CHP Heyeti, Van’da konteyner kentleri ziyaret etti

CHP Heyeti, Van’da konteyner kentleri ziyaret etti
27 Eylül 2013 15:45

Van’da iki yıl önce meydana gelen depremlerin ardından geçici barınma için kurulan konteyner kentte 30 gün önce başlatılan açlık grevine destek amacıyla CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ve 4 milletvekili Van’a geldi. Anadolu, Tahir Paşa ve Kayaçelebi konteyner kentleri gezen heyet açlık grevine destek vererek sorunları dinledi.

 

 

Van’da 23 Ekim ile 9 Kasım 2011 tarihlerinde meydana gelen Richter ölçeğine göre 7.2 ve 5.6 büyüklüğündeki depremlerden sonra Van ve Erciş İlçesi’nde depremzedelerin geçici barınmaları için 34 konteyner kent kuruldu. TOKİ tarafından depremzeler için yapılan 15 bin 343 konutun geçen yıl 23 Ekim’de teslim edilmesinin ardından, konteyner kentler kademeli olarak kaldırıldı. Ancak, bazı konteyner kentlerde, kiracı olan ve kendisine konut çıkmayan yaklaşık 500 aile, yaşamlarını sürdürmeye devam etti. Verilen sürenin dolmasına rağmen konteynerlerden çıkmayan depremzedelerin elektrikleri kesildi. İpekyolu Caddesi’nde bulunan Anadolu konteynerkentte zor koşulları altındaki yaşam mücadelesi veren 110 aileden 30’u, 28 Ağustos’ta açlık grevine başladı.

 

MECLİS’E TAŞIYACAKLAR

 

Açılık grevine destek ve konteyner kentlerde yaşanan sıkıntıları incelemek amacıyla CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu başkanlığında CHP Milletvekilleri Hüseyin Aygün, Orhan Düzgün, Sena Kaleli ve Melda Onur Van’a geldi. Konteyner kentlerde incelemelerde bulunan heyet, 30 gündür açlık grevinde olanlarla bir araya geldi. Açlık grevinde olanların sıkıntılarını dinleyen heyet, not alarak konuyu meclise taşıyacaklarını söyledi.

 

Açlık grevindeki depremzedeler ile görüştükten sonra açıklama yapan CHP Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, depremin ağır sonuçlarının hükümet tarafından Van’da giderilmediğini söyledi. Tanrıkulu, şöyle konuştu:

 

“İnsanlarımızın bu kışı rahat geçirebilecekleri insani koşullara kavuşturulması lazım. Eğitim bakımından, sağlık bakımından, barınma bakımından tüm koşulların oluşturulması lazım. Hiçbir mazereti yok buranın. Dünyanın 17’nci büyük ekonomisi olduğunuzu iddia edeceksiniz, füze anlaşmaları yapacaksınız, başka işler yapmaya çalışacaksınız ama kendi yurttaşlarınızı burada adeta ölüme terk edeceksiniz.”

 

‘ELEKTRİK BORÇLARI AFFEDİLSİN’ TEKLİFİMİZİ REDDETTİLER

 

Daha önce de depremzedelerin elektrik borçlarının affedilmesi için teklifi verdiklerini hatırlatan Tanrıkulu, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Ama bu teklif AKP vekilleri tarafından reddedildi. Samsun’da bir sel felaketi yaşandı, 3 aylık elektrik ve doğalgaz faturaları alınmadı. Olması gereken oydu. Van için de onun yapılması gerekiyordu. Ancak gündeme bile alınmadı. Umarım sesimiz Başbakana ve ilgili bakanlara gidiyordur. Acilen burası için tedbir alınması gerekiyor. Yarın meclis açıldığı zaman orada da üzerimize düşeni yapacağız. Çocuklar okula gidemiyor. Eğer burada okul açılamıyorsa servisi devlet tutacak ve bu çocukları okula gönderecek. Barınma koşulları Van’da zaten iklim nedeniyle zorlaşıyor. Çocuklar ve yaşlılar bakımından salgın hastalık tehlikesi de var. Biz geleceğiz diye dün Sağlık Müdürlüğü’nden ekip gelmiş buraya. Bugüne kadar neredeydiniz peki?”

 

TENEKE İÇİNDE MERCİMEK ÇORBASI

 

Tahir Paşa konteyner kentinde yapılan incelemelerin ardından Kaya Çelebi konteyner kentini ziyaret eden heyet, burada da depremzedelerle bir araya geldi. Elektrik ve ocakları olmayan bir aile ile bir araya gelen heyet teneke içinde yapılan mercimek çorbasını görünce şaşkınlık yaşadı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu teneke içinde mercimek çorbası yapan 4 çocuk annesi Aynur Genç’e “Bu şekilde mi yaşıyorsunuz” diye sordu. Genç, “Evet bu teneke içinde yaptığımız mercimek çorbasını burada yaşayan 6 aile ile birlikte yiyeceğiz” dedi. Konteyner kent ziyaretlerinin ardından heyet Van Valisi Aydın Doğan Nezih ile bir araya gelecek.