CHP Gençlik Kolları Başkanı’na ‘O liseliyi sen mi azmettirdin?’ sorusu!

CHP Gençlik Kolları Başkanı’na ‘O liseliyi sen mi azmettirdin?’ sorusu!
30 Ocak 2015 12:43

Konya’da, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği suçlamasıyla hakkında dava açılan 16 yaşındaki lise öğrencisi M.E.A.’yı ‘azmettirdiği’ iddiasıyla CHP Gençlik Kolları Başkanı Genç Osman Killik’in ifadesi alındı.

 

 
Meram Endüstri Meslek Lisesi 11’inci sınıf öğrencisi M.E.A., 23 Aralık 2014 tarihinde katıldığı, Menemen’de 84 yıl önce gericiler tarafından katledilen devrim şehidi Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay’ı anma törenindeki basın açıklamasında, iddiaya göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret içeren sözler sarf etti. M.E.A.’nın açıklaması, İl Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şubesi polisleri tarafından kamerayla kaydedildi ve tutanak tutuldu. Bunları inceleyen Cumhuriyet Başsavcılığı M.E.A. hakkında ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçundan soruşturma başlattı. 24 Aralık 2014 Çarşamba günü saat 11.00’de Meram Endüstri Meslek Lisesi’ne gelen polisler, anma etkinliğindeki konuşmasından dolayı M.E.A.’yı sınıfında gözaltına aldı. M.E.A. sevk edildiği 1’inci Sulh Ceza Hakimliği tarafından ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasıyla tutuklandı. Avukatı Barış İspir de aralarında İstanbul’dan gelenlerin de bulunduğu yaklaşık 100 avukatın imzasıyla bir üst mahkeme olan 2’nci Sulh Ceza Mahkemesi’nde tutuklamaya itiraz etti. İtirazın kabulüyle, iki gün cezaevinde kalan M.E.A., 26 Aralık 2104 sabahı tahliye edildi. Tahliye edildiği gün Adalet Bakanlığı, liseli gencin yargılanması için izin verdi. Bunun üzerine soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Başsavcılığı iddianame hazırladı. M.E.A. 6 Mart’ta Konya 3’üncü Çocuk Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkacak.

 

 

CHP GENÇLİK KOLLARI BAŞKANI’NA AZMETTİRME İDDİASI

 

 

M.E.A. ile davada yeni bir gelişme yaşandı. Anma etkinliğine katılan CHP Gençlik Kolları Başkanı Genç Osman Killik, liseli M.E.A.’yı azmettirdiği iddiasıyla Cumhuriyet Savcılığı’na ifade verdi. 28 Ocak Çarşamba günü ifade verdiğini belirten Genç Osman Killik, şunları söyledi:

 

 

“Evime bir tebligat geldi. Tebligatta benim 16 yaşındaki liseli M.E.A. ile ilgili ifade vermem gerektiği yazıyordu. Savcılığa ifade vermeye gittiğimde dosyayı inceledim. Dosya da bir yerel gazetede M.E.A.’nın Cumhurbaşkanı’na hakaret ettiği iddiasıyla ilgili yayınlanan haberde anma etkinliğine ait fotoğraf vardı.”

 

 

‘M.E.A.’YI SEN Mİ AZMETTİRDİN?’

 

 

İfadesini alan Cumhuriyet Savcısı’nın ilk sorusunun ‘M.E.A.’yı sen mi azmettirdin?’ şeklinde olduğunu söyleyen Killik, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

 

“Sen mi azmettirdin, basın açıklamasını sen mi yazdın gibi sorular sordu. Bu zamanlamaya dikkat çekmek istiyorum. Bazı yerel gazete ve televizyonlarda çıkan haberler ve aynı kanalda Ak Partili Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu’nun bir açıklamasında ‘o çocuğun arkasındakiler de unutulmamalı’ gibi bir ifade kullanıyor. Bu haberlerden sonra da benim ifademe başvurmak üzere savcılığa çağırdılar. Çocuğu sen mi örgütledin. Sen mi azmettirdin gibi sorular sordular. Bu olay tüm Türkiye ve dünya da infial yarattı. Kamuoyu önünde zor durumu düştüler. Çocuğu zor duruma düşürecek veya başka bir siyasi yapılanmayla ilişkilendirecek bir kanıt bulmaya çalışıyorlar.”

 

 

Bazı yerel gazete ve televizyonlarda M.E.A.’nın olayını CHP ile bağdaştırmak istemelerini eleştiren Killik, CHP Gençlik Kolları Başkanı olarak sadece şehit Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay’ı anma törenine katılmadığını, Suriye ve Filistin ile ilgili eylemlere de katıldığını belirtti.

 

 

Aynı törene katılan CHP Kadın Kolları Başkanı Deniz İndibi ile o dönem il başkanı olan ve milletvekili adaylığı için istifa eden Mevlüt Karpuz’un soruşturma kapsamında ifade vermeye çağrılacağı öne sürüldü.