CHP, 23 Haziran İstanbul seçimi için 30 bin avukatla sandıkta nöbet tutacak

CHP, 23 Haziran İstanbul seçimi için 30 bin avukatla sandıkta nöbet tutacak
24 Mayıs 2019 09:06

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun talimatı ile kurulan Hukuk Komisyonu, 23 Haziran’da yenilenecek İstanbul seçimi için 30 bin avukatla 31 Mart seçimlerinde yaşanan hukuk garabetinin önüne geçmeyi hedefliyor.

 

 

 

Leyla Kılıç/ Cumhuriyet

 

 

Sandık Güvenliği Komisyonu’nun alt birimlerinden biri olan İl Hukuk Komisyonu’nun Başkanı Doğuşcan Aydın Aygün, yapılan çağrı üzerine günde 600’ün üzerinde gönüllü avukatın sandık başlarında görev almak için kendilerine başvurduğunu söyledi. Türkiye’nin dört bir yanından gelen avukatların İstanbul seçimlerinde görev alacağını kaydeden Aygün, Cumhuriyet’in sorularını yanıtladı.

 

Kaftancıoğlu, sosyal medyadan avukatlara İstanbul seçimi için çağrıda bulundu. Gönüllü avukatlık için gelen talep nasıl?

İl Başkanımız Canan Kaftancıoğlu’nun sosyal medya hesabından yaptığı çağrının ardından günde ortalama 600 avukat meslektaşım bize ulaşıyor. Avukatların bir kısmı telefonla bir kısmı da e-posta aracılığıyla başvuruyor. Başvuruda bulunanların günlük olarak dökümünü gerçekleştiriyoruz. Şehir dışından da oldukça başvuru alıyoruz. Türkiye’nin dört bir yanından arkadaşlarımız bize destek olmak istediklerini bildiriyor. 23 Haziran seçimleri tüm İstanbullular tarafından önemsenmeli.

 

 

Başvuruda bulunan avukatları neye göre görevlendiriyorsunuz?

Başvuruda bulunan avukatları ayrı ayrı listeliyoruz. Taramadan geçiriyoruz. Daha sonra ilgili ilçelere yönlendiriyoruz. Bizim hedefimiz 30 bin avukatla her sandıkta örgütlenmek. Şu anda okullardaki örgütlenmemizi de tamamlamış bulunmaktayız. Bununla beraber kat kat, sandık sandık örgütlenmeye devam ediyoruz.

 

 

31 Mart seçimlerinde kaç avukat görev almıştı?

31 Mart’ta 2 bin avukat farklı farklı bölgelerde görev almıştı. Bazı okullarda 2-3 avukat görev alırken bazı yerlerde tek avukat görevlendirilmişti. 23 Haziran’da İstanbul’un 39 ilçesinde bulunan her okulda avukat arkadaşlarımız görevlendirilecek. Bu görevlendirmeleri yaparken kritik olan yerlere daha önce seçimlerde görev alan, deneyimli arkadaşlarımızı yerleştirdik. Seçim günü nasıl hareket edileceğine dair de meslektaşlarımıza eğitim veriyoruz. Eğitimin içeriğinde seçim günü işleyişi ve itirazları hangi gerekçelerle yapması gerektiğini anlatacağız. Özellikle seçim suçlarına ilişkin de eğitim vereceğiz. 31 Mart’ta bizim eksikliğimiz hukuka olan güvenimizdi. YSK’nin verdiği gerekçeli kararda da görüyoruz ki seçimin iptal edilmesi için hiçbir gerekçe yok. Seçimin sonucunu etkileyecek bir etken yok.

 
‘Oy kullanamazlar’

 

142 belgesiyle İstanbul’da görevlendirilen polislerin oy kullanabileceğine dair iddialar için neler söyleyeceksiniz?

 

Bu seçim İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi olduğu için sadece İstanbul sınırları içinde 31 Mart’tan önce seçmen olanlar oy kullanabiliyor. İstanbul’da görevlendirilen polisler için de bu geçerli. 142 ile şehir dışından görevlendirilen memurlar. 31 Mart seçmen listelerinde olmadığı için burada oy kullanamayacaklar. Zaten görevlendirme kâğıtlarında da bu ibare yer alacak. Buradan bir usulsüzlük çıkarabileceklerini düşünmüyoruz.

 

http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/siyaset/1407740/CHP__23_Haziran_istanbul_secimi_icin_30_bin_avukatla_sandikta_nobet_tutacak.html