CHP DEDAŞ için çıkarılan gizli kararnameyi Meclis’e taşıdı!

CHP DEDAŞ için çıkarılan gizli kararnameyi Meclis’e taşıdı!
16 Ekim 2018 15:20

Sözcü Gazetesi yazarı Çiğdem Toker’in, DEDAŞ’a gizli bir kararname ile destek verildiği ve kararnamenin Resmi Gazetede yayınlanmadığını yazması sonrası CHP Konuyu TBMM Gündemine taşıdı.

 

 

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde; Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki çiftçiyi 5 yıl boyunca desteklemek amaçlı oluşturulan bütçenin gizli bir kararname ile işadamı Abdullah Tivnikli’nin şirketi olan Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.’ye aktarıldığının iddia edildiğini belirterek “Gizli bir kararname görünümüyle ilgili kurumlara gönderilen bahsi geçen yazı ile; Türk Telekom ve Kuveyt Türk gibi kurumların yönetiminde yer alan işadamı Abdullah Tivnikli’nin başında olduğu Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.’ye mali kaynak sağlandığını iddia edilmektedir. Ekonomik kriz altında ezilen üretici ve çiftçi destek beklerken, iktidara yakın bu iş insanına bahsi geçen destek hangi amaçlarla, kimlerin talimatı ile verilmektedir? Bu şirketin ayrıcalığı nedir?” diye sordu.

 

 

Antmen’in önergesinde yer alan sorular şunlar;

 

– Kararnamede desteklenecek elektrik tüketim bedelinin dağıtım şirketinin hesabına yatırılacağı ve ödemenin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın bütçesinden gerçekleşeceği iddiaları doğru mudur? Bu destek tutarı ne kadardır?

– Bahsi geçen kararneme hangi amaçla ‘gizli’ olarak yayımlanmıştır? Bu kararname neden Resmi Gazetede yayınlanmamış ve kamuoyuyla paylaşılmamıştır?

– Ekonomik kriz altında ezilen üretici ve çiftçi destek beklerken, iktidara yakın bu iş insanına bahsi geçen destek hangi amaçlarla, kimlerin talimatı ile verilmektedir? Bu şirketin ayrıcalığı nedir?

– Kararnamede öngörülen fatura bedelleri şirkete aktarıldı mı yoksa başka bir düzenleme daha mı bekleniyor? Bahsi geçen şirkete daha önce de bu tip hibe, destek ve kaynak aktarılmış mıdır?

– Bahsi geçen işadamına ait veya ortağı olduğu şirketler hangileridir? Bu şirketler son 10 yılda ne kadar vergi vermiştir? İlgili şirketlerin ödemesi gereken vergi ya da cezalarının iptali ya da indirimi gündeme gelmiş midir? Varsa bunlar ne kadarlık ceza ve vergi tutarıdır?

– Bu tip başka gizli kararname çıkarılmış mıdır? Varsa bunlar nelerdir? Başka hangi şirketlere kaynak aktarılmıştır?

– Abdullah Tivnikli’nin daha önce Meclis Genel Kurulu’nda Elektrik Piyasası Kanunu’nda yapılacak değişikliklerde “40 Milyon Avrom yanar” diyerek, düzenlemeyi kendi lehine değiştirttiği iddiaları doğru mudur? Doğruysa başka hangi kanun ya da düzenlemelere bu iş adamının lehine olmak üzere müdahale edilmiştir? Hangi parlamenterler aracılığı ile bu değişiklikler yapılmıştır?

– DEDAŞ’a bugüne kadar ödenen tutar ne kadardır? İhaleleri ne şekillerde almaktadır? DEDAŞ’ın keyfi şekilde tarlasına ekilen ürüne göre çiftçilerden mevzuata aykırı tahsilat yaptığı iddiaları doğru mudur? Doğruysa gerekli idari ve hukuki işlemler neden yapılmamaktadır?

– DEDAŞ’ın, elektrik faturasını ödeyemeyen çiftçilere verilen tarımsal destek kredilerine el koyduğu iddiaları doğru mudur? Varsa bunlar nelerdir? Konuyla ilgili bugüne kadar kaç şikayet yapılmıştır?