CHP, Erdoğan’ın 3 yılda artan 1 milyon TL’si için Maliye’ye başvurdu

CHP, Erdoğan’ın 3 yılda artan 1 milyon TL’si için Maliye’ye başvurdu
29 Ağustos 2014 20:27

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, “Erdoğan’ın 3 yıl önceki beyanına göre bugün kişisel servetinin 1 milyon TL artmış olması incelenmesi gereken bir konu” dedi.

 

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, 12. Cumhurbaşkanı Seçilen Recep Tayyip Erdoğan’ın 3 yıl önce verdiği mal beyanına göre bugün itibariyle kişisel servetinin 1 milyon TL artmış olması karşısında Mal Bildiriminde Bulunulması Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Kanunu uyarınca inceleme yapılmasını gerektiğini belirtti. Umut Oran, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle 3 ayrı sor önergesi vererek yasanın açık hükmünü anımsattı.

 

TBMM Başkanı Çiçek ve bakanlar Şimşek ile Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle 3 ayrı soru önergesi hazırlayarak TBMM’ye sunan Umut Oran, 3628 Sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Kanunu’nun 8. Maddesi uyarınca milletvekilleri ve Bakanlar Kurulu üyelerinin mal beyanını TBMM Başkanlığına sunduğunu anımsattı. Oran önergelerinde şunları kaydetti:

 

“12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Resmi Gazete’de dün yayımlanan mal beyanına göre; çeşitli bankalarda 4 milyon 404 bin TL ve 200 bin dolar ile oğlu Burak Erdoğan’dan 500 bin TL alacağı, Rize Güneysu Dumankaya Köyü’nde değeri 10 bin TL olan 2 bin m2 arazisi bulunmaktadır.

 

Son olarak 2011 seçimleri sonrasında 16 Haziran 2011 tarihinde malvarlığını açıklayan Recep Tayyip Erdoğan; 3 milyon 390 bin 384 TL, 25 bin Sterlin ve 199 bin 867 doları bulunduğunu açıklamıştı.

 

-“3 YILDA ARTAN 1 MİLYON TL İNCELENDİ Mİ?”-

 

İki mal beyanı arasında geçen 3 yıllık sürede servetinin 1 milyon TL artması karşısında 3628 Sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Kanunu uyarınca Recep Tayyip Erdoğan hakkında yapılmış herhangi bir incelemeniz var mıdır?

 

3628 sayılı Yasa’nın “Haksız mal edinme” başlıklı 4. Maddesi uyarınca Erdoğan hakkında inceleme yapılacak mı?

 

TBMM Başkanlığı’ndan Erdoğan hakkında Maliye’ye veya Yargıtay’a ulaşmış herhangi bir bildirim var mıdır?

 

3628 sayılı Yasa’nın 18/2. Maddesi uyarınca bu konuda yetkili olan Maliye Bakanlığı Başhukuk Müşavirliği ve Muhakemat Genel Müdürlüğü Recep Tayyip Erdoğan’ın 3 yıl arayla verilmiş iki mal beyanı arasında kişisel servetinin 1 milyon TL artmış olması hakkında re’sen harekete geçecek mi?

 

3628 sayılı Yasa kapsamında bakanlık olarak son 5 yıl içerisinde kaç davaya müdahil oldunuz, bu davalar kaç kişi hakkında açılmıştı, sonuçları ne oldu? Bu yasa kapsamındaki kaç davayı Hazine adına temyiz ettiniz, temyiz sonuçları ne oldu? Son 5 yıl içinde bu yasa kapsamında kaç ihbar bakanlığınıza ve savcılıklara yapıldı, bunlardan kaçı hakkında dava açıldı?”

 

Kaynak: Sözcü