CHP Hatay Büyükşehir adayı Savaş: Hatay öksürürse Edirne zatürre olur

CHP Hatay Büyükşehir adayı Savaş: Hatay öksürürse Edirne zatürre olur
21 Mart 2019 12:00

Lütfü Savaş kendinden emin, Hatay genelinde sağlanan uzlaşı tek tek ilçeler için geçerli değil…

 

 

Enver Aysever/ Cumhuriyet

 

 

Savaş, partiler üstü bir yerde konumluyor kendisini. Özellikle milliyetçi tabanda etkisinin büyük olduğu kanısında! “Askerler, polisler burada oy kullanacak” diye anımsattığımda, “Afrin’de görev yapan biri AKP’ye neden oy versin” diye soruyor. İyi Parti tabanının tamamının desteğini alacağını, MHP’den de büyük oranda kendine yönelim olduğuna işaret ediyor Lütfü Savaş. Sünni Arap AKP adayı İbrahim Güzel’in, Türk milliyetçilerinden kolay oy alamayacağı şehirde yaygın kanı. Biz AKP adayına ulaşmaya çalıştık, elbette söyleşmek de isterdik, ancak “böyle bir planımız yok” diye yanıt geldi.

 

Yarışa sanki RTE giriyor

 

Suriye meselesi bölgeyi derinden etkilemeye devam ediyor. Artık demografik yapının değiştiğine işaret ediyor Lütfü Savaş. “Dilim döndüğünce, her ortamda söyleyeceğim, atalarımızın kanlarıyla aldığımız Hatay’ı, böyle kolayca teslim etmeyiz kimseye” diyor. Doğan her iki bebekten biri Suriyeli! Antakya merkez, Defne, Samandağ, İskenderun’da Suriyeli’ye sık rastlanmıyor. Ancak bir tür gettolaşmayla, örneğin Reyhanlı gibi yerlerde göçmenlerin ağırlığı görülüyor. Savaş ısrarla: “Suriyeliler misafirimiz, onları ülkelerine dönmeye teşvik edecek uygulamalar için çalışmalıyız” diyor.

 

 

RTE’nin gözü kulağı burada. Bir kez gelmiş, konuşmuş, yakından tanıdığı Lütfü Savaş’a vermiş veriştirmiş. Lütfü Bey: “Yetmedi yurdun farklı yerlerinden de bana yanıt vermeye devam ediyor” diyor. RTE iki kez gelmiş Hatay’a, bu da sürecin nasıl zorlu olduğunu gösteriyor. Muhtemelen anketlerde işlerin yolunda olmadığını görüyor. Bölgeyi bilenler, önümüzdeki süreçte Türkiye’nin sinir ucunun burası olacağını anlamış durumda. Suriye ile Hatay (Türkiye) komşu, ilişkiler dalgalı. Yatırımlar durmuş, işsizlik artmış durumda. Yerli halk ekmek bulmakta güçlük çekerken, Suriyelilerin ucuz işgücü olarak değerlendirilmesinden rahatsız. Lütfü Savaş “Ekmeğimizi yeterince bölüştük, artık bu yükü taşıyamayız” diyor.

 

http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/yazi_dizileri/1305269/Lutfu_Savas___Hatay_oksururse_Edirne_zaturre_olur_.html