CHP lideri Kılıçdaroğlu’ndan parti içi muhalefete HODRİ MEYDAN

CHP lideri Kılıçdaroğlu’ndan parti içi muhalefete HODRİ MEYDAN
13 Ağustos 2014 10:29

 Yurt Gazetesi’nden Göksel Bozkurt’un haberi.

 

CHP lideri Kılıçdaroğlu, istifa ve kurultay çağrılarına, “İmzayı toplasınlar gereğini yaparım” diye yanıt verdi. Parti içi muhalefeti seçimde aleyhte çalışmakla suçladı.

 

“CHPyi kurtaracağım”

 

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu seçim sonrası çarpıcı açıklamalar yaptı. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, YURT’a önemli açıklamalar yaptı. Muhalif vekillere çağrı yapan Kılıçdaroğlu, “İmzayı toplasınlar gereğini yaparım. Seçimlerde aleyhte çalışacaksın, sonra eleştireceksin. Bu hastalıklı anlayıştan CHP’yi kurtaracağım” dedi.

 

“Seçimde neredeydiler”

 

“Bu arkadaşlar seçimlerde çalıştı mı? Ben Ege, Orta Anadolu ve Akdeniz’e gittiğimde neredeydiler?” diye soran Kılıçdaroğlu, “Çağrı yaptılar, gereğini yapsınlar. Böylece güçlerini görmüş oluruz” diye konuştu.

 

Emine Ülker Tarhan ve beş milletvekili, CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun istifasını isteyip olağanüstü kurultay çağrısı yaptı.Genel Merkez bu çağrıyı anında yanıtladı ve “gündemimizde yok” resti çekti.

 

CHP Lideri Kılıçdaroğlu ise bu süreci sıcağı sıcağına Yurt’a değerlendirdi:

 

Çat aday tercihinin seçimlerde sonuç vermemesi CHP’de “istifa” çağrılarına neden oldu. CHP’de “ulusalcı kanat” olarak bilinen isimler Emine Ülker Tarhan liderliğinde yaptıkları açıklamada, CHP yönetimini istifaya davet etti. Parti yönetimine rest çeken milletvekilleri CHP Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan. Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum, İzmir Milletvekili Birgiil Ayman Güler, Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz. Mersin Milletvekili İsa Gök’ün yaptığı açıklamaya Baykal’a yakınlığı ile bilinen İstanbul Milletvekili Nur Serter’in de katılması dikkat çekti.

 

Tarhan’ın bu çıkışı sonbaharda olağanüstü kurultay beklentisini artırırken, muhalifler imza toplamak için nabız yoklamaya başladı.

 

Baykal ve kurmayları ise şimdilik süreci izliyor. CHP’de Ekmeleddin îhsanoğlu aday gösterilirken deklerasyon yayınlayan altı isim. Deniz Baykal ve ekibi ile birlikte toplam 21 milletvekili imza vermemişti.

 

Kurultaya gitme olgunluğu

 

Seçimde çatı aday tercihini ve alınan sonucu başarısız bulan CHP Ankara Milletvekili Emine Ülker beş milletvekiliyle birlikte Meclis’te yaptığı basın toplantısında; “Sayın Genel Başkan ve ekibi demokrasilerde yeri olmayan sadece seçmeni suçlamaktan vazgeçip makamdan çekilme ve kurultaya gitme olgunluğunu göstermelidir” dedi.

 

Tarhan yazılı metinden okuduğu deklarasyon niteliğindeki metinle yönetime sert eleştiriler getirdi. Cumhurbaşkanlığı seçiminde muhalefetin “ağır bir yenilgi” aldığını ifade eden Tarhan, aday tercihiyle Erdoğan’a cumhurbaşkanlığının armağan edildiğini savundu. Tarhan, Kılıçdaroğlu’nun sözlerine gönderme yaparak “CHP asla ama asla tıpış tıpış bir parti olmamalıydı” dedi. Tarhan “İlk turda herkes kendini temsil eden bir adaya oy verseydi katılım güçlendirilecek ve bu taktikle ilk turda rakibin kazanma ihtimali yok edilecekti. Sonuç ortada ikinci tura taşıyabileceğimiz bir seçimi biz ilk turda kaybettik” dedi.

 

CHP’nin aklıyla alay edildi

 

Tarhan şu mesajları verdi: “Dünyada herhangi bir siyasal parti yoktur ki daha seçime girmeden kendi değer ve önermelerinden vazgeçsin ve havlu atsın. Üstelik artı 1 oy için ilkelerinden ödün verip milyonlarcası nı kaybetsin. Enerji yoktu, umut yoktu, en önemlisi gerçek yoktu, bir kurgu vardı karşımızda. Oysa girdiğiniz her kabın şeklini alacağım derken bir bakarsınız ki o kaba hapsolmuşsunuz. Oysa biz yıllardır bütün birikimimizle Recep Tayyip Erdoğan ve onun zihniyetiyle mücadele ediyoruz. Onun gibi olmak, ona benzeyerek oy almak istemiyoruz. Sonuç felaket oldu. 14 siyasi partinin adayı olan bir adayın onların toplam oyundan verilere göre yüzde 8.5, yüzde 9 düşük oy almasını bir başarı olarak nitelemek CHP’nin tabanının aklıyla alay etmektir bana göre.”

 

Tam bir aday fiyaskosu

 

“Türkiye’yi ve sorunlarını bilen ve Recep Tayyip Erdoğan’ın yolsuzluklarını, cumhuriyetle hesabını sorgulayıp yüzüne vuracak bir aday beklerken aksine onun icraatlarını beğendiğini açıklayan bir aday çıkartılması tam bir fiyaskodur.”

 

Sol şerit tamamen boşaltıldı

 

“Cumhuriyet mağdur edilmiştir, sol şerit tamamen boş bırakılmıştır. Siyaset boşluk kaldırmaz. Sayın Demirtaş’ın oy artışının sorumlusu solun evrensel değerlerini, çoğulculuk, eşitlik adalet, dayanışma, emeğin önceliği, kadın hakları ve ezilenlerle ilgili bir kelam etmeyi unutan ve muhafazakar elitizme teslim olan bu anlayıştır. ”

 

CHP’nin belleği silindi

 

“Birden bire zuhur eden bir adayı aslında kimin önerdiğini sorgulamamız dahi yasaklandı. CHP’yi bu çaresiz hale düşürenler şimdi mutlu mu? Kendi tabanına yabancılaşmaktan, belleğini silip, kurucusunu unutturmaya çalışmaktan. Gezi ruhunu terk etmekten ne kazandılar? Muhafazakar değerlerle buluşmak muhafazakarlaşaıak olmazdı. Bir şeyin aslı varken kimse suretine oy vermezdi ki.

 

Tehditlerle karşılaştık

 

“Olacakları gördük, uyardık ama tehditlerle karşılaştık. CHP seçmeni incinmiştir. Suçlamak yerine sergilediği tavırdan alınacak mesajlar vardır. Umarım bu mesaj işe yarar ve bu bizim kaybettiğimiz son seçim olur. Yapılması gereken çok hızlı bir şekilde yeni bir modele dayalı kitlesel, ilkeli, kapsayıcı bir toplumsal muhalefet dinamiği oluşturmaktır. “CHP’nin programından sürekli ödün verilerek sürdürülen bu muhalefet anlayışında artık sona gelinmiştir. Ve şu kesindir CHP başkası gibi olmaya çalıştı ve kaybetti. Artık ya kendini kandırmaya devam edecek ya da yeni bir yol seçecektir. Sayın Genel Başkan ve ekibi demokrasilerde yeri olmayan sadece seçmeni suçlamaktan vazgeçip makamdan çekilme ve kurultaya gitme olgunluğunu göstermelidir.

 

İstifa ve kurultay çağrısı

 

Makamdan çekilme ve kurultaya gitme erdemini göstermelidir. Bu umutsuzluk ve kaybetme döngüsü artık kırılmalıdır. Biz içimizdeki mücadele ruhunu yatıştıracak bir sakinleştirici filan istemiyoruz. İtiraz yeteneğimiz körelsiıı istemiyoruz. Bu seçim sonucu partimizin varlık, yokluk mücadelesi sürecine girdiğini, önümüzdeki genel seçimlerde ana muhalefet özelliğini dahi yitirme riskiyle karşı karşıya kaldığını göstermektedir. Bu açık ve yakın tehlike karşısında gerçek sorumluluk sahipleri olan kurultay delegelerimizi partimizin ve ülkemizin geleceğine sahip çıkmaya çağırıyoruz.”

 

İmzalar toplanmaya başladı

 

Tarhan, gazetecilerin “Kurultay için imza toplanacak mı?” sorusuna “Daha sonra değerlendirelim” karşılığını verdi. Muhalifler, dün itibari ile il il delege bazında olağanüstü kurultay için nabız yoklamaya başladılar. CHP Tüzüğüne göre olağanüstü kurultay toplamak için 1170 delegenin yarıdan bir fazlasısının imzası gerekiyor. Muhalifler 586 imza bulabilirse olağanüstü kurultay toplama şansını elde edebilecekler. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu. muhaliflerin istifa ve kurultay çıkışına rest çekti. YURT’a süreci değerlendiren Kılıçdaroğlu, “İmzayı toplasınlar ben gereğini yapacağım. Seçimlerde aleyhte çalışacaksın, başarılı sonuç çıkmaması için özel çaba harcayacaksın sonra CHP’yi eleştireceksin… Bu hastalıklı bir anlayıştır. Bu hastalıklı anlayıştan CHP’yi kurtaracağım” dedi.

 

Güçlerini görmüş olacağız

 

Kılıçdaroğlu’nun değerlendirmelerinden satır başları şöyle: “Bu arkadaşlar seçimlerde çalıştılar mı? Bu arkadaşlar ben Eskişehir’e gittiğim zaman neredeydi? Bu arkadaşlar Ege, Orta Anadolu, Akdeniz’e gittiğimde nerelerdeydi? Bu arkadaşlardan tek bir şey bekliyorum. Çağrı yaptılar, düşüncelerini açıkladılar, teşekkür ediyorum. Bir an önce imzaları toplasınlar.. Ben de kurultayın gereğini yapacağım. Böylece güçlerini de görmüş olacağız. İstediğim biran önce imzaları toplayıp taleplerini iletmeleri… Onlar toplasın ben derhal gereğini yapacağım…”

 

Gerçek partili gereğini yapar

 

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Gerçek bir partili parti karar aldıktan sonra onu tartışmaz ve gereğini yapar. Eleştiri yapacaksa bunu yerinde ve zamanında yapar. Beklediğim budur!”

 

Partiyi kurtaracağım

 

“Seçimlerde hiç çalışmayacaksın, aksine çalışacaksın, başarılı sonuç çıkmasın diye özel çaba harcayacaksın sonra çıkıp CHP’yi eleştireceksin. Bunu samimi ve doğru bir anlayış değildir! Eski hastalıklı anlayıştır. Bu hastalıklı anlayıştan partiyi kurtaracağım”

 

Gerekirse disiplin işler

 

“Disiplin söz konusu olabilir mi” sorusu üzerine Kılıçdaroğlu “Disiplin Kurulları bağımsız çalışırlar. Yeri zamanı gelince gerekirse hukuk süreci için ne gerekiyorsa yapılır. Ama ben şunu bekliyorum… Biran önce imzaları toplayıp çağrıyı yapsınlar.

 

“Seçimli kurultay neden olmasın getirsinler imzaları biran önce yapalım. Hiç bir zaman seçim olacak olmayacak diye özel çaba içine girmedi. Seçim olur da olmaz da…Çok açık ve netim.. Bütün mesele su: hukuk neyi gerektiriyorsa onu yapacağım. Tabanın talebi varsa çağrıya yanıt verir ve ben gereğini yaparım.”

 

Demokratik yarış vaadi

 

“İmzaları toplasınlar ben de demokratik bir yarış vadediyorum. Liderlik yarışı beni sevindirir. Demokrasinin gereği yerine gelir. Beıı ve hiçbir MYK üyesi il başkanı, ilçe başkanına telefon edip bir özel çaba içine de girmeyiz. Öyle bir çaba içinde asla olmayız. İmza toplamak isteyen özgürce iradesini kullanacak. Bu konuda onlara söz veriyorum. Kimse özel bir çaba içine de girmeyecek.. Getirsinler imzaları toplayalım..”

 

CHP’nin bağışıklığı var

 

“Bu tür taleplerin seçime dönük olumsuzluk yaratacağını sanmıyorum. CHP bunlara alışıktır. CHP’nin bağışıklığı vardır. Kurultaydan çekinmeyiz.”