CHP, elinde olan 230 belediye için pazarlığı kapattı!

CHP, elinde olan 230 belediye için pazarlığı kapattı!
20 Kasım 2018 12:22

Yönetimde olduğu 230 belediye üzerinden İYİ Parti ile herhangi bir pazarlık yapmayacağı belirtilen CHP, 30 büyükşehirde de kendi adaylarını göstermekte kararlı. ‘Ortak aday’ çıkarma formülünün ise ‘zor’ olduğu değerlendiriliyor

 

 

Şevket Yaman / Milliyet

 

 

CHP ile İYİ Parti arasında gerçekleşen, “seçim iş birliği” görüşmelerinde gelinen aşamayla ilgili ayrıntılar netleşmeye başladı. Bu çerçevede, CHP’nin yönetimde olduğu 230 belediye üzerinden herhangi bir pazarlığın yapılmadığı, iş birliğinin temelinin, “AK Parti ve MHP’li belediyeleri kazanmak” hedefi üzerine atıldığı bildirildi. CHP yönetiminin 30 büyükşehirde kendi adaylarını göstermekte kararlı olduğu vurgulanırken, İYİ Parti ile “ortak aday” çıkarma formülünün ise “zor” görüldüğü belirtildi. Uzlaşılacak illerde, İYİ Parti’nin, CHP adayını desteklemesi durumunda, “iş birliği” imkanının doğacağı, bu durumda CHP’nin de bazı ilçelerde İYİ Parti adayına destek verebileceği belirtildi. İki partinin birbirine desteğini ise, “aday çıkarmayarak” sağlamasının üzerinde durulduğu kaydedildi. Aralık başına kadar tamamlanması planlanan çalışmalara son şeklinin ise iki genel başkanın görüşmesinde verileceği bildirildi. CHP kulislerinden alınan bilgilere göre, iş birliği arayışında gelinen aşamaya ilişkin şu başlıklar öne çıktı:

 

Kılıçdaroğlu’nun hedefi

 

 

– CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, İYİ Parti hamlesiyle, salt bir ittifaktan çok Türkiye’deki siyasi konjonktürü değiştirmeyi amaçladığı bildirildi. CHP yönetiminden uzun süre “ittifak yok” açıklamaları gelse de Kılıçdaroğlu’nun muhalefet cephesinde yeni bir iş birliği görüntüsü vererek, hem toplumdaki beklentiyi artırmayı hem de AK Parti ve MHP’ye, “mesaj” vermeyi amaçladığı kaydedildi. Yaptırılan son anketlerde, CHP ve İYİ Parti arasındaki oy geçişkenliğinin somut verilerle ortaya çıkması da Kılıçdaroğlu’nu iş birliğine iten ana etkenlerden birisi oldu.

 

– CHP ve İYİ Parti arasındaki görüşmelerde seçim iş birliğinin ana hedefi, AK Parti ve MHP’nin yönetimde olduğu belediyeleri kazanmak üzerine oluşturuldu. Bu kapsamda, CHP’nin yönetimde olduğu 230 belediyenin müzakere masasına dahi getirilmediği öğrenildi.

– CHP’nin 30 büyükşehirde de kendi adaylarını göstermekte kararlı olduğu ancak kazanma şansı zor görülen Kayseri gibi illerde, İYİ Parti adayının desteklenmesinin gündeme gelebileceği kaydedildi.

– Görüşmelerde “ortak aday” seçeneğinin şu ana kadar gündeme gelmediği, tartışmaya açılsa bile uygulanmasının “zor” görüldüğü belirtildi.

 

 

İlçede destek formülü

 

 

– CHP’nin iddialı olduğu illerde İYİ Parti’nin desteğini alması halinde, ilçe pazarlıklarının gündeme geleceği öğrenildi. Bu çerçevede, İYİ Parti’nin aday çıkarmayarak CHP’ye destek vermesi durumunda, CHP’nin de bazı ilçeler için aynı desteği verebileceği kaydedildi. Destek verilecek ilçelerin, hem 24 Haziran seçimleri hem de son anket sonuçlarına göre belirleneceği bildirildi. Ancak bu formülün uygulanmasında CHP örgütünün, “olumlu” görüşünün belirleyici olacağı ifade edildi. İYİ Parti adayının CHP tabanının onayını alacak bir isim olmasının da, “zorunlu” olarak görüldüğü belirtildi. CHP kurmayları, bu formül için “masada alınacak iş birliği kararının alanda karşılığı yoksa yok hükmündedir” değerlendirmesini yaptı.

 

İstanbul ve Ankara

 

 

– İYİ Parti’nin İstanbul ve Ankara’da aday çıkarmaması durumunda da bu illerdeki bazı ilçelerde İYİ Parti’nin desteklenebileceği belirtildi. Bu kapsamda, Ankara’da; Beypazarı, Kahramankazan, Kızılcahamam ve Pursaklar’da İYİ Parti adayının desteklenmesi formülünün görüşmelerde konuşulduğu öğrenildi.

 

Baykal ile görüştü

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, önceki gün, eski Genel Başkan Deniz Baykal’ı tedavi gördüğü hastanede ziyaret etti. Kılıçdaroğlu’nun görüşmede, Baykal’dan, yerel seçimlere ilişkin görüşlerini aldığı belirtildi.