Çelik’e ‘Rus pilotu öldürme’ iddiasıyla soruşturma

Çelik’e ‘Rus pilotu öldürme’ iddiasıyla soruşturma
29 Haziran 2016 14:54

TÜRK hava sahasını ihlal ettiği için düşürülen Rus savaş uçağının pilotunu, paraşütle atladıktan sonra Suriye topraklarında öldürdüğü iddia edilen ve İzmir’de ruhsatsız silahlarla yakalanıp, geçen 3 Nisan’da tutuklanan Alpaslan Çelik hakkında verilen takipsizlik kararının kaldırılma gerekçesinin, ikinci pilotun öldürüldüğüne yönelik bilgi ve belgeler doğrultusunda olduğu belirtildi.

 

 

 

İzmir’de, geçen 31 Mart’ta ihbar üzerine bir restorana polis tarafından yapılan baskında, Alpaslan Çelik’in de aralarında bulunduğu 17 kişi gözaltına alındı. Üzerlerinde ve otomobillerindeki aramada ruhsatsız 3 tabanca ile bir Kalaşnikof uzun namlulu tüfek ele geçirildi. 3 Nisan’da da Çelik’in de aralarında bulunduğu 7 kişi tutuklandı, 10 kişi ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest kaldı. 17 kişi hakkında ‘Harp silahı bulundurmak’ suçundan İzmir 27’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Tutuklu sanıkların geçen pazartesi günü yapılan ilk celsede tahliye edildiği davanın ikinci duruşması kasım ayına ertelendi.

 

 

RUS PİLOTU ÖLDÜRME SORUŞTURMASI

 

 

Bu süreçte Alparslan Çelik hakkında, Suriye’de Türkmenlerle birlikte savaşırken, ‘Rus savaş uçağının pilotu Sergei Aleksandrovich Rumyantsev’i paraşütle atladıktan sonra öldürmek’ suçundan da soruşturma başlatıldı. İzmir Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcısı Berkant Karakaya, başka suçtan da hükümlü olan ve 2017 yılı Haziran ayına kadar cezaevinde kalacak olan Alpaslan Çelik hakkında, yaklaşık 1.5 ay yürüttüğü soruşturma sonunda takipsizlik kararı verdi. Takipsizlik kararının 5 sayfalık gerekçe bölümünde, Rus pilotun otopsi raporundan da alıntı yapılıp, vücuduna 4 ateşli silah mermisinin isabet ettiği, ayrıca kafatasında kırıklar olduğu, iç organlarının olaydan dolayı zarar gördüğü belirtildi. Rus pilotun vücudundan mermi çekirdekleri çıkmış olsa da, fırlatma koltuğuyla uçaktan ayrıldığı sırada başını, üstündeki camlı bölüme çarpmasından dolayı kafatasında kırıkların oluşmuş olabileceği kanaati ifade eden Savcı, bunların birbirine yakın zamanda olmasından dolayı, hayatını kaybetme sebebinin kesin olarak belirlenmesinin mümkün olmadığını kaydetti. Video paylaşım sitesi Youtube’de çıkan, Alpaslan Çelik’e ait görüntüleri ayrıntılı inceleyen savcı, bir komutan olarak ateş edilmemesi konusunda uyarmasına rağmen, sonradan emrindeki askerine sahip çıkmak için farklı açıklamalar yaptığını da ifade etti.

 

 

KARAR KALDIRILDI

 

 

Rus pilotun öldürülmesi olayı ile ilgili Alpaslan Çelik hakkında takipsizlik kararının verilmesinin ardından, yeni iddia ve deliller tespit eden Savcı Berkant Karakaya, bu kararını kaldırdı. Savcı Berkant Karakaya’nın takipsizlik kararının kaldırmasındaki en büyük etkenin; olayda Rus pilot Sergei Aleksandrovich Rumyantsev’in dışında onu kurtarmaya gelen Rus helikopterinin pilotunun da öldürüldüğüne dair, mahalli görsel ve yazılı basın kaynaklarından elde edilenler başta olmak üzere yeni bilgilerin bulunması olduğu belirtildi. Bu nedenle kurtarma helikopterine ateş açılması ve pilotunun öldürülmesiyle ilgili de Alparslan Çelik’in yeniden savunmasının alınması gerekliliğinin doğduğu kaydedildi.

 

 

RUSYA İLE YAZIŞMA

 

 

Takipsizlik kararının kaldırılmasının ardından, Adalet Bakanlığı kanalıyla Rus hükümetinden ikinci pilotun ölümü ile ilgili ellerinde bulunan doküman ve belgelerin, olayı soruşturan Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmesi için yazışmaların yapıldığı belirtildi. Evrakların ulaşmasının ardından, olayı soruşturan Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcısı Berkant Karakaya’nın dava açıp açmayacağı konusunda karar vereceği kaydedildi.

 
Bahri KARATAŞ/İZMİR, (DHA)