CHP İzleme Komitesi’nden şok iddia: Ölümler koronaya bağlı ölüm olarak geçmiyor

CHP İzleme Komitesi’nden şok iddia: Ölümler koronaya bağlı ölüm olarak geçmiyor
31 Mart 2020 12:55

CHP Koronavirüs İzleme Komitesi üyesi ve Ankara Milletvekili Murat Emir, “Az test, az hasta, az ölüm. Oradan da kendilerince bir başarı hikayesi çıkartmaya çalışıyorlar. Oysa gerçek bu değil” derken, “Ölümler koronaya bağlı ölüm olarak geçmiyor” dedi.
“İTALYA BU HATAYI YAPTI”

 
Emir, Tarafsız Haber Ajansı’na konuştu. Koronavirüs ile mücadelede yapılanlara ilişkin Emir, şöyle dedi:

“Sağlık Bakanlığı’nın çalışmaları her zaman geç geliyor, zamanlaması geç kalıyor olması gerekenin ve hep olması gerekenin altında kalıyor. Özellikle biz bu test sayılarının bir an evvel artırılması gerektiğini çok öteden beri söylüyoruz. Ama buna rağmen hala daha hedefledikleri test, bize göre yetersiz olan sayılara dahi ulaşmış değiller. Günde 10 bin rakamı dahi bulamadılar. Oysa İtalya bu hatayı yaptı, İtalya düzeltti şimdi bu örnekten hareketle Türkiye’nin çok daha önce önlem almış ve bunu düzeltmiş olması gerekirdi.

 

 

“TEST YAPILSA MAALESEF ÇOK SAYIDA VATANDAŞIMIZIN HAYATINI KAYBETTİĞİ GÖRÜLECEK”
Şimdi az test, az hasta, az ölüm. Oradan da kendilerince bir başarı hikayesi çıkartmaya çalışıyorlar. Oysa gerçek bu değil. Test yapılsa çok daha fazla sayıda hastanın olduğu ve maalesef çok daha fazla sayıda vatandaşımızın hayatını kaybettiği görülecek.”

 

 

“HASTANELERDEN YOĞUN BAKIMLARDAN ALDIĞIMIZ BİLGİLER BUNLAR DEĞİL”
Açıklanan rakamlara ilişkin Emir, “Gerçekleri yansıtmıyor” diyerek şöyle devam etti:

“Çünkü bizim pratikte yaşadığımız gerçek bu değil. Hastanelerden, yoğun bakımlardan aldığımız bilgiler bunlar değil. Dolayısıyla burada hem geç kalma var hem yapamama durumu var hem de şeffaf olmama durumu da var. Özellikle verilerin, bilgilerin Bilim Kurulu’ndan dahi bir kısmının saklandığını biliyoruz.

 

 

“MASKE KONUSUNDA BİLE ÇUVALLAMIŞ BİR BAKANLIK İLE KARŞI KARŞIYAYIZ”
Özellikle maske konusunda bile çuvallamış bir Bakanlık ve bir koronayla mücadele ile karşı karşıyayız.

 

 

“HİÇBİR HAZIRLIK YAPILMAMIŞ”
Sağlık personelinin dahi maskesi olması gerektiği biçimde yok. Daha yeni yeni maske üretimine

başlıyorlar. Daha yeni yeni ‘solunum destek cihazı, ventilatör üretimini artıracağız, talep ettik, uğraşıyoruz” falan diyorlar. Yani hiçbir hazırlık yapılmamış.

 

 

“ÖLÜMLER KORONAYA BAĞLI ÖLÜM OLARAK GEÇMİYOR”
Arkadaşların çoğu tomografi ile tanı koyuyorlar ve tomografik bulguların çoğu çok tipik dolayısıyla bu hastalarımız korona vakası olarak veya ölümler koronaya bağlı ölüm olarak geçmiyor.

Bu sürecin böyle yönetilmesi son derece yanlış, güven vermiyor bize, yetersiz.

 

 

“SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLMESİNE GEÇ KALINIYOR”
Eğer bizim verilerimiz doğru ise birçok yerde bu iş çok yaygınlaştıysa gerçekten bu böyle ise eğer ki korkarım böyle sokağa çıkma yasağı ilan edilmesine geç kalınıyor demektir.”