CHP, Hidayet Türkoğlu’nu Meclis gündemine taşıdı!

CHP, Hidayet Türkoğlu’nu Meclis gündemine taşıdı!
21 Mart 2017 09:32

CHP Balıkesir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Ahmet Akın Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu’nun durumunu Meclis Gündemine taşıdı. Doping nedeniyle ceza alan ve bu nedenle Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanlığına aday olması mümkün olmayan Hidayet Türkoğlu ile ilgili olarak Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlandırması istemiyle verdiği soru önergesi şu şekilde

 

 

 

“ Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Hidayet Türkoğlu 26 Ekim 2016 tarihinde Ankara’da gerçekleştirilen Genel Kurulda Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanlığına seçilmiştir. Hidayet Türkoğlu ABD’de Orlando Magic forması giydiği dönemde kanında yasaklı madde olan metenolone maddesi çıktığı için doping kurallarına uymadığı gerekçesiyle 20 maç ceza almıştır. 7 Haziran 2013 tarihinde Uluslararası Basketbol Federasyonu (FIBA) Hidayet Türkoğlu’nu anti-doping kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle iki yıl basketboldan men cezası vermiştir. Bu ceza daha sonra 16 Ağustos 2013 tarihinde FIBA tarafından 6 aya düşürülmüştür. Nitekim Hidayet Türkoğlu da o dönem basın yayın organlarına yaptığı açıklamada bu durumu kabul etmiş ve doping kabul edilen yasaklı maddeyi kullandığını açıklamıştır.

 

 

1 Ekim 2014 tarihli ve 29136 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiş olan Türkiye Basketbol Federasyonu Ana Statüsü’nün Federasyon Başkanı başlıklı 9. Maddesinin 1. Fıkrasının (c) bendinde “Tahkim Kurulu, Genel Müdürlük ceza kuralları veya spor federasyonlarının ceza veya disiplin kurullarınca son beş yıl içerisinde bir defada üç ay veya toplam altı ay hak mahrumiyeti cezası almamış olmak” denilmektedir. Aynı maddenin 3. Fıkrasının (c) bendi ise başkan adaylarından hak mahrumiyeti cezası olmadığına dair beyan isteneceği konusunu düzenlemektedir.

 

 

1- Doping nedeniyle 6 ay basketboldan men cezası bulunduğu bilinen ve aday olma şartlarını taşımadığı açık olan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Hidayet Türkoğlu Türkiye Basketbol Federasyonunun 26 Ekim 2016 tarihinde yapılan Genel Kurulunda nasıl Başkan Adayı olabilmiştir?

 

 

2- Hidayet Türkoğlu’nun gerekli koşulları taşımadığı halde aday olabilmesinin nedeni Cumhurbaşkanı’nın Başdanışmanı olması mıdır?

 

 

3- Hidayet Türkoğlu başkan adaylığı başvurusunda bulunurken Türkiye Basketbol Federasyonu Ana Statüsünün 9. Maddesi 3.fıkrasının (c) bendinin gereği olarak son beş yıl içerisinde “hak mahrumiyeti” cezası almadığına dair beyan vermiş midir?

 

 

4- Hidayet Türkoğlu hak mahrumiyeti bulunmadığına dair beyanda bulundu ise bu gerçekler karşısında kendisine yalan beyanda bulunmaktan herhangi bir soruşturma açılmış mıdır? Açıldı ise sonucu ne olmuştur?”