Cennet Anaların Ayakları Altındadır

Cennet Anaların Ayakları Altındadır
11 Ekim 2011 11:49

Geçen hafta annesini kaybeden Başbakan’ın cenazedeki ağlaması hepimizi hüzünlendirdi.

Tenzile Ana’ya Tanrı’dan rahmet geride kalanlara baş sağlığı diliyoruz. İnsan en çok anasına ağlar, çünkü yaşama ilk onun memesine asılarak tutunmuştur. Sıkıştığı her zaman ilk aklına anası gelir. Bilir ki ancak anası ona beklentisiz kucak açar, onun için en güvenilir sığınak ana kucağıdır.

Sorunlarını çözemeyince Geceler yarım oldu anam anam garibem diye türkü tutturur. Çaresizliğini Küçükken görmedim ana kucağı diyerek ağıtlaştırır. Söyleyin anama anam ağlasın, anamdan gayrısı yalan ağlasın. dizelerindeki gerçeklik ne büyüktür? Onun için Ana gibi yar olmaz.

Sovyet Bilimler Akademisinin yayınladığı bir kitapta okumuştum: Tavşanlar üzerinde bir deney yapılıyor. Anne tavşan laboratuarda, yavru tavşan bir denizaltı gemisinde tutuluyor. Aynı anda her ikisinin de beyin tomografileri çekiliyor. Anneye işkence yapılırken kendi çizgileri çok hareketli, yavrunun çizgileri normal; yavruya işkence yapılırken her ikisinin çizgileri de aynı çıkıyor. Yani anne yavrusunun çektiği acıyı hissederken yavru annesinin çektiği acıyı hissetmiyor. 12 Eylül Faşizminde tutuklandığımda Rahmetli Anamın benim işkence gördüğüm zamanları tarif ederek Sabah namazına yakın yüreğim yanarak uyanırdım. Deyişi hep bu deneyi hatırlatırdı bana.

Her canlı ölümü tadacaktır ayetindeki gerçek bir yakınımıza gelip çattığında hepimiz yaşamla ve yaptıklarımızla bir kez daha hesaplaşma gereği duyarız. Kızgınlıklarımızı, hırslarımızı, hatalarımızı yeniden değerlendiririz. Özür dileme ihtiyacı duyarız. Pişmanlıklarımızı ifade ederiz. Geç de olsa kendimizi bağışlatma yolları ararız.

Merak ediyorum: Sayın Başbakan Tenzile Ana’nın acısı daha taze iken, oğluna iş isteyen anayı Senin oğlun da işsiz kalsın, otur, otur. diye azarladığı için; Mersinli çiftçiye Ananı da al git dediği için onların gönlünü alacak bir girişimde bulunur mu acaba? Anasını kaybeden bu çiftçiye baş sağlığı diledi mi? Parasız eğitim istedikleri için on dokuz ay hapiste tutulan gençlerin analarına söyleyecek bir çift sözü olamaz mı?

Cennet anaların ayakları altındadır hadisi anaların kutsiyetini ne güzel anlatır .Unutmamak gerekir ki;

Analardır adam eder adamı
Aydınlıklardır önümüzde gider
Sizi de bir ana doğurmadı mı?
Analara kıymayın efendiler(Nazım Hikmet)