CHP İstanbul ve İzmir kongrelerinin perde arkası tüm detayları!

CHP İstanbul ve İzmir kongrelerinin perde arkası tüm detayları!
13 Şubat 2020 08:00

CHP İzmir’de tablo belli; seçime tek başına giren mevcut il başkanı Deniz Yücel, 611 delegenin sadece 253’ünün oyunu alabildi. Delegeler resmen, Tuncay Özkan ve Yücel’e tepki kustular! Kaldı ki İlçe seçimlerine, belediye başkanlarının yaptıkları baskılar sonucu, il delegelerini de, tek tek kendi adamlarından yazmışlardı! Özenle, belirleyip, yazdıkları delegelerden bile çizik yediler

 

 

Engin BALIM H&H YORUM

 

 

Ama esas önemli olan, diğer 2 aday adayının yaptığı açıklamalar, Ezgi Deniz Urunga ve Cüneyt Oğuz, kongreden sonra çok güzel açıklamalar yaptılar. İkisine de baskı ile adaylıktan, demokratik yarıştan el çektirdiler.

 

 

İstanbul meselesi ise daha da karışık; sonuçları biliyorsunuz. Aldığım duyuma göre; eski il başkanı Celal Canpolat’ın adaylığının sıkıntıya düşmesinin nedeni, Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu’nun bu isme şerh koymasıymış.

 

 

Yine kulis bilgilerine göre; Canpolat dışında bir aday arayışına da girişilmiş, ancak süre kısaldığından dolayı, Kaftancıoğlu için, ilç başkanalrı ile bir araya gelen Kemal Kılıçdaroğlu’nun etkisi ile, bu hamle de bastırılmış.

 

 

Önceki il kongresinde, Canpolat 6 oy ile kaybetmişti. O dönem İstanbul’da etkisi bilinen Kerimoğlu, Canan Kaftancıoğlu’nu desteklemişti. Ancak, bu desteğe rağmen, Kaftancıoğlu’nun, seçimlerden hemen önce, aday belirleme sürecinde, Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi ve Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu’nu istemediğini Genel Merkeze bildirmiş, ancak üçü de Kılıçdaroğlu tarafından yeniden aday gösterilince, Kaftancıoğlui istifa etmiş, sonrasında istifası geri çektirilmişti. Kaftancıoğlu zaman zaman rest çekmeyi, sert çıkışlarda bulunan bir yapıya sahip.

 

 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun (Kerimoğlu ile sıkı dost)
Başsanışmanı Necati Özkan’ın Kahraman’ın Yolculuğu adlı kitabında, kendisine yeterince yer vermemesine de, çok büyük tepki koymuştu ki bana göre haklı bir tepkiydi. Kaftancıoğlu’nun bu çıkışı ile CHP örgütlerindeki genç ve kadınlardan destek toplandığını düşündenlerdenim.

 

 

Yine delegeler üzerindeki etkisi yadsınamayacak bir başka isim Battal İlgezdi’ye gelecek olursak, Ataşehir dahil bir çok ilçede desteklediği, ilçe başkan adayları seçimi kazandı; yani il delegasyonunda azımsanamayacak bir güce erişti. İlgezdi, Canpolat’ı il başkanlığına aday yapmak istese de, Kerimoğlu’nun direnmesi neticesinde, hamlesi eksik kaldı!

 

 

İstanbul’un kurultay listesine bakınca da, Kılıçdaroğlu ve polit büro ekibinin ağırlığını görüyorsunuz, Kaftancıoğlu muhalifi bazı isimler dikkat çekse de, Kılıçdaroğlu’nun askeri diyebileceğimiz bir liste mevcut. Ancak şunu da demeden olmaz, Kılıçdaroğlu ne kadar titiz delege yazsa da, her kurultay öncesi ciddi fire veriyor.

 

 

İstanbul kurultay delegesi listesinde, mevcut ilçe belediye başkanları içinden sadece Kerimoğlu yoktu. Kerimoğlu’nu ilk başta, Kaftancıoğlu yazdırmadı diye düşünüyordum, kaynağıma göre Kerimoğlu kendisi listeden çıkmış.

 

 

İl yönetiminde de, enteresan isimler var. Mesela Aysemin Gülmez. Gülmez, Ataşehir İlçe kongresinde İlgezdi’nin adayının karşısında Kaftancıoğlu’nun çıkarttığı adaydı. Ataşehir’de İlgezdi’yi deviremeyen Kaftancıoğlu, kaybeden adamını bu kez il yönetimine taşımış oldu.

 

 

Kerimoğlu ve İlgezdi’nin (iki alevi belediye başkanı) delegeler üzerindeki etkisi de, Kaftancıoğlu ile aralarındaki çekişmeler de, hala aynı canlılığını koruyor. Lakin ikisinin, Canpolat ismi üzerinde uzlaşamaması, Oğuz Kaan Salıcı’nın, bunu fırsata çevirmesine neden oldu. 10 Aralıkçılar böylelikle Kurultaya elleri biraz daha güçlü girecekler.

 

 

Kısaca özetlersek;

 

 

CHP’nin İzmir ve İstanbul il kongreleri geçen hafta sonunda yapıldı… Başkan adaylarını Kemal Kılıçdaroğlu önceden belirlemişti.

 

 

Ancak süreç sancısız olmadı. İzmir’de tek aday Deniz Yücel’i delegenin üçte ikisi çizdi. Yücel, genç ama sadece genel merkeze biat ederek siyaset izleyen bir isim. Uzun vadede, raf ömrünün düştüğünü gözlemliyorum.

 

 

İstanbul’da 677 delegeden 571’i oy kullandı, Canan Kaftancıoğlu 444 oy aldı. Kaftancıoğlu “Çok adaylı kongre tercihimdi” diyerek Genel Başkan’a gönderme yaptı. Kaftancıoğlu’nun “Umudun olduğu her yerde tek adamlar yenilmiştir” derken kimi kastettiği ise yoruma açıktı.

 

 

Kısacası kongreleri Kılıçdaroğlu kazandı. Milliyet’in usta kalemi Melih Aşık da kongreleri yorumlayıp, Kılıçdaroğlu’nu Müjdat Gezen’in tek dizelik şiiriyle şöyle kutlamıştı:

 

 

“Kendi kendimle yarıştım, birinci oldum.”

 

 

Not: Bu Pazar CHP Ankara İl Kongresi var; Ali Hikmet Akıllı Genel Merkez destekli bir adayken, Ayhan Yalçınkaya, gençlik kolları Genel Başkanlığı yapmış, ikinci kez il başkanı adayı olan, hatipliği güçlü bir profil.

 

 

Kağıt üzerinde Akıllı güçlü görünse de, Kurultay delegelerinin hatalı bir şekilde dizayn edilmesi neticesinde, Yalçınkaya sürpriz yapabilir mi, hep birlikte göreceğiz.

 

 

Öyle ya da böyle, Ankara; İzmir ve İstanbul’a ders verdi! CHP geleneği, çok adaylı il başkanlığı yarışı, Başkent’te yaşanacak. Bu bile parti içi demokrasi açısından sevidirici.

 

 

Engin BALIM Twitter