CHP, çocuk işçilerin sorununu TBMM gündemine taşıdı

CHP, çocuk işçilerin sorununu TBMM gündemine taşıdı
27 Temmuz 2017 11:04

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye’nin kanayan yarası haline gelen ve sayıları 2 milyona ulaşan çocuk işçilerin sorununu TBMM gündemine taşıdı. Meclis Genel Kurulu’nda söz alan Ömer Fethi Gürer, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na çağrıda bulunarak, çocuk işçiliği konusunda ciddi önlemler alınmasını istedi.

 

 

 

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, TBMM Genel Kurulu’ndaki gündem dışı konuşmasında, ülkemizin en önemli sorunlarından biri haline gelen çocuk işçiliği konusuna dikkat çekti. 18 yaşından küçük olan herkesin çocuk sayıldığına vurgu yapan Ömer Fethi Gürer, zorunlu eğitimin 6-13 yaşına çekilmesi ve yoksullaşmanın artması çocukların küçük yaşlarda çalışma hayatına atılmalarına neden olduğunu ifade etti.

 

 

2 MİLYON ÇOCUK İŞÇİ…

 

 

Çocuk işçiliği ve kayıt dışı istihdamdaki vahim tabloyu rakamlarla ortaya koyan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerine göre, 18 yaşın altında çalışan çocuk sayısının 101 bini geçtiğini, çırak ve stajyer adı altında çalışanlarla bu sayısının 400 bine ulaştığını belirtti.

Gürer, gerçekte çalışan çocuk sayısının 2 milyona yaklaştığını ifade ederek, “2016 TÜİK verilerine göre, çocuk işçilerin yüzde 78’i kayıt dışıdır. Çalışan çocukların yüzde 45’inin tarımda, yüzde 24’ünün sanayide, yüzde 31’inin hizmet sektöründe olduğu ifade edilmektedir. Çocuk işçilerin normalde otuz beş saat çalışması gerekirken bu çocukların kırk saatin üzerinde çalıştırıldığı da verilerle ortaya çıkmış bulunmaktadır” dedi.

 

 

ÇOCUK İŞÇİ CİNAYETLERİ HER GEÇEN YIL ARTIYOR

 

 

2012 yılında iş kazaları sonucu hayatını kaybeden çocuk sayısının 32 olmasına rağmen, 2016 yılında bu rakamın 56’ya yükseldiğini söyleyen Ömer Fethi Gürer, Türk-İş Başkanının “Öyle merhametsizler var ki, 10 yaşından küçük çocuklara boyundan büyük iş yaptırmaktadırlar” sözünü hatırlatarak, “Çocuklarımızın çalışma disiplinini ve yaşamını tanıması ve öz güven kazanmaları için yaz tatillerinde bir esnafın yanında çırak olarak yaşamı öğrenmesi ve eğitimine devam etmesi ile yetişkinlerin işini yapması arasında fark vardır. Çıraklık Ahi geleneğinde çocuklarımızın yaşamı tanıması açısından yararlıdır ancak eğitiminden ayrılan, ne yazık ki eğitiminden ayrıldıktan sonra da iş yaşamında büyüklerin yapması gereken işi yaptırılan çocuklar bu ülke için gelecekte de önemli sorunlara neden olacaktır” diye konuştu.

 

 

MÜLTECİ ÇOCUKLAR VE YURTLARDAN AYRILAN GENÇLERİN DURUMU…

 

 

Mülteci çocuklar ile sevgi evlerinde 18 yaşını dolduran ya da 18 yaşına ulaşmadan davranışları nedeniyle yurtlardan uzaklaştırılan çocukların durumunun da toplum için sorunlu hale geldiğine işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çocukların ve gençlerin gelişme çağında bilimselliğe dayanan eğitim alması gerektiğini bu konuda da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının denetimlerini sıklaştırmasının şart olduğunu kaydetti.

 

 

BAKANLIĞIN ÇALIŞMALARI KÂĞIT ÜZERİNDE…

 

 

Bu konuda yapılan çalışmaların kâğıt üzerinde olmaktan öteye gidemediğine vurgu yapan Ömer Fethi Gürer, “Ucuz işçilik adına, daha 10 yaşındaki çocuktan 20 yaşındaki kişinin yapacağı işin karşılığının istenmesi kabul edilebilir bir durum değildir” şeklinde konuştu.

 

 

ÇALIŞMA BAKANLIĞINA ÇAĞRI…

 

 

Tarımda, eğitimde, sanayide ve yaşam olduğu her yerde sorunların sürekli arttığını anlatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Burada kararlı olmak, bu anlamda sorunların aşılması için alınmış olan yasal önlemleri uygulamaya geçirmek önemlidir. Ülkemizdeki en büyük sorun da yasada var olanın uygulamasının sağlanamamasıdır. Bu anlamda Çalışma Bakanlığına çağrıda bulunuyorum: Çocuk işçilik konusunda daha ciddi önlemler alınmalı, özellikle kayıt dışında yaşının üstünde iş yaptırılanların çalıştırılması yerine okullarında eğitimlerini tamamlamalarını sağlayacak önlemler alınmalıdır” diye konuştu.