CHP, 100’den fazla adayı açıklayacak!

CHP, 100’den fazla adayı açıklayacak!
22 Ekim 2018 11:44

Milletvekilleri ve PM üyelerinden oluşan heyetlerin 44 ilde hazırladığı raporlar doğrultusunda CHP ilk adaylarını açıklıyor. CHP’nin aday belirleme yöntemi de netleşti: Eğilim yoklaması ve anketler.

 

 

Şevket Yaman / Milliyet

 

 

Yaklaşan yerel seçimlere yönelik hazırlıklarını sürdüren CHP, 24 Ekim’deki Parti Meclisi (PM) toplantısında, 100’den fazla belde ve ilçe belediye başkan adayını açıklayacak. CHP yönetiminin, bundan sonraki adaylarını belirlerken uygulayacağı ana yöntemi “eğilim yoklaması” ve “anketler” oluşturacak.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin; il başkanları, milletvekilleri, PM üyeleri ve belediye başkanlarıyla gerçekleştirdiği toplantıların ardından seçim startını vermişti. Bu çerçevede, hem parti örgütü, hem parlamento grubu hem de PM üyeleri üç koldan sahaya inerek çalışmalarına başladı. Son olarak milletvekilleri ve PM üyelerinden oluşan heyetler 44 ilde seçmenin nabzını tutarak, raporlar hazırladı.

CHP, bu raporların da katkısıyla, 24 Ekim’deki PM toplantısında ilk belediye başkan adaylarını açıklayacak. Açıklanacak 100’den fazla ismin tamamı ise ilçe ve belde belediyeleri adaylarından oluşacak. 100’den fazla adayın parti içi görüşmelerde “üzerinde tam mutabakat” sağlanan ve “rakibi olmayan” isimleri kapsadığı belirtiliyor. CHP’nin yönetimde olduğu belediyelerden bazılarının adaylarının da açıklanacak isimler arasında olacağı kaydediliyor.

 

Yöntem belirlendi

 

 

Alınan bilgilere göre CHP, bundan sonraki adaylarını belirlerken ana yöntem olarak eğilim yoklaması ve anketlerden faydalanacak. Parti üyelerinin tutumunu anlamak için “eğilim yoklaması” yapılacak, seçmenler için ise kamuoyu araştırması yöntemine başvurulacak. Bu iki araştırmadan gelecek sonuçlar parti yönetimi tarafından değerlendirilecek ve bir isim üzerinde uzlaşılacak. Uzlaşılan adaylar, önümüzdeki süreçte birçok kez olağanüstü toplantıya çağrılacak ve PM’nin onayına sunulacak. Parti içindeki büyük tartışma konularından olan ‘ aday belirlenmesi talepleri ise büyük ölçüde gerçekleşmeyecek. Parti yönetimi çok sınırlı yerler dışında önseçim yöntemine başvurmayacak.

 

 

Torun: 1989’dan daha iyi noktada olacağız

 

Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, seçim hazırlıklarına ilişkin Milliyet’in sorularını yanıtladı.

 

Torun, yerel seçimlerdeki hedeflerini anlatırken, “Hani hep 1989 yerel seçimleri efsanesi anlatılır ya, ben inanıyorum ki biz bu seçimlerde 1989’dan daha iyi bir noktada olacağız. Çünkü AKP’li belediyelerin başarısızlığı artık ispatlandı. Halk artık çözüm istiyor. Partimize ilgi çok fazla. Daha önce aday bulamadığımız yerlerde şu an birçok isim adaylık başvurusu yapıyor” dedi.

 

‘Önyargıları kırıyoruz’

 

 

Torun, milletvekillerinin ve PM üyelerinin 44 ilde yerel seçim çalışması yaptığını, 38 il ziyaretine önümüzdeki günlerde başlayacağını bildirdi. Torun, “Raporlarda görülüyor ki son yıllarda illere gerçekleştirdiğimiz ziyaretler, seçmende bir güven oluşturmuş. Daha önce bize karşı önyargısı olanlar şu anda sempatiyle bakıyor, yani önyargıları kırıyoruz. Vatandaşın partimize ilgisinin yükseldiğini de tespit ediyoruz” dedi.

 

Anketler başlıyor

 

Torun, seçmene “aday ismi” sorulan kamuoyu araştırmalarının henüz başlamadığını belirtirken, bu konuda medyaya yansıyan bazı iddialara itibar edilmemesi gerektiğini söyledi. Torun, “İsim soracağımız anketlere önümüzdeki hafta başlayacağız. Ama şu ana kadar isim sormadan ‘aday profili’ saptamak için araştırmalarımız var. Bu araştırmalara bakınca vatandaşın özellikle ‘şeffaf’ bir yönetim anlayışını arzuladığını görüyoruz. Aynı araştırmalarda, vatandaşın partimize ilgisinin yükseldiğini de tespit ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Torun, partinin belediye başkanları toplantısında gündeme gelen “derman belediyeciliği” sloganına ilişkin olarak ise, “Bu başlangıç sloganlarımızdan biri. Ama ileriki süreçte yeni sloganlar da gelecek” dedi.

 

‘Ortak aday’ tartışması

 

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in, CHP ile işbirliği yapılması halinde Ankara’nın kazanılacağını ifade ettiği ve Mansur Yavaş ismine işaret ettiği açıklaması bir “ortak aday” mesajı olarak yorumlanmıştı. Torun, İYİ Parti ile ortak aday çıkarılmasına sıcak bakıp bakmadıkları sorusuna, “Şu anda İYİ Parti ile herhangi bir görüşmemiz yok. İleride ne olur bilemem. Sayın Akşener’in böyle bir düşüncesi olabilir saygı duyarız ama şu anda bir görüşmemiz yok” yanıtını verdi.

 

1294ee9ebf79345e