CHP Bayraklı aday adayı Öncel’den sosyal belediyeciliğe vurgu!

CHP Bayraklı aday adayı Öncel’den sosyal belediyeciliğe vurgu!
28 Kasım 2018 16:50

CHP’de Bayraklı Belediye Başkan aday adayı Murat Haluk Öncel, 7 yıldır aralıksız vatandaşlarla içi içe olduğunu ve başkanlığa hazırlandığını söyledi.

 

 

Öncel, “Bayraklı’nın sorunlarını tespit etme fırsatı buldum. Bu 7 yıllık bir serüvendir. Toplamda İzmir’de 18 yıllık bir siyasi geçmişim var. Burada partimin bana ihtiyaç olduğunu görüyorum. İnşallah adaylığımız onaylanır, Bayraklı’ya hizmet ederiz. Sıradan bir belediye başkanı değil sıra dışı bir belediye başkanı olmak istiyorum, bence doğru olan da bu… Bayraklı’nın en büyük sorunu kentsel dönüşümdür. Biz ilk olarak kentimizin imar planlarını düzenlemek olacaktır. Yeniden tasarımlı imar planları olacaktır. Halkı bana baktığında kendini görüyor” dedi.

 

 

İzmir’in deneyimli siyasetçilerinden CHP’li Murat Haluk Öncel, Bayraklı Başkanlığı için yola çıktı ve iddialı projeler hazırladı. Çalışmalarını Gündeme Bakış’a anlatan Öncel, yeni bir kent tasarlanması gerektiğini, ilçedeki vatandaşlar arasındaki mekansal ve ekonomik farka dikkat çekti. Bayraklı Belediye Başkanlığı için uzun bir süredir çalışmalarını sürdürdüğünü kaydeden Öncel, “Vatandaş bana baktığında kendisini görüyor” dedi.

 

7 YILLIK SERÜVEN

 
İzmir’de 18 yıllık siyaset geçmişi olduğunu dile getiren Murat Haluk Öncel, 7 yıl boyunca Bayraklı Belediye Başkanlığı için hazırlık yaptığını belirtti. Öncel, “İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi mezunuyum. Ege Üniversitesi’nde lisans üstü eğitimine katıldım. Yüksek mühendisim. Siyasi hayatıma 2001 yılında Şanlıurfa’da iş için gitmiştim, orada gelen teklif üzerine DSP’de il başkanlığı yaparak başladım. 1 yıl boyunca başkanlık yaptım. Daha sonra İzmir’e geldim. 1980’den beri İzmir’de yaşıyorum. 2002 yılında Ahmet Piriştina davetiyle CHP’ye geçerek Konak Belediyesi meclis üyesi oldum. 2009’da CHP İzmir İl Başkan yardımcısı oldum. 2010 yılında yapılan kurultayda CHP Genel Merkez’de Yüksek Disiplin Kurulu üyesi seçildim. 2012 yılında görevim son bulduğunda yerel yönetimlerde görev almak istediğimi ilettim. 2012 yılından itibaren Bayraklı’nın sokakları ve çarşısındayım. Her yerinde, vatandaşlarımızın içinde, Bayraklı’nın sorunlarını tespit etme fırsatı buldum. Bu 7 yıllık bir serüvendir. Toplamda İzmir’de 18 yıllık bir siyasi geçmişim var” diye konuştu.İzmir’in deneyimli siyasetçilerinden CHP’li Murat Haluk Öncel, Bayraklı Başkanlığı için yola çıktı ve iddialı projeler hazırladı. Çalışmalarını Gündeme Bakış’a anlatan Öncel, yeni bir kent tasarlanması gerektiğini, ilçedeki vatandaşlar arasındaki mekansal ve ekonomik farka dikkat çekti. Bayraklı Belediye Başkanlığı için uzun bir süredir çalışmalarını sürdürdüğünü kaydeden Öncel, “Vatandaş bana baktığında kendisini görüyor” dedi.

 

 

7 YILLIK SERÜVEN

 
İzmir’de 18 yıllık siyaset geçmişi olduğunu dile getiren Murat Haluk Öncel, 7 yıl boyunca Bayraklı Belediye Başkanlığı için hazırlık yaptığını belirtti. Öncel, “İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi mezunuyum. Ege Üniversitesi’nde lisans üstü eğitimine katıldım. Yüksek mühendisim. Siyasi hayatıma 2001 yılında Şanlıurfa’da iş için gitmiştim, orada gelen teklif üzerine DSP’de il başkanlığı yaparak başladım. 1 yıl boyunca başkanlık yaptım. Daha sonra İzmir’e geldim. 1980’den beri İzmir’de yaşıyorum. 2002 yılında Ahmet Piriştina davetiyle CHP’ye geçerek Konak Belediyesi meclis üyesi oldum. 2009’da CHP İzmir İl Başkan yardımcısı oldum. 2010 yılında yapılan kurultayda CHP Genel Merkez’de Yüksek Disiplin Kurulu üyesi seçildim. 2012 yılında görevim son bulduğunda yerel yönetimlerde görev almak istediğimi ilettim. 2012 yılından itibaren Bayraklı’nın sokakları ve çarşısındayım. Her yerinde, vatandaşlarımızın içinde, Bayraklı’nın sorunlarını tespit etme fırsatı buldum. Bu 7 yıllık bir serüvendir. Toplamda İzmir’de 18 yıllık bir siyasi geçmişim var” diye konuştu.

 

 

1

 

HALKIN ARASINDAYIM

 
CHP’li Öncel, “Bayraklı ciddi şekilde göç almış ve almaya devam ediyor. Yayılı alana baktığımızda yüzde 60’a varan bir çeper bölge olduğunu görülüyor. Partimizin oy oranını çok daha iyi bir yere taşımak için bu göreve soyundum. 2014’te aday adayı oldum fakat nasip olmadı, bu seçimlerde de yeniden aday adayı olduk. Oluşturduğumuz siyasi ve iş insanlığı tecrübemizi, donanımızı, halktaki karşılımızı da ele alarak yok çıktık. Ben halkın arasındayım. Bütün mahallerini, sokak sokak, cadde cadde, ne sorunu olduğunu üç aşağı beş yukarı biliyorum. Bunun tespitini yaptım, Bayraklı’da yaşayarak sorunları görüyorum. Halkı bana baktığında kendisini görüyor. Vatandaş benim partime verdiğimi emeği görüyor, yeterli birikime sahip olduğumu da biliyor. Bana yoğun bir destek de veriyorlar. Burada partimin bana ihtiyaç olduğunu görüyorum. İnşallah adaylığımız onaylanır, Bayraklı’ya hizmet ederiz. Sıradan bir belediye başkanı değil sıra dışı bir belediye başkanı olmak istiyorum, bence doğru olan da bu…” dedi.

 

2

 

YENİ BİR KENT TASARLAYACAĞIZ
Bayraklı’da en büyük sorunu mekansal ve ekonomik alanda vatandaşlar arasında büyük bir fark olduğunun altını çizen Öncel, yeni bir kent tasarlayacağını kaydetti. Öncel şunları söyledi:

 
“Bayraklı’nın en büyük sorunu kentsel dönüşümdür. Bayraklı’da yaşam anlamından büyük bir eşitsizlik bulunuyor. Bir taraftan büyük gökdelenler bulunurken, bir taraftan gecekonduların bulunduğu bir kent görüyoruz. Biz ilk olarak kentimizin imar planlarını düzenlemek olacaktır. Yeniden tasarımlı imar planları olacaktır. Büyükşehir ile koordineli bir şekilde, yeni kent tasarlayarak, sosyo-ekonomik kalkınmayı birlikte başarmak istiyoruz. Bütün gelişmiş ülkelerde kent planlamaları 250 yıllık planlamalarla yapılıyor. Biz de Bayraklı’da bunu başaracağız. Revizyon çözüm olmuyor, daha da büyük sorun oluyor. Bunun önüne geçmek için yeniden kenti tasarlamamız gerekiyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve belediye burada garantör olur, vatandaşla uzlaşı şekilde ekonomik ve sosyal kalkınmayı sağlarız. Ekonomisi güçlü olmayan bir alanda ne kadar sosyal alan yaratılırsa yaratılsın teknik olarak altı boştur. İzmir’de bugün kültür merkezlerine, operalara, sinemalara giden sayısı kaçtır? Milyonlarca TL’lik yatırım yapılıyor fakat faydalanma yüzdesi kaçtır. Üreten bir toplum olmadığımız için bugün ekonomik kriz yaşıyoruz. Kriz sürekli bizim kapımızı çalıyor. Vatandaşımıza balık vermektense balık tutmayı öğretmek gerekiyor. Bizim vatandaşa cebimizden para verme imkanımız yok fakat, bulunduğu bölgenin değerini arttırarak mekansal eşitsizliği yok ederek sosyo-ekonomi düzeyini arttırmaktır. Her bölgenin farklı ihtiyaçları var buna göre proje üreteceğiz. Bayraklı’nın kaderini değiştirmek için belediye başkanlığına aday olduk. Biz burada yandaşın, kardeşin rantı değil, halkın rantı sağlamak için mücadele verecek. Biz halkımıza verebilecek bir belediyecilik yapacağız. Yerinde kentsel dönüşüm sırasıyla Onur, Yamanlar, Cengizhan, Refik Şefket, Erenler, Çay ve Tepe Kule bölgesinde yapacağız” diye konuştu.

 

3

 

BELEDİYENİN İŞ KAPISI OLMASINI ÖNLEYECEĞİZ
Projelerini ve ekibinin hazır olduğuna vurgu yapan Öncel, gençler için kurs ve iş olanakları yaratacaklarını dile getirdi. Öncel, “Belediye başkanları kadrosunu motive eden bunu kadrosuna yansıtması lazım. Bizim de bu şekilde olacak. Kadromuz hazır. Mevcudu da kenara itmeyeceğiz. Yasalara açık şekilde, kendi teknik kadrolarımızı kuracağız. Altındaki ekip yine çalışmaya devam edecektir. Kimsenin ekmeği ile oynamayacağız. Biz, belediyenin iş kapısı olmasını önleyeceğiz. Gençler ve kadınlara meslek edindirme kurslarıyla onlara yeni bir yol sunacağız. Gençlerin yanlış yollara girmiş olanları rehabilite edebilecek belediye kompleksleri içerisinde olacak. Kreşler açacağız, taziye evleri oluşturacağız. Düğün salonları oluşturacağız. Halkın sosyal ihtiyaçlarına gücümüzün yettiğince yanıt vereceğiz. Kent alt yapısı oluşmuş yerlerde, modern klimalı katlı pazarlar yapacağız. Pazaryeri olduğu yerlerde belediye komplesinin olacak. Kadın sağlığı ve aile danışma merkezi, gençlik için rehabilitasyon, meslek edinebileceği alanlar olacak” dedi.

 

 

MUHTARLARLA İŞ BÖLÜMÜ

 
Mahalle muhtarlarını görevinin önemine dikkat çeken Öncel, “Mahalle muhtarlarımızla koordineli bir şekilde çalışacağız. Mahalle muhtarlarının mecliste oylama yetkisi olmasa bile söz sahibi olacağını bir ortam oluşturacağız. Bunun yanında da muhtarların onayı olmadan herhangi bir şekilde meclisten geçirmeyeceğiz. Muhtardan habersiz bir proje yapmayacağız. Muhtar o mahalleyi bilen mülki amirdir. Belediyede muhtarlar için bir bölüm oluşturacağız. Muhtarlık masasında bu konuda bilgisi olan tecrübeli kişi, gelen şikayetleri ilgili birimleri aktaracak. Bunun yanında engelli arkadaşlara bu birimde istihdam sağlayacağız. Ben de bu sorunların akıbetini bilgisayarımda takip edeceğiz. Bu sorunlar çözüldüğünde vatandaşlara bilgi verilecek” diye konuştu.

 

 

4

 

MECLİSLER 3 AYDA BİR MAHALLELERDE YAPACAK
Vatandaşın belediyenin aldığı kararları bilmesi gerektiğini, bu yüzden belediye meclislerini her 3 ayda bir farklı mahallelerde yapacaklarını kaydeden Öncel, “Bunun yanında sivil toplum örgütlerine teşvik edecek çalışmalar yapacağız. Vatandaşlarla sürekli halk günü yapacağız. Vatandaşı ayağımıza getirmeyeceğiz, biz vatandaşın ayağına gideceğiz. Belediyenin içerisinde muhtar, kadın, gençlik ve çocuk meclisleri olacak. 3 ayda bir meclis toplantılarımızı halka açık ortamda yapacağız. Belediyenin bütün harcamalarını bilgilendirmeleri de halka açık meclis toplantısında halka hesap verircesine bir oturum olacak. Halkın bizim ne yaptığını bilmesi hakkı var. Vatandaşın, sivil toplum örgütünün muhtarların hesap sorma hakkını da bakir tutacağız. Belediye başkanları halkı memnun ederse başarılı olurlar. Kentinde fiziki değişikleri, yaşamsal ve ekonomik alanla başaran belediye başkanları efsane olurlar. Bizde efsane belediye başkanlığı olma hedefi ile yola çıkıyoruz. Vatandaşa dokunursan onlar da sana dokunur” dedi.

 

SOSYAL BELEDİYECİLİĞE VURGU
Bayraklı’nın meydanın bulunmadığını dile getiren Öncel, sözlerini şu şekilde sonlandırdı:
“Engelliler için engelsiz kent yapacağız. Bayraklı’da özgürlük ve demokrasi meydanı oluşturacağız. Çay Mahallesi, Çiçekli Mahallesi, Bayraklı Merkez olabilir. Sembol kent Bayraklı’yı oluşturacağız. Bir sağlık merkezi yaratmamız gerekiyor. Bir sürü diş polikliniği yapmaktansa bir acil servisin olduğu, belediyemizin çatısı altında imkanlar doğrultusunda hizmet kanunu sağlık merkezi kuracağız. Böylelikle, bütün Bayraklılara hizmet vermiş olacağız. Tanzim satış mağazaları kuracağız. Bu tanzim satış mağazalarından ekonomik durumu kötü olan vatandaşlarımız yararlanacak. Açlık sınırı altındaki vatandaşlarımıza Bayraklı kartı vereceğiz. Bu kartla birlikte ayda bir vatandaşlarımızın gıda desteklemelerini ücretsiz almalarını sağlayacağız. Yaptığımız tespitlerde 6 bine yakın hanemiz var. Bu insanlara sahip çıkmalıyız. Bayraklı’ya engelli ve yaşlılara ilgili bir ring hattı oluşturacağız. Bu ring hattı bayraklığının mahalleleri arasında ulaşımı sağlayacak. Bu konu Büyükşehir’in yetkisi altına giriyor fakat bizde ilçe belediyesi olarak çalışma yapacağız. Kadın, genç ve sokakta kalmış vatandaşlarımızın konuk evleri oluşturacağız. Fuzuli harcamalardan kaçınacağız. Konserler, deve güreşleri bunların hepsini kaldırarak vatandaşın ekonomik ihtiyaçlarını karşılamaya çalışacağız.”

 

Halil İbrahim GÜLER / GÜNDEME BAKIŞ