CHP: Asgari ücretli 4 ayda 64 dolar yoksullaştı

CHP: Asgari ücretli 4 ayda 64 dolar yoksullaştı
16 Mayıs 2020 11:40

CHP’nin hazırladığı Haftalık Bilgilendirme Raporu’nda, “Türkiye enflasyonda Avrupa birincisi. Asgari ücretli 4 ayda 64 dolar yoksullaştı. Asgari ücretlinin maaşı sadece 325 dolar ediyor” denildi.

 
“ENFLASYONDA AVRUPA BİRİNCİSİ”

 
CHP Basınla İlişkiler ve Kurumsal İletişim Genel Başkan Yardımcılığı tarafından hazırlanan Haftalık Bilgilendirme Raporu’nda şu değerlendirmeler yer aldı:

“Türkiye enflasyonda Avrupa birincisi.

Türkiye açıklanan son enflasyon verilerine göre Avrupa ülkeleri arasında en yüksek enflasyon oranına sahip ülke durumundadır.

Avrupa’da pandemi sürecinde etkilenen İtalya, İspanya ve Fransa gibi ülkelerde enflasyon %1 seviyesindedir.

Enflasyon Moldova’da dahi yüzde 6 seviyesindedir.

Ayrıca Türkiye dünya genelinde enflasyon oranları liginde 3. Dünya ülkeleri ile yarışmaya devam etmektedir.

Türkiye’ye göre enflasyon oranı yüksek olan ülkeler Zimbabve, Sudan, Etiyopya gibi ülkelerdir. Türkiye’yi dünyanın en büyük 3 ekonomisinden biri haline getirdik diyenler ne yazık ki Türkiye’yi 3. Dünya ülkelerinin seviyesine getirmişlerdir.

 

 

”ASGARİ ÜCRETLİ 4 AYDA 64 DOLAR YOKSULLAŞTI”

 
Türkiye’de çalışanların yüzde 40’ı aylık açlık sınırının da altında 2 bin 324 lira ile geçimini sağlamak zorunda.

Asgari ücret doların 7.15 TL’ye çıkmasıyla yılbaşından bu yana dolar karşısında 63 dolar eridi. Asgari ücretli son 1 günde ise 2 dolar kaybetti.
Koronavirüsün faturası da dar gelirliye, emekçiye kesiliyor. 2020’nin başında dolar kuru 5.97 TL iken, 2 bin 324 TL olan asgari ücretlinin maaşı 389 dolara denk geliyordu. Asgari ücret doların 7.15 TL’ye çıkmasıyla dolar karşısında 64 dolar eridi. Son 24 saatte ise asgari ücretli 2 dolar daha fakirleşti.

 

 

“ASGARİ ÜCRETLİNİN MAAŞI SADECE 325 DOLAR EDİYOR”

 
Şu anda asgari ücretlinin maaşı sadece 325 dolar ediyor. Bu miktar son 13 yılın en düşük seviyesi olarak kayıtlara geçti. 2008’deki ekonomik krizde dolar kuru 1.17 TL iken 503 liralık asgari ücret 429 dolara denk geliyordu. Aradan geçen zamanda asgari ücretli 102 dolarını kaybetti. Asgari ücret 2019’da 369 dolar, 2018’de ise 426 dolar ediyordu.

Zamlar kapıda.

Türkiye’de tarım ürünlerinden, enerjiye her kalemde dışarıya bağımlı olduğu için kurun yükselmesi iğneden ipliğe her şeye zam olarak yansıyor. Korona nedeniyle yoksullaşan, işini kaybeden milyonlarca yurttaşı zor günler bekliyor.

 

 

“688 LİRA DAHA FAZLA HARCAMAK ZORUNDA”

 
Yaygınlaşan işsizlik ve yetersiz gelir yoksul kesimlerin geçim koşullarını daha da kötüleştirdi. Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarını ifade eden açlık sınırı geçen ay asgari ücreti de sollayarak 2 bin 374 TL’ye yükseldi. Türk-İş verilerine göre, bekar bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise nisanda aylık 2 bin 883 TL’ye yükseldi. Dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması (mutfak masrafı) tutarı 2020’nin ilk dört ayında önceki yıl sonuna göre 211 TL, temel ihtiyaçlar için yapılması gereken toplam harcama ise 688 TL daha fazla oldu.

 

 

“YÜZDE 40’I ASGARİ ÜCRETLİ”

 
Türkiye’deki kayıtlı işçilerin yüzde 40’dan fazlası asgari ücretle çalışıyor. Avrupa İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) verilerine göre Avrupa’da asgari ücretle çalışan işçi oranının en yüksek olduğu ülke açık ara Türkiye.

 

 

“EN PAHALI ELEKTRİK FATURASINI ÖDÜYORUZ”

 
Avrupa’daki en pahalı elektrik faturasını ödüyoruz. AB’nin istatistik kurumu Eurostat, Avrupa’da elektrik ve doğalgaza gelen zam oranlarını derledi. Buna göre Türkiye her ikisinde de liderliği bırakmadı. Eurostat verilerine göre Avrupa ülkeleri içinde en pahalı elektriği kullanan ülke de Türkiye oldu Avrupa Birliği’nin istatistik kurumu Eurostat, 2019’da hanehalkının kullandığı elektrik ve doğalgaza gelen zamları ülke ülke derledi. Verilere göre doğalgaza da elektriğe de en çok zam Türkiye’de geldi.”