CHP AYM’ye dosya hazırlıyor!

CHP AYM’ye dosya hazırlıyor!
23 Ocak 2017 11:47

CHP, anayasa değişikliği teklifinin TBMM Genel Kurulu’nda 339 oyla kabul edilmesinin ardından, teklifi Anayasa Mahkemesi’ne götürmek için dosyasına son şeklini vermek üzere çalışmalarını sürdürüyor.

 

 

 

 

Milliyet / Meriç Tafolar

 

 

CHP’nin hukukçu kurmayları, Anayasa Mahkemesi’ne yapacakları başvuruyu iki temel nedene oturtacak.

 

 

Bunlardan ilki; teklifin anayasanın ilk dört maddesinde güvence altına alınan demokratik cumhuriyet ve hukuk devletinin yok edildiği iddiasını içeriyor. Teklifin anayasanın 4. maddesinde ifade edilen teklif yasağı kapsamında olduğu bu nedenle teklif edilerek, görüşülmesinin dahi anayasaya aykırı olduğunu savunan CHP kurmayları, bu nedenle anayasa aykırı teklifin iptal edilmesi gerektiğini savunuyor.

 

 

Anayasa Mahkemesi’ne yapılacak başvurunun ikinci temelini de anayasada yer alan “gizli oy” ilkesinin açıkça ihlal edilmesi iddiası oluşturuluyor. Bu iddialarını 2. tur oylamaları ve teklifi tümü üzerindeki oylamada video ve fotoğraflarla belgeleme yoluna giden CHP, bu kayıtları da Anayasa Mahkemesi’ne iletecek. CHP, teklifte vekillerin “gizli oy” kullanmalarının temin edilmesi durumunda teklifin gerekli 330 Oyun altına düşeceğini savunuyor. CHP, “açık oy” kullandığını fotoğraf ya da videoyla tespit ettiği vekil sayısının her turda 100’e yaklaştığı görüşünü dile getiriyor.