CHP Çalıştayı TOMA ablukasında

CHP Çalıştayı TOMA ablukasında
24 Kasım 2014 14:15

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Gençlik Kolları’nın yabancı temsilcilerle gerçekleştirdiği çalıştay süresince bina önünde iki TOMA’nın bekletilmesi büyük tepkilere neden oldu.

 

 

“Daha iyisini inşa etmek için dünyayı işgal et” başlığı altında 3 farklı kıta ve 7 ülkeden gelen yabancı konuklarıyla İstanbul Beylikdüzü Kültür Merkezi’nde bir araya gelen CHP Gençlik Kolları, Gençlik Zirve Çalıştayı gerçekleştirdi.

 

 

İstanbul İl Gençlik Kolları’nın ev sahipliğinde buluşan gençler adına konuşma yapan CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı İrfan İnanç Yıldız, asıl sorunun sistem sorunu olduğunu belirterek, “Karşımızdaki sorun insan odaklı kar hırsı ile kamusal alanda yağmacı, yığmacı neoliberal sistem sorunudur. Bu çalıştay özellikle baskıcı, muhafazakâr ve faşist iktidar partilerinin ötesinde tüm dünyadaki sistemle ilgili bir değişiklik olması gerektiğini anlatıyor” dedi.

 

 

Yıldız’ın konuşmasının ardından diğer sosyal demokrat, sosyalist gençlik liderleri de sırayla söz aldı. ABD Occupy Wall Street Sözcüsü Mark Bray, “Bizim savunduklarımız toplumdaki adaletsizlik ve eşitsizlik; sermayenin toplumu rahatça yönlendirebilmesi, neoliberal politikaların gençlerin hayatında yarattığı etki gibi birçok olumsuzluğa artık bir son vermek gerektiğidir” diye konuşurken; İngiltere İşçi Partisi Gençlik Örgütü Temsilcisi Jack Storry ise şunları söyledi:

 

 

“Devletin barışçıl gösteri yapmaya çalışan insanları bu haktan mahrum bırakarak polis eliyle doğrudan saldırıya geçmesi bizce hiçbir tartışmaya, hiçbir fikrin ifade edilmesine yer bırakmamak içindir”. Daha sonra söz alarak Belçika’da sosyal hakları için sokakları doldurduklarını belirten Belçika Genç Sosyalist Hareketi Eski Genel Başkanı David Cordonnier konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Sağ politikalara sahip bir iktidarın toplumun haklarını gözetmediğini, işçi haklarına sahip çıkmadığını görüyoruz. Bu politikaların sonucunda en çok gençler etkileniyor ve sonunda sesini duyurmak için, bizi ayırmak, bölmek için yaratılan dil, ırk, milliyet gibi kavramları önemsemeden topluca bir araya gelerek tepkisini sokakta gösteriyor”. Fransa Genç Sosyalist Hareketi liderlerinden Avrupalı Genç Sosyalistler Başkan Yardımcısı Daniel Cornalba da CHP Gençlik Kolları’na Gezi’de verdikleri mücadeleden dolayı teşekkür ederek, “Bu mücadele sadece Türkiye’nin değil, hepimizin ortak değerleri olan sosyal adalet, eşitlik ve özgürlük için verilmiş bir mücadeledir” diye konuştu.

 

 

Filistin Fetih Gençlik Örgütü’nden Uluslararası Genç Sosyalistler Birliği Başkan Yardımcısı Raed Debiy, Filistin’de 66 yıldır, üç kuşaktır bir işgal altında yaşadıklarını dile getirerek, Birleşmiş Milletlerce Filistin’le dayanışma yılı olarak ilan edilen 2014’ün Filistin halkına özgürlük ve bağımsızlık getireceğini ümit ettiklerini söyledi.

 

 

İsrail Meretz Partisi Gençlik Örgütü Genel Başkanı Tomer Reznik ise, öncelikle bölgede bir an önce barışın sağlanması ve İsrail’de hüküm süren kapitalizmin derhal ortadan kalkması gerektiğini düşündüklerini ifade etti.

 

 

Tunus – Arap baharı eylemlerinde genç aktivist olarak yer alan Kais Bouazzi ise, Türkiye ile Tunus halklarının ortak birçok yanı olmasına rağmen Atatürk’ü örnek alan Bourgiba döneminden beri sadece İslamcı parti ile AKP arasında işbirliği yapılmasını eleştirdi. Yaklaşık 750 gencin katılımıyla süren çalıştayın başından sonuna dek kültür merkezi binasının önünde emniyet güçleri tarafından iki adet tomanın bekletilmesi de büyük tepkilere neden oldu. Yabancı konukların gözaltına alınma endişesi yaşadıklarını belirten gençler, “AKP iktidarı, gençlerin bir araya gelip tartışmasından bile korkuyor” şeklinde düşüncelerini dile getirdiler.