ile de iyi ilişkiler kurmak istiyor ama bunu doğrudan yapmasının siyasi olarak kendine zarar verebileceğini düşündüğü için çevresinde bu işleri kolayca yapacak adamları tutuyor.

 

Bu bir örnek, çok sayıda böyle örnek verebilirim ama fazla açılarak insanları incitmek istemiyorum.

 

Sadece şu örneği daha vereyim.

 

Sosyal yaşamda daha kısıtlı olan, sol muhafazakar ve az imkanlı siyasi gelenekten gelen liderler kendilerini sosyal yaşamda da daha intibaklı yapabilecek adamlara ihtiyaç duyuyorlar.

 

Bu ihtiyaç bir ölçüde mazur elbette görülmelidir çünkü her bireyin sosyal olanakları bu dünyada maalesef yeterli olmuyor ama bu ihtiyacın CHP’nin siyasi işlerliğine olumsuz etki edecek bir hal almasına yol açılmamalıdır.

 

Her bir siyasi lider, herbirinin çevresini sarmış apolitik ve işbitirici adamlar ile CHP’nin gerçek siyasi kişilikleri ve siyasi kapasiteyi artırmaya kabil siyasi özellikler taşıyan insanları dışarda bırakmak çok kötü sonuçlar veriyor.

 

Bu yazdıklarımdan kimse incinmiş hissetmesin kendini.

 

Birinin bunları açıkça dile getirmesi lazım.

 

Yoksa olumsuz döngüler kırılmıyor.

 

 

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Galiba bu iş tutacak
AKP seçmeninden oy alacak
Mütekabiliyet