CHP Genel sekreteri Milli Mücadele Parkı’nın açılışında konuştu

CHP Genel sekreteri Milli Mücadele Parkı’nın açılışında konuştu
27 Ağustos 2013 13:12

CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil, İzmir’de Karşıyaka Belediyesi’nin Milli Mücadele Parkı’nın açılışını yaptı. Tamaylıgil, milli mücadele yıllarını, Mustafa Kemal ve arkadaşlarını anlattıktan sonra “Liderlik çok önemlidir. Büyük adam olmak da çok önemlidir. Büyük adam olma hevesiyle baskı ve zulümü kendilerini uygun görenler, keşke önce bir adam olmayı deneyebilselerdi” dedi.

 

 

CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil, Karşıyaka Belediyesi tarafından Milli Mücadele Parkı’nın açılışını gerçekleştirdi. 2 bin 500 metrekarelik alan üzerine kurulan park, iki bölümden oluşuyor. Bir bölümü park olarak düzenlenen alanın diğer bölümünde, milli mücadele yıllarını anlatan müze yer alıyor. Müzede Anadolu insanının Çanakkale Savaşı’yla başlayan kurtuluş mücadelesini anlatan heykeller, rölyefler, büstler ve kitabeler yer alıyor. Müzede anlatımlar, sesli dijital rehberler tarafından yapılıyor. Törende Karşıyaka Belediye Konservatuarı’nın Halk Dansları Topluluğu gösteri sundu.

 

HAFIZASI OLMAYAN TOPLUMLAR

 

Açılışa katılan CHP Genel Sekreteri Binhun Tamaylıgil bir konuşma yaptı. Tamaylıgil, şunları söyledi:

“Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasında ve tam bağımsızlığının kazanılmasında yazdığı milli mücadele destanıyla herkesin umut ışığı olan İzmir’de olmak güzel. Tarihi gerçekleri paylaşacak, yarınlara gençlere iletilmesini sağlayacak bir alanı açıyoruz. Milli mücadelenin ilk kurşunu da son kurşunu da İzmir’de. ‘Biz sessiz dursak da ölümüne mücadele ederiz’ diyen gençlerinin hareketi ile ‘her türlü mücadelede sonuna kadar bağımsızlığın simgesi olacağız’ diyen Halide Edipler’le İzmir’de paylaşıyoruz. Milli mücadele kolay kazanılmadı, kanlar aktı. O karşı duruşlardır ki, Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları onların yazdığı destan bugün burada bizlerin karşısında anıtlaşıyor ve bizler onları her zaman okuyacağız ve saygıyla anacağız. Ürken, korkan ve rahatsız olanları her zaman rahatsız edip korkutmaya devam edeceğiz. Ortak hafızası olmayan toplumlarda gerçeğin güçlü kurulması mümkün olmayacaktır. Atatürk’ün yazdığı o milli mücadele, devrimler ve aydınlanma süreci bizim hafızamızın ortak simgesidir. Çünkü o özgürlüğümüzün ulusal onurumuzun bilincimizin temel kaynağıdır. Bu kaynağın değerini bilerek korumak ve açtığı yolda ilerlemek bizim vazgeçilmez görevimizdir. Liderlik çok önemlidir. Büyük adam olmak da çok önemlidir. Büyük adam olma hevesiyle baskı ve zulümü kendilerini uygun görenler, keşke önce bir adam olmayı deneyebilselerdi. Lider olmak büyük adam olmak akıl ile akılcılıkla ve bilim yolunun uygulanmasıyla mümkün olur.”

 

SAVAŞ İSTEMİYORUZ

 

CHP Genel Sekreteri Tamaylıgil, Ortadoğu’nun yangın yerine döndüğünü vurgulayarak, iktidarı eleştirdi. Tamaylıgil, Hükümet’in dış politikasını eleştiririrken, “Bizim ülkemizin dış politika mimarı var. ‘Stratejik derinlik’ dedi. Bu derinlikte pek çok tercih boğuldu. Şimdi savaş çağrıları içinde yetkisini aşan çağrışımlar ortaya koyuyor. Biz savaş istemiyoruz. Savaşı lanetliyoruz. Barış kardeşlik istiyoruz. Barış için girilen Irak’ta 1.5 milyon Müslüman öldü. Biz öyle dış politika ve sonuçlarını yaşadık ki bugün iki pilotumuz esir, gazetecimiz tutuklu, polisimiz Somali’de katlediliyor. Biz kendi acılarımız ve hatalarımızla ortaya çıkan sonuçlar yerine vicdanını sulayacak gözyaşlarıyla insanların karşısına çıkan yöneticilerle karşılaşıyoruz” dedi.

 

“SOKAKTA OLACAĞIZ ÇAPULCU OLACAĞIZ”

 

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay’ın cezaevinde tutulmasına tepki gösteren Tamaylıgil, “İnsanlar, sokağa çıktı darbeci oldu çapulcu oldu terörist oldu. Sokakta olacağız çapulcu olacağız. Direneceğiz direnerek kazanacağız. Tehdide ve baskıya boyun eğenler ondan korkanlar dünü kurtarabilirler, ama yarın boyunlarındaki taşın ağırlığını yüzlerini gözlerini hep yere çevirecektir” diye konuştu.

 

Tamaylıgil, yerel seçimde İzmir’i alma hedefi koyan AK Parti’ye “Yerelde ayağa kalkma zamanı. İzmir 30’da 30 olacak. Hayal kuranlara “hadi canım siz de’ diyoruz. Geldiğiniz yerde siyaset yapın. İzmir CHP’dir, CHP’li kalacak. Biriz bütünüz dikiz, diriyiz. Hep böyle kalacağız” dedi.

 

Törenin açılışında konuşan Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak da, “Cumhuriyet çocuklarının gençlerinin bu ülkeye olan inançlarının yeniden tazeleneceği, güçleneceği bu eseri Karşıyaka’ya kazandırmış olmanın gururunu yaşıyoruz. Cumhuriyet’e sahip çıkma mücadelemizden ödün vermeden geleceğe yürüyoruz” dedi.