Çengelköy’e bir haller oluyor!

Çengelköy’e bir haller oluyor!
17 Mayıs 2017 10:30

Doğa manzaralı ya da fitness merkezine yakın, içinde parkı olan lüks sitelerin reklamları yapıladursun, İstanbul’un gözbebeği Üsküdar Belediyesi dört park alanını ihale yolu ile satışının önünü açan bir skandala imza attı. Dört yeşil park alanının biri Küçüksu’da üçü ise İstanbul’un simgelerinden Çengelköy semtinde bulunuyor.

 

 

 

Hatice Özen / Sözcü

Semtin doğa dokusu ve kıyı kesimindeki yalılar nedeni ile emlak piyasasında yüksek bedel ettiği ise biliniyor. Yukarı kesimlerde ise lüks siteler her geçen gün mantar gibi türüyor.

Eşsiz doğa dokusu İstanbul’un en değerli semtlerinden Çengelköy’de yeşil park alanları yapılan imar değişikliği ile önce konut alanına çevrildi. Ardından Üsküdar Belediyesi Emlak ve İstimlak Müdürlüğü tarafından ‘belediye bütçesine katkı sağlamak amacı ile’ denilerek satışı için karar çıkarıldı. Sıra ihale yolu ile satılmasına geldi. Çengelköy’deki parkların ilerleyen günlerde önümüze ne olarak çıkacağı ise merak konusu…

 

 

CHP’li Meclis üyelerinin red oyu kullanmasına karşın oy çokluğu ile alınan karar doğrultusunda bu alanlar ihaleye verilerek satışa sunulması gündemde.

Üsküdar Belediyesi Emlak ve İstimlak Müdürlüğü, Mayıs ayı başında Belediye Meclisi’nin ihale düzenlemesi için encümene yetki vermesi talep etti. Talep elbetteki kabul edildi.

 

 

PARKTI KONUT OLDU

 

 

Belediyenin kurumsal sitesinde hali hazırda park alanı olarak görülen dört arazi önce imar planında yapılan değişiklikle konut alanına çevriliyor. Oysaki İmar Kanunu’nun 18 maddesi açık. Maddeye göre bu alanların okul ya da yol yapımı dışında başka bir maksatla kullanılması yasak. Park, yeşil alan ya da çocuk bahçesi gibi alanların o şekilde kalması kanunla düzenlenmiş durumda. Madde, belediyelerin yapılaşma izni vererek kalabalık taşıdığı bölgelerde, vatandaşların kullanabilmesi için bu tür alanların kalmasını koruyor.

 

 

İMAR KANUNU’NUN 18. MADDESİ NE DİYOR: PARK ALANI KONUT ALANI OLAMAZ

 

 

Düzenleme ortaklık payları, düzenlemeye tabi tutulan yerlerin ihtiyacı olan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ilk ve ortaöğretim kurumları, yol, otoyol hariç erişme kontroluünuün uygulandıgğı yol, su yolu, meydan, park, otopark, çocuk bahçesi, yeşil saha, ibadet yeri ve karakol gibi umumi hizmetlerden ve bu hizmetlerle ilgili tesislerden başka maksatlarla kullanılamaz.

 

 

PARKLAR KONUT OLDU, NEREDE YENİLERİ?

 

 

Bu park alanlarının ne şekilde imar planlarının değiştirildiğini sorduğumuz Üsküdar Belediyesi Meclis Üyesi avukat Banu Gün Öztürk, Planlar Yönetmeliği’nin 26 maddesine dikkat çekiyor. Maddeye göre sosyal alanların kaldırılması ya da küçültülmesine ancak eşdeğer bir alanın ayrılması suretiyle izin veriyor. Yani yeni park alanları… O izin de konut alanına çevrilmesi için değil, okul ve yol yapımı için veriliyor. Öztürk’ün açıklamasına göre belediyelerin yeni park oluşturmaları da imar değişikliğine tabi. Ancak Üsküdar Belediyesi’nin yeni park alanı yapmak üzere meclisine getirdiği böyle bir değişiklik planı ne yazık ki henüz yok.

 

 

MADDE 26’NIN B BENDİ NE DİYOR: EŞDEĞER ALANIN AYRILMASI GEREK

 

 

İmar planında yer alan yol hariç sosyal ve teknik altyapı alanlarının ve kamuya ait sosyal ve kültürel tesis alanlarının kaldırılabilmesi veya küçültülmesi ancak bu tesislerin hitap ettiği hizmet etki alanı içinde eşdeğer yeni bir alanın ayrılması suretiyle yapılabilir. Eşdeğer alanın ayrılmasında yüz ölçümü ve konum özellikleri korunur. Bu alanların yerinin değiştirilmesinde, mevcut plandaki hizmet etki alanına göre aynı uygulama etabı veya bölge içinde kalması, yaya erişim mesafelerinin dikkate alınması ve yeni tespit edilen alanın tesisin yapılmasına müsait olması zorunludur.”