CHP Ankara’da büyük yarış! Rüzgar tersine mi döndü?

CHP Ankara’da büyük yarış! Rüzgar tersine mi döndü?
2 Ocak 2018 11:10

6 Ocak’ta yapılacak CHP Ankara İl Başkanlığı’na son dakikada Avukat Kemal Akkurt’un aday adaylığını ilan etmesi Başkentte bütün hesapları alt üst etti. İl kongresinde en fazla delegeye sahip Çankaya başta olmak üzere Keçiören, Mamak ve Altındağ’ın Akkurt’un yanında saf tutması Ankara’da kartların yeniden karılmasına yol açtı.

 

 

 

CHP’de 3-4 Şubat tarihlerinde yapılacak Büyük Kurultay için son viraja girilirken, İstanbul ve İzmir’in ardından Ankara İl Başkanlığı için sürprizler peş peşe gelmeye devam ediyor.

 

 

Mevcut İl Başkanı Adnan Keskin’in adaylığını ilan etmesinin ardından, tabanda başlayan aday arayışı, Avukat Kemal Akkurt’un aday adaylığını ilan etmesiyle Ankara’da heyecan doruk noktasına çıktı.

 

 

MERKEZ İLÇE AĞIRLIĞI
Akkurt’tun, Ankara İl Kongresi’ne en fazla delegeyle temsil edilen Çankaya, Altındağ, Mamak ve Keçiören gibi merkez ilçeleri arkasına alması Ankara’da kartların yeniden karılmasına yol açtı. Gelişmeler bununla sınırlı değil. Keskin gibi İç Anadolu kökenli olan Akkurt’un adaylığı, çevre ilçelerin de tercihlerini gözden geçirmelerine yol açtı. Bazı çevre ilçelerinin son gelişme üzerine tavır değişikliği içine girebilecekleri ifade ediliyor.

 

 

AKKURT ADAYLIĞINI ÇARŞAMBA İLAN EDECEK
Çarşamba günü yapacağı basın açıklamasıyla, aday adaylığını ilan edecek olan Akkurt’un, “Bu yarışın kaybedeni olmayacaktır. Kazanan Cumhuriyet Halk Partisi olacaktır. Aday olan diğer arkadaşlarımla omuz omuza mücadele etmeye kararlı olduğumu, Ankara’yı birlikte yöneteceğimizin önemle altını çizmek isterim. Cumhuriyet Halk Partisi Ankara İl Başkanlığı’nda bir değişime, yeniliğe ihtiyaç olduğunu düşünüyorum” parolasıyla sahaya inmesi. yılbaşı tatili olmasına rağmen Ankara’da baş döndüren bir trafiğin yaşanmasına neden oldu.

 

 

TOPLANTI ÜSTÜNE TOPLANTI
Akkurt’un adaylığını ilan etmesinin ardından ilçe başkanlarına ve delegelere yönelik her iki taraftan yakın markaj uygulanmaya başlandı.

Keskin ve Akkurt’u destekleyenler delege ve ilçe başkanlarıyla bir araya gelerek 6 Ocak’ta yapılacak seçimde durumu lehine çevirmek için yoğun kulis faaliyeti içine girdi.

Görünen o ki Ankara’da seçim için son dört güne girilirken  sil baştan seçim yarışı yaşanacak ve salonda kıran kırana bir yarış yaşanacak.
CHP’de yıllardır politika yapan, insan hakları aktivisti ve avukat Kemal Akkurt tabandan gelen talep üzerine adaylığını ilan etti. Akkurt, “Bu yarışın kaybedeni olmayacaktır. Kazanan Cumhuriyet Halk Partisi olacaktır” dedi.

Akkurt’ta, Ankara İl Kongresi’ne en fazla delegeyle temsil edilen Çankaya başta olmak üzere, Altındağ, Mamak ve Keçiören ilçe delegelerinin ağırlıklı kesimiyle, diğer ilçelerdeki delegelerin destek verdiği belirtiliyor.

“SONSUZ TEŞEKKÜR”
Akkurt, yaptığı  açıklamada, tabanın sesine kulak vererek aday olduğunu belirterek,
“Hak, Hukuk Adalet için yürüyen Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun mücadelesine destek olmak, ülkemizi halkın iktidarına hazırlamak için bir hukuk insanı olarak var olan baskılara karşı sesimi yükseltiyorum ve partimin Ankara İl Başkanlığı için adaylığımı kamuoyunun bilgisine sunuyorum” ifadesini kullandı.

 

2018’de Ankara’nın sosyal demokrat, adil, şeffaf, Atatürkçü bir yönetime kavuşması için mücadele edeceğini belirten Akkurt, “Ülkemizin AKP baskısından kurtarılması için çok büyük bir güç ve enerjiyle yola çıkıyorum. Benim aday olmamı isteyen, destek veren ve her zaman yanımda olan partimin bütün bileşenlerine sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

 

“DEMOKRATİK YARIŞA KATKI”
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun geçtiğimiz günlerde gazetecilere yaptığı açıklamadaki, “Benim adayım yoktur. Aday çıkarsam kongreye ne gerek var, demokratik bir yarış olsun” sözlerini anımsatan Akkurt, “Genel Başkanım Kemal Kılıçdaroğlu’nun demokrasiye olan bağlığına her zaman olduğu gibi yürekten inanıyor, demokratik bir yarışın yaşanması için elimden gelen katkıyı vereceğimi partililerimin bilgisine sunuyorum” bilgisini paylaştı.

 

 

“KAZANAN CHP OLACAK”
“Bu yarışın kaybedeni olmayacaktır” ifadesini kullanan Akkurt, “Kazanan Cumhuriyet Halk Partisi olacaktır. Aday olan diğer arkadaşlarımla omuz omuza mücadele etmeye kararlı olduğumu, Ankara’yı birlikte yöneteceğimizin önemle altını çizmek isterim. Cumhuriyet Halk Partisi Ankara İl Başkanlığı’nda bir değişime, yeniliğe ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Değişen ve yenilenen örgüt her zaman zafer kazandırmıştır. Bu bayrak yarışında çok büyük bir sorumluluk üstlendiğimin farkında olarak Ankara’dan başlayarak tüm Türkiye’de bir büyük değişime imza atacağımıza inanıyor ve bu heyecanla bütün partililerimize ve halkımıza şimdiden şükranlarımı sunuyorum” dedi.

 

 

HEM AKTİVİST HEM HUKUKÇU
İnsan hakları aktvisti ve hukukçu kimliğiyle tanınan Kemal Akkurt, 1999-2002 yılarında CHP Ankara İl Başkan Yardımcılığı görevinde bulunmuştu. Akkurt, 2015 seçimlerinde ise Ankara ikinci bölgeden milletvekilliğine adaylığını koymuştu. Akkurt, CHP Keçiören, Çankaya İlçe Hukuk Komisyonları Başkanlıkları, Ankara İl Hukuk Komisyonu Başkanlığı, Genel Merkez Hukuk ve İnsan Hakları Komisyon Başkanlığı ile Tüzük Komisyonlarında daha önce görev almıştı.

 

 

Sosyal Demokrat Avukatlar Başkanlığı yapan Akkurt, ayrıca Ankara Barosu’nda Yönetim Kurulu üyeliği, Genel Sekreterlik, İnsan Hakları Merkezi Başkanlığı yaptı. Merkez adına başta Anayasa Kurultayı olmak üzere, insan hakları alanında ulusal ve uluslararası birçok panel, konferans ve seminer gerçekleştirdi. Türkiye Barolar Birliği’ni temsilen Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu Üyeliği ve Raportörlüğü görevinde bulundu.

 

 

Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ile birlikte hazırladıkları “İnsan Hakları Danışma Kurulu Raporları” adlı kitabı ile, “AİHM Kararları Işığında Kimlik ve İnsan Hakları, Türkiye’de İnsan Hakları Danışma Kurulu Tecrübesi”, “Hüküm Vermede Etik ve İnsan Hakları Sorunları” başlıklı yayınlanmış makaleleri, “Düşünce ve İfade Özgürlüğü” konusunda çalışmaları vardır.

 

 

İç Anadolu kökenli olan Akkurt, 1960 yılında Konya Kulu’da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Kulu’da tamamladı. 1982 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Askerliğini 1984 yılında Gelibolu 2. Kolordu Askeri Mahkemesi’nde Askeri Hakim olarak yaptı. 1985 yılından beri Ankara Barosu’na kayıtlı Serbest Avukat olarak çalışıyor.