CHP Ankara il başkan adayını Kılıçdaroğlu belirleyecek!

CHP Ankara il başkan adayını Kılıçdaroğlu belirleyecek!
13 Ocak 2020 08:35

CHP’de 37. Olağan Kurultay Takvimi ilçe kongreleriyle sürerken Ankara’da il başkanlığı yarışında son aşamaya gelindi.

 

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi 37. Olağan Kurultay Takvimi ilçe kongreleriyle devam ediyor.

Tamamlanacak olan ilçe kongrelerinin ardından il kongreleri başlayacak. CHP’nin il kongrelerinde merak edilen illerin başında gelen yerlerden birisi Ankara.

CHP’de 2019 Ekim ayında start olan olağan kurultay süreci çerçevesinde 14 Aralık 2019’da başlayan ilçe kongrelerinde artık sona gelindi.

Bu hafta sonu yapılacak ilçe kongreleriyle Türkiye genelinde 957 ilçenin büyük çoğunluğunda kongre işlemleri tamamlanmış olacak. Ardından da 3 Şubat tarihinde il kongreleri start alacak. Yaklaşık bir ayda il kongreleri tamamlanacak ve Parti Meclisi toplanarak Olağan Kurultay tarihini ilan edecek.

CHP’nin Olağan Kurultayı’nda İstanbul’un ardından en çok delegeyi veren il olma özelliğini barındıran Başkent Ankara’da da Pazar günü yapılacak seçimlerle ilçe kongreleri tamamlanacak ve il kongresi hazırlıkları başlayacak.

Ankara’da il başkanlığı yarışında son viraja girilirken sürpriz gelişmeler yaşanmaya başlandı. Ankara’da kulislerde şu anda perde önünde dört kişinin ismi il başkanlığı için geçiyor.

 

 

GÜVENER ‘GÜVEN’ TAZELEMEK İSTİYOR

 

 

Herşeyden önce Ankara’da mevcut İl Başkanı Rıfkı Güvener, güven tazeleyerek yeniden yola devam etmek istiyor. Yola devam etmek için Kılıçdaroğlu’ndan sinyal bekleyen Güvener, hafta başında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na sürpriz bir ziyarette bulundu.
“SİZDEN RİCAM ERKEN AÇIKLAYIN”

 

 

 

Ankara’da ilçe kongrelerinin artık tamamlanmak üzerine olduğunu vurgulayan Güvener, “Sayın Genel Başkanım, il başkanlığım döneminde 25 yıl sonra Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin anahtarını size teslim ettik.

Ankara Büyükşehir ile uyumu bir çalışma içerisindeyim. 25 yıl sonra Ankara Büyükşehiri kazanan birisi olarak, il başkanlığı yarışından çekilmem sizi de, beni de sıkıntıya sokar. Eğer uygun görürseniz İl Başkanlığına devam etmek istiyorum. Partimizi, genel seçimde iktidar yapmak için güçlü bir il yönetimi kurmak gerekiyor. Bunun için de şimdiden çalışmalara başlamak lazım.

Geç kalmamak gerekiyor. İl Başkanını, şimdiden ilan edelim ki, kırgınlık ve küskünlüklerin önüne geçelim. Bir hafta içinde karar verirseniz, düzgün bir yönetim yaparız. Bu konuda Fethi Bey’in de (Fethi Yaşar Yenimalle Belediye Başkanı) görüşünü alabilirsiniz. Burada önemli olan sizin adayınızın erken açıklanmasıdır” dedi.

Kılıçdaroğlu’nun ise, Ankara’da herkesin üzerinde mutabakata varacağı bir isimle tek adayla seçime gidilmesinin önemli olduğuna dikkat çekerek, “Arkadaşlarla da durum değerlendirmesi yaptıktan sonra en kısa zamanda kararımızı açıklarız” ifadesini kullanarak Güvener’e yanıt verdiği öğrenildi.
YAŞAR HERKESİ TOPLANTIYA ÇAĞIRDI

 

 

 

Bu ikili görüşmeden kısa süre sonra beklenen hamle geldi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, il başkanlığı yarışında mutabakat sağlanması için, Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar’a, ‘ağabeylik’ görevi verdiğine ilişkin haberler CHP kulislerine bomba gibi düştü.

Kılıçdaroğlu’nun talimatı üzerine Yaşar da, Ankara’da mutabakat adayının isminin belirlenmesi ve mevcut adayların durumunun masaya yatırılması için belediye başkanlarını ve Ankara Milletvekillerini 13 Ocak Pazartesi günü saat 19:00’da bir balıkçı lokantasında toplantıya davet etti.

Toplantıya, ‘Beni parti örgütü işlerine bulaştırmayın” yaklaşamını sergileyen Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın dışındaki ilçe belediye başkanları ve Ankara Milletvekillerinin hazır bulunması bekleniyor.

 
“BALIKÇIDA BELİRLENECEKSE NİYE KONGRE YAPIYORUZ”

 

 

 

Fethi Yaşar’ın Ankara İl Başkanlığı konusunda istişare yapmak için milletvekili ve belediye başkanlarını toplantıya çağırması, ilçe başkanları ve il kongresi delegeleri arasında rahatsızlık yarattı.

Ankara İl Başkanı’nın, balıkçı lokantasında değil, 600 il delegesinin hür iradesiyle kongre salonunda seçilmesi gerektiğini dile getiren il kongre delegeleri, “İl Başkanını, milletvekilleri ve belediye başkanları balıkçı lokantasında belirleyecekse, aylardır niye kongre yaptık? Enerjimizi niye harcadık? O zaman il kongresi yapmaya da gerek yok.

Genel Merkez, il başkanlarını atasın, bu işte burada bitsin. Demokratik yarış olmayacaksa, il kongresini yapmanın anlamı nedir? O masada ne Genel Başkan var, ne de örgütü temsil eden 600 delege var? Ne de, Genel Başkan tarafından atanmış, örgütlerden sorumlu genel başkan yardımcısı var? İl Başkanının isminin masaya yatırılacağı böylesi bir toplantıya, örgütten sorumlu genel başkan yardımcısının başkanlık yapması gerekmiyor mu? Bu aklı Kemal Kılıçdaroğlu’na kim verdi? Parti örgütünü ve delegesini dışlayan bu dayatmacı anlayış doğru değil” sitemini dile getirmeye başladılar.
UZLAŞI ADAYI ÇIKACAK MI?

 

 

Tartışma yaratan ve tepkilere neden olan ve pazartesi günü yapılacak kritik toplantıda; milletvekilleri ve belediye başkanlarının Ankara il başkanlığı konusunda, tek bir aday üzerinde uzlaşmaya varmaları beklenmiyor.

Peki, Ankara’da kritik toplantıdan önce mevcut il başkanı dışında, kimin isimleri il başkanlığı için kulislerde konuşuluyor:
YENİMAHALLE ‘UMUT’ PEŞİNDE!

 

 

Yenimahalle ilçe örgütünü ve Belediye Başkanı Fethi Yaşar’ın desteğini arkasına alarak il başkanlığına soyunan partinin genç yüzlerinden Umut Akdoğan, 135 günde 18 bin 250 kilometre yol yaparak gerçekleştirdiği seçim çalışmasının meyvelerini il başkanı olarak almak istiyor.
YAŞAR’IN B PLANI HAZIR MI?

 

 

Ancak son gelişmelere bakılırsa, il başkanlığı konusunda ‘ağabeylik’ görevini üstlenen Fethi Yaşar’ın, Pazartesi günü mevcut İl Başkanı Rıfkı Güvener’le yola devam edilmesini masaya getirmesinin sürpriz olmayacağı ifade ediliyor.

Peki, bu durumda Umut Akdoğan ne yapacak? Adaylıktan çekilecek mi?

Ankara’daki il başkanlığı yarışında yaptığı pozitif kampanya ve çalışmayla herkesin takdirini toplayan Akdoğan, “Siyaset yaptığım Yenimahalle İlçesi arkamda durduğu sürece adaylık ısrarımı sürdürürüm” yaklaşımını sergiliyor ve ekliyor; “Benim tek arzum, Genel Başkanın istediği adayla, örgütün arzu ettiği adayın aynı isimde kesişmesidir. Ankara’da bu uyumun sağlanması başarıyı getireceğine inanıyorum” diyor.
ÇANKAYA ‘AKILLI’ OLALIM DİYOR!

 

 

Çankaya başta olmak üzere birçok ilçe örgütü, bazı MYK üyeleri ve Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen’in ise Ankara’da il başkanlığı konusunda akıllı hareket edilmesi gerektiğini belirterek, örgütleri kucaklayacak, parti yönetimi ile uyumlu çalışacak, bugüne kadar yaptığı çalışmalarla da bunu kanıtlayan, devrimci gelenekten gelen, partide milletvekilliği adaylığı yapmış, Parti Meclisi (PM) üyesi Ali Hikmet Akıllı’nın il başkanı olması gerektiğini savunuyorlar. Akıllı’nın aday yapılmasını talep edenler, böyle bir hamlenin örgütleri motive edeceğini ve yerel seçimlerde alınan zaferin, genel seçimlerde de başarıyla sonuçlanacağını öne sürüyorlar. İl Başkanlığı yarışında ismi geçen Akıllı ise, Kılıçdaroğlu’nun işareti ve örgütün uygun görmesi halinde Ankara İl Başkanlığını seve seve yapacağını yakın çevresiyle paylaştığı ifade ediliyor.
YALÇINKAYA YENİDEN RAKİP

 

 

İki yıl önce yapılan Ankara İl Kongresi’nde Adnan Keskin’e karşı rakip olarak çıkan ve hatırı sayılır oy alan eski gençlik kolları başkanlarından Ayhan Yalçınkaya da yeniden aday olmayı düşünüyor. Yalçınkaya’nın Kılıçdaroğlu ve Genel Merkez’in, tavrı ne olursa olsun aday olmayı planladığı ifade ediliyor.
NECATİ YILMAZ SÜRPRİZİ

 

 

Ankara il başkanlığı adaylığı konusunda bir sürpriz de eski il başkanlarıdan ve eski Ankara Milletvekili Necati Yılmaz’dan geldi. Sessizliğini DÜZGÜN HABER’e bozan Yılmaz, kendisinin adaylığı konusunda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun takınacağı tutumun etkili olacağını belirterek, “Eğer Sayın Genel Başkanımız, il başkanlığı yarışı konusunda tarafsız kalırsa ben aday olurum. Eğer, herkes bir isim üzerinde mutabakata varırsa ve ‘biz bu arkadaşla devam edeceğiz’ diyorlarsa buna saygım var. Ne Rıfkı Güvener’e ne de Ali Hikmet Akılla’ya ne de üzerinde uzlaşmaya varılacak bir başka adaya karşı olurum.

Eğer bir uzlaşma ve mutabakat oluşursa bunu bencillik yaparak bozacak kişi ben olmam. Ben bu noktada bölen, parçalayan kişi olmam, il başkanlığı konusunda bütünleştiren, kucaklayan kişi olmak istiyorum. İl Başkanlığı konusunda tecrübem var. Bu konuda Sayın Genel Başkanımızla görüşmek istiyorum. Tabloya baktığımda, bu sıkıntıyı aşacak, örgütü kucaklayacak, ömrünü siyasetle geçirmiş bir isim olarak, sürece pozitif katkı sunmak istiyorum. Bu konuda ağabeylik yapmaya hazırım” ifadelerini kullandı.
KESKİN MODELİ TERS TEPER!

 

 

 

CHP Ankara kulislerde, iki yıl önce Adnan Keskin modelinde olduğu gibi, Genel Merkez’in il başkanlığı için aday dayatmasında bulunmasının bu kez tutmayabileceğini ifade ediliyor. Genel Merkez’in, örgütün kucaklamayacağı bir adayı dayatması durumunda, il başkanlığı yarışının sürpriz bir sonuca gebe olacağını dile getirenler, “İki yıl önce Genel Merkez demokratik yarış yerine il başkanlığı yarışına müdahale etti ve Adnan Keskin ile yola devam kararı verdi. O zaman Genel Merkez’in bu müdahalesi ters tepti. Normal şartlarda 30 delegesi olmayan Ayhan Yalçınkaya, il başkanlığı yarışında 216 oy aldı; Genel Merkez ve Kılıçdaroğlu’nun açık desteğine rağmen Adnan Keskin 80 oy farkla yarışı kazanabildi. Şimdi aynısı olmaz. Eğer 600 delegenin iradesi hiçe sayılıp, balıkçı lokantasında il başkanın ismi belirlerlerse, sandıktan çıkacak sonuca herkes katlanır! Genel Merkezin adayına karşılık, örgütleri kucaklayacak, delegeleri tatmin edecek bir aday çıkar ve Ankara İl Başkanlığı koltuğuna oturur. En doğrusu Genel Merkez’in demokratik yarışın önünü açarak, delegelerin özgür iradesiyle seçimi sağlamasıdır” uyarısında bulunuyorlar.

 
‘SAĞDUYUNUN’ SESİ KİM OLABİLİR?

 

 

Ankara’da belediye başkanları ve milletvekilleri arasındaki çekişmenin, küskünlük ve kırgınlıkların il başkanlığı yarışına yansımamasını dile getirenler ise, bütün tarafların üzerinde uzlaşmaya varacağı, herkese eşit mesafede, parti tabanı tarafından da kabul gören bir ismin mutabakat adayı olarak il başkanlığına aday gösterilmesini gündeme getiriyorlar. Ankara’da uzlaşı adayı olarak da, son seçimlerde milletvekili adaylığı konusunda mağdur edilen, YDK üyesi ve öğretim üyesi Ahmet Ersen Özsoy ile Kılıçdaroğlu’nun danışmanlığını da yapan Veli Özdemir veya bu uzlaşmayı sağlayacak onlara isimden birisinin aday yapılmasının uygun olacağını dillendiriyorlar.

Sonuçta Ankara İl Başkanlığı konusundaki düğüm Pazartesi günü bir balıkçı lokantasında yapılacak kritik toplantıda ya çözülecek, ya da o düğüme bir düğüm daha eklenecek. O düğümleri en son çözecek kişi de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu olacak.