Cemil Bayık’tan tehdit gibi açıklama!

Cemil Bayık’tan tehdit gibi açıklama!
25 Eylül 2013 14:17

Rus medyasına konuşan KCK Eşbaşkanı Cemil Bayık, Suriye’de siyasi bir çözümden yana olduklarını söyledi. Türkiye’nin El Nusra’ya destek vererek Suriye’de söz sahibi olmak istediğini belirten Bayık, “Türkiye, Suriye’de savaşın uzun sürmeyeceğini tahmin etmişti. Fakat büyük bir hata yaptı, hesapları tutmadı” dedi.

 

ANF’ye göre, Rusya’nın önde gelen medya kuruluşları KCK Eşbaşkanı Cemil Bayık ile röportajlar yaptı.

 

Bayık, Suriye’ye askeri müdahale seçeneğini değerlendirerek siyasi bir çözümden yana olduklarını söyledi. El Nusra’nın bölge ve uluslararası güçlerin desteğiyle çatıştığını belirten Bayık “Kapitalist modernite bölgeyi kendi çıkarlarına göre yeniden düzenlemek istiyor. Şu anda var olan sistem hem kapitalist moderniteye ve hem de bölge halklarının isteklerine yanıt olamıyor” diye konuştu.

 

TÜRKİYE ROJAVA’NIN İRADESİNİ KIRMAK İSTİYOR

 

Gazetecilerin “Türkiye Suriye’de ne yapmak istiyor?” sorusuna ise Bayık’ın yanıtı şöyle oldu:

 

“Türkiye, Suriye’de hemen sonuç alacağını planlamıştı, kendi siyasetini orada hayata geçirmek istiyordu. Türkiye, Suriye’de savaşın uzun sürmeyeceğini tahmin etmişti. Fakat büyük bir hata yaptı, çünkü hesapları tutmadı. Türkiye’nin bu planları çökünce silahlı çetelere destek vermeye başladı, onların üzerinden hakimiyet kurmak istedi.”

 

Türk devletinin politikasını Rojava halkının iradesini kırma üzerine kurduğuna dikkat çeken Bayık “Türkiye, Kürtlerin statü almaması için her şeyi yapıyor. Türkiye, Rojava Kürtlerini varlığını kabul ettiğinde kuzeydeki Kürtlerin de varlığını kabul etmek zorunda kalacak. Şu ana kadar ne Suriye devleti ne de uluslararası güçler Kürtlerin taleplerini kabul etmiş değil. Rojava’da Kürtler hiçbir gücün desteğini almıyor ve üçüncü çizgi çerçevesinde hiç kimseyle savaşmıyorlar, sadece saldırılar karşısında kendilerini savunuyorlar” dedi.

 

MÜZAKERE YOK, SADECE DİYALOG VAR

 

Cemil Bayık, Ortadoğu’nun yanı sıra Türkiye’deki gelişmeleri de değerlendirdi. Bayık, AKP hükümetinin zaman kazanmaya çalıştığını belirterek “Gerillanın geri çekilmesini bir fırsat olarak görüyorlar ve adım atmıyorlar” dedi.

 

Daha önce de birçok ateşkes ilan ettiklerini, ancak Türk devletinin hiçbir adım atmadığını söyleyen Bayık, “Şimdi de AKP hükümeti adım atmadığı için gerillanın çekilme sürecini durdurduk. Türk devletinin adım atmaması durumunda alternatifsiz değiliz” diye konuştu. İmralı’daki görüşmelerin müzakere olmadığını, henüz diyalog aşamasında olduğunu belirten Bayık, “Müzakereler bir an önce başlatılmalı” çağrısı yaptı.

 

Bayık hükümetin hazırladığı “Demokratikleşme paketini” ise şu sözlerle değerlendirdi:

 

“Bu paketle iki hedefleri var, birincisi; ‘bakın biz adım attık’ deyip halkın kandırmak, ikincisi; ‘biz adım attık, fakat PKK adım atmıyor’ deyip seçimlere kadar süreci uzatmak. Pakette ne olduğun kimse bilmiyor. Pakete ilişkin ne Apo ile ne de başka birileriyle hiçbir görüşme yapılmamış.”