‘ÇED gerekli değildir’ kararı iptal edildi

‘ÇED gerekli değildir’ kararı iptal edildi
12 Temmuz 2017 12:23

BALIKESİR İdare Mahkemesi, Ayvalık sahilinde kurulmak istenen balık çiftlikleri için Balıkesir Valiliği’nin verdiği ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir’ kararını hukuka aykırı bularak iptal etti.

 

 

 

Tuncel YILMAZ / AYVALIK (Balıkesir), (DHA)

 

 

Sahilkent Mahallesi, Engürü Sitesi önünde kurulan iki balık çiftliğinin kaldırılması için geçen yılın bahar aylarında mücadele başlatıldı. Ayvalık Tabiat Platformu, bölgede 36 balık üreme havuzu oluşturmak için izin alan söz konusu firmaya karşı tepkilerin dile getirilmesi için Engürü Sitesi yöneticileri ile görüşüp, eylem takvimi oluşturdu. İmza kampanyaları ve basın açıklamalarıyla kamuoyu oluşturularak, Dünya Çevre Günü’ne denk gelen 5 Haziran 2016 tarihinde ‘Ayvalık’ta Balık Çiftlikleri İstemiyoruz’, ‘Balık Çiftlikleri Denizi ve Turizmi Öldürür’ teması ön plana çıkartılarak Ayvalık Belediyesi, Ayvalık Kent Konseyi ve Engürü Sitesi sakinlerinin de katılımı ve katkılarıyla ortak yürüyüş düzenledi. Yürüyüşün ardından resmi kurumlardan gelen yazışmalarda ‘Balık çiftliklerinin kaldırılacağı, yer arayışı içerisinde olunduğu’ belirtilmesine rağmen bir türlü sonuca varılamadı.

 

 

DAVA AÇILDI

 

 

Bunun üzerine konu ile daha önce benzer mücadale yürüten Karaburun Kent Konseyi’nden nasıl bir süreç izleneceği konusunda bilgi alınıp, Balıkesir İdare Mahkemesi’nde ‘ÇED gerekli değildir’ kararı ile buna bağlı izin ve ruhsatların iptali için dava açıldı. Dava kapsamında istenilen 5 bin TL’lik bilirkişi ücreti, Ayvalık Belediye Başkanı CHP’li Rahmi Gençer’in katkılarıyla sağlandı. Geçen 22 Şubat’ta bölgeye gelen hakim ve 3 kişilik bilirkişi ekibi keşif ve incelemede bulundu.

 

 

DAVA SONUÇLANMADAN KALDIRDILAR

 

 

Davanın sonuçlanması beklenirken, iki balık çiftliği aynı gün aynı gemi ile kurdukları çiftlikleri, yine aynı gün aynı gemi ile kaldırdı. Bu durum çevrecileri ve Ayvalıklılar tarafından sevinçle karşılandı. ‘ÇED gerekli değildir’ kararına bağlı olarak ruhsat ve izinleri elinde olan çiftlik sahiplerinin tekrar girişimde bulunabilme ihtimali nedeniyle tedirginlik sürerken mahkemeden Ayvalık Tabiat Platformu ve çevrecileri sevindiren haber geldi. Balıkesir İdare Mahkemesi ÇED raporunun gerekli olmadığına ilişkin kararı hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ayvalık Tabiat Platformu da konuyla ilgili yazılı açıklama yapıp, bugüne kadar yaşanan süreci kamuoyu ile paylaştı.