CHP Grubu, bütçe görüşmelerine komisyonlarla hazırlanıyor!

CHP Grubu, bütçe görüşmelerine komisyonlarla hazırlanıyor!
16 Ekim 2019 12:18

CHP TBMM Grubu Bütçe görüşmelerine alışılmışın dışında bir hamleyle hazırlanmaya karar verdi. CHP, bütün bakanlıklarla ilgili milletvekillerinin uzmanlık alanlarına göre komisyon kurdu. Komisyonlar, ‘gölge kabine’ gibi bakanlıkları takibe alacak.

 

 

CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Engin Özkoç ve Özgür Özel imzasıyla milletvekillerine gönderilen yazıda bütçenin Plan Bütçe Komisyonu ve TBMM Genel Kurulu’nda görüşmeleri sırasında etkin muhalefet etmek için, İngiltere’de başarılı şekilde uygulanan ‘gölge kabine’ gibi her bakanlıkla ilgili milletvekillerinden oluşan komisyon kurulmasına karar verildi. Gölge kabine işlevi görecek komisyonlar, kendi görevlendirildikleri bakanlıkları mercek altına alacak. Plan Bütçe ve Meclis görüşmeleri sırasında komisyonda görevli olan milletvekilleri yaptıkları inceleme ve araştırma ışığında eleştirilerini dile getirecek.

 

 

İLK TOPLANTI YAPILDI

 
CHP’de ilk gölge kabine toplantısı, Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’na seçilen milletvekilleri tarafından 15 Ekim Salı günü gerçekleştirildi. CHP’de 16 Ekim Çarşamba günü ise Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu toplantı yapacak.

 

 

İŞTE TOPLANTI SAATLERİ VE YERİ

 

 

Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu – 17 Ekim Perşembe saat 10.00 Genel Merkez

Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu – 17 Ekim Perşembe saat 11.00 TBMM Grup Yönetim Kurulu Salonu.

Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu – 21 Ekim Pazartesi saat 16.00 Genel Merkez

Plan ve Bütçe Komisyonu’nun benzer toplantısı Sayın Bülent Kuşoğlu tarafından planlandıktan sonra ayrıca duyurulacaktır.

 

 

DİĞER BAKANLIKLAR İÇİN DE KOMİSYON KURULACAK

 
CHP, bütün bakanlıklar için ayrı komisyon kuracak. Milletvekillerine gönderilen program yazısında, “Bunların dışında kalan komisyonlarla ilgili çalışma komisyon sözcüleri ile daha sonra planlanarak duyurulacaktır. Ayrıca o komisyona mensup olmamakla birlikte konuyla ilgili uzmanlığı olan ilgisi olan çalışması olan milletvekillerimiz de bu duyuru çerçevesinde arzu ettikleri toplantılara katılabilir o çalışma grubunda yer alabilir katkı sağlayabilirler” ifadesine yer verildi.

 

 

“EKSİKSİZ VE MAZERETSİZ” ŞARTI

 
Milletvekillerine gönderilen yazıda bakanlıklarla ilgili kurulan komisyonlara katılım konusunda esneklik gösterilmeyeceği de vurgulanarak, “Komisyon üyesi milletvekillerimizin eksiksiz ve mazeretsiz olarak anılan toplantılara katılması son derece önemlidir” uyarısına yer verildi.