CHP lideri Kılıçdaroğlu, taşeron işçi temsilcileriyle görüştü

CHP lideri Kılıçdaroğlu, taşeron işçi temsilcileriyle görüştü
26 Aralık 2014 20:18

Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkan Yardımcıları Mehmet Bekaroğlu ve Yakup Akkay ile CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Kadıköy Belediyesi Tarih Edebiyat Sanat Kütüphanesi’nde düzenlenen toplantıda taşeron işci temsilcilerini dinledi, CHP’nin çözüm önerilerini anlattı.

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ‘Geleceği Birlikte Kuruyoruz Taşeron İşçi Buluşması’ başlıklı toplantıda taşeron işçi temsilcilerini dinledi; Burada gündeme gelen konular hakkında bir kanun teklifi hazırlayacağız. Kanun teklifini, buraya katılan bütün arkadaşların işçi derneklerine, yöneticilerine göndereceğiz. Siz de bir bakın. Sendikalarımıza da göndereceğiz. Görüş birliği sağlandıktan sonra bunu kanun teklifi olarak TBMM Başkanlığı’na vereceğiz ve takipçisi olacağız dedi.

.

.

Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkan Yardımcıları Mehmet Bekaroğlu ve Yakup Akkay ile CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Kadıköy Belediyesi Tarih Edebiyat Sanat Kütüphanesi’nde düzenlenen toplantıda taşeron işci temsilcilerini dinledi, CHP’nin çözüm önerilerini anlattı.

 

Kılıçdaroğlu, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, taşeron işçilerin kıdem tazminatı hakkının da olmadığına dikkat çekerek, “Sözleşmeleri birer yıllık. Hangi şirketlerde çalıştıklarını bilmiyorlar. Bildikleri, kendilerine bir belediyede, kamu kuruluşunda ya da Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bir görev verildiği. Çalışıyorlar orada, hangi işverene bağlılar bilmiyorlar” dedi.

 

“BİR TOMAR KARTVİZİT VERDİ”

 

CHP lideri Kılıçdaroğlu, toplantıya katılan temsilcilerden birinin, kendisine, bağlı olduğu işverenden aldığı kartvizitleri verdiğini belirterek, bir tomar kartviziti gösterdi. Kılıçdaoğlu, kartları verenin kendisine ‘Aynı yerde çalışıyorum, her yıl işverenim değişiyor. Benim asıl işverenim olan kamu kurumu ile ben değişmiyorum’ dediğini belirterek, “Neden bu değişiklik, çünkü bu kişinin kıdem tazminatı, hakkı elinden alınıyor. Türkiye Cumhuriyeti, demokratik, laik, sosyal hukuk devleti, anayasanın değişmez maddelerinden birisi. Sosyal devlet, yanında çalıştırdığı işçinin hakkını yer mi O işçiye hakkını vermesi lazım. Evrensel hukukun gereğidir bu. Eğer siz böyle bir tabloyu çiziyorsanız, gerçekten de son derece dramatik bir süreç yaşanıyor” dedi.

 

“YARGITAY ONAYLADI, KADROYA ALINMALARI GEREKİYOR”

 

Karayolları Genel Müdürlüğü’nde 6 bin 500 taşeron işçisinin çalıştığını belirten Kemal Kılıçdaroğlu, “Bunlar hak aradılar, dava açtılar, Yargıtay onayladı. Kadroya alınmaları gerekiyor. 6 bin 500 işçi Yargıtay kararı olmasına rağmen kadroya alınmıyor. Bütün taşeron işçisi arkadaşlarım, ”Onları kadroya alın, mahkeme kararlarını uygulayın, en azından biz de aynı hukuki süreçten yararlanmış olalım’ diyorlar” şeklinde konuştu.

 

“ÇÖZÜLEMEZ DİYE BAKIYORLAR BU SORUNLARA”

 

Kılıdaroğlu, medyanın önünde söz verdiğini ifade ederek, “Taşeron işçilik kavramı 21. Yüzyılın Türkiyesi’ne yakışmıyor. 21. Yüzyılın Türkiyesi’nde işçiler ömür boyu asgari ücrete mahkum edilemez. Herkesin örgütlenme hakkı vardır. Bu konuda bazı arkadaşlarım umutsuzluklarını dile getirdiler. Çözülemez diye bakıyorlar bu sorunlara. Bu sorun Almanya’da, Fransa’da, İngiltere’de yoksa bizde de olmamalı. Ne farkımız var bunlardan.Bizde hukuk işlemiyor, onlarda hukuk işliyor. Bizde alın terine önem verilmiyor, onlarda veriliyor” dedi.

 

“SİZLERİN HAKKINI SAVUNMAKTA BİZİM GÖREVİMİZ”

 

“Niye bizde birinci sınıf demokrasi yok” diyen CHP lideri, şöyle devam etti

 

“Sizin örgütlenme hakkınızı niye sizin elinizden alıyorlar Anayasal hak, en temel hak, insanlık hakkıdır. Parlementoda takipçisi olacağız burada gündeme gelen konular hakkında. Bir kanun teklifi hazırlayacağız. Kanun teklifini buraya katılan bütün arkadaşların işçi derneklerine, yöneticilerine göndereceğiz. Siz de bir bakın. Sendikalarımıza da göndereceğiz. Görüş birliği sağlandıktan sonra, bunu kanun teklifi olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na vereceğiz ve takipçisi olacağız. Kuşkusuz sadece bizim takipçisi olmamız yetmiyor. Sizin de bu işin takipçisi olmanız gerekiyor. Sizlerin hakkını savunmak da bizim görevimiz.”

 

“BU DA ÇOK ÖNEMLİ BİR DRAM”

 

Kılıçdaroğlu, toplantıya katılan bir temsilcinin hatırlatması üzerine, 30 Aralık’ta Milli Eğitim Bakanlığı’nda binlerce taşeron işçinin işsiz kalacağını belirterek, “Bu da çok önemli bir dram. Neden 30 Aralık’ta işsiz kalacak, çünkü yapılan sözleşme bunu öngörüyor. Oysa bunun sürekli olması lazım. Üstelik orada çalışan arkadaşlarımız diyorlar ki, ‘Okul müdürü ne diyorsa biz yapıyoruz. Görev alanımız her şeyi yapmak. Tanımlanmamış olsa bile. Ama şimdi işsiz kalacaklar. Onu da dile getiriyorlar” dedi.

 

Kılıçdaroğlu’nun konuşmasının ardından, bir taşeron temsilcisi, “Cumhurbaşkanımız 3 çocuk diyor, 5 çocuk diyor. Biz nasıl asgari ücretle geçinelim Ev kiramızı, elektriğimizi, suyumuzu ödeyemiyoruz. Muhafazakar partimiz AKP hükümeti bunu görmüyor mu Bizler açız, geçinemiyoruz asgari ücretle. 800TL’ye Çalışma Bakanımız ‘İyi para diyor” şeklinde konuştu.