Cehalet endeksinde dokuzuncu sıradayız

Cehalet endeksinde dokuzuncu sıradayız
11 Temmuz 2018 10:30

Ipsos MORI’nin 2017 Cehalet Endeksi açıklandı. Ülkedeki olaylarla ilgili bilgi sahibi olmaya dayalı yapılan araştırmada, Türkiye 9’uncu sırada yer aldı. Türkiye’yi Meksika, Kolombiya, Endonezya ve Hindastan izliyor.

 

 

Nuray Tarhan / Sözcü

 

 

Pazar araştırma şirketi Ipsos MORI’nin her yıl düzenlediği Cehalet Endeksi’nin 2017 sonuçları açıklandı. 28 Eylül-19 Ekim tarihleri arasında 38 ülkeden 16-64 yaşları arasındaki 29 bin 133 kişiyle yapılan görüşme sonucunda en cahillerin bulunduğu ülke Güney Afrika olurken, onu sırasıyla Brezilya, Filipinler, Peru, Hindistan, Endonezya, Kolombiya ve Meksika izledi. 2016 yılında 9. sırada olan Türkiye yerini korurken, listenin en sonunda İsveç yer aldı. ABD ise ortada yani 23. sırada yer alıyor. Geçen yıl en cahillerin bulunduğu ülke Hindistan çıkarken, en sonda Hollanda yer almıştı.

 

 

FARKINDA DEĞİLLER

 

 

Araştırmaya katılanlara ülkelerindeki “cinayet oranı, intihar oranı, terörizm, sağlıklı yaşam, cep telefonu sahipliği, Facebook üyeliği, aşılama oranı, Müslüman oranı” gibi sorular soruldu. Tüm bunlara verilen sorular, halkın ülkesindeki olaylar hakkında ne kadar farkında olduğunu gösteriyor. Araştırmaya katılan insanların sadece yüzde 7’si ülkelerindeki cinayet oranları hakkında doğru bilgiye sahip bulunuyor. Örneğin, Güney Afrika’daki insanların yüzde 85’i ülkelerindeki cinayet oranının yüksek olduğunu düşünüyor oysa aslında oranın yüzde 29’a düştüğü biliniyor. İtalya’daki insanların yüzde 8’i oranın düşük olduğunu söylerken aslında yüzde 39 olduğunu bilmiyor. Araştırmaya katılanların sadece yüzde 19’u ülkesindeki terör olayları hakkında doğru bilgi sahibi. Örneğin, Türklerin yüzde 60’ı son 15 yılda ülkedeki terör olaylarının arttığını düşünüyor. Oysa istatistikler yarı yarıya azaldığını gösteriyor.

 

https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/cehalet-endeksinde-dokuzuncu-siradayiz-2514563/