Cazın sevilen sesi Birsen Tezer ile keyifli sohbet

Cazın sevilen sesi Birsen Tezer ile keyifli sohbet
23 Aralık 2013 10:35

Caz müziğinin doğuşu ve gelişimi üzerine araştırmalar yaptığım ve yazılar yazdığım bir dönemde, Türkiye’de cazın önde gelen isimlerinden sevgili Birsen Tezer’le ODTÜ’ de , biraz hazırlıksız da olsa sohbet etme fırsatı bulmak benim için müthiş bir duyguydu. Tabi bir de caz üzerine yazdıklarımı Birsen Hanım’la paylaşmak…

 

Osman ERCAN H&H YORUM

 

 

1

 

 

Müzik odaklı küçük sohbetimizde merak ettiğim birkaç soruyu da hiç zaman kaybetmeden kendisine yönelttim. O soruları ve yanıtlarını aktarmadan önce o güne dair Birsen Tezer’le ilgili izlenimlerimi paylaşmak istiyorum. Birsen hanımın soruları içinden geldiği gibi yanıtlaması, sanata ve siyasete dair duygu ve düşüncelerini açıkça ifade etmesi kendisi hakkında daha sağlıklı bilgi edinmemi sağladı.

 

Açık sözlü, mütevazi ve o da bir Oğuz Atay okuru… En sevdiği enstrümanın elektro gitar olmasına karşın zaman zaman Orhan Gencebay ve Müslüm Gürses dinleyen hatta Müslüm Gürses’i Bülent Ortaçgil’in ‘‘Sensiz Olmaz’’ını çok iyi yorumladığı için kıskandığını da gizlemeyen bir müzik insanı. Evet, zamanın su gibi akıp gittiği o söyleşiye dönelim…

 

 

2

 

 

Osman Ercan: Birsen hanım merhaba, ODTÜ’ye hoşgeldiniz.

Birsen Tezer: Merhaba,hoşbulduk.

 

Osman Ercan: Caz müzikle ilgilenen bir sanatçı olarak beste yaparken nelerden etkilenirisiniz,mesela hangi öğelerden beslenirsiniz?

Birsen Tezer : Kendimi bu konuda biraz ergen hissediyorum ben.Yeni öğreniyorum ama EST Grup , Erkan Oğur,Hüsnü Arıkan …

 

Osman Ercan : Biraz daha açacak olursam ; örneğin halk ozanlarının müzikleri daha çok Anadolu’daki hicreti,acıyı,olayları yani coğrafyanın kaderini yansıtır. Sizin müziğiniz üzerinde en çok etki kuran unsurlar nelerdir?

Birsen Tezer : Doğumlar ve ölümler çok fazla etkiliyor insanı.

 

Cazı sevmek :

– Cazı sevmek ızdıraplı ilk başta… Kulağınızı geliştirmekle ilgili. Daha ağır kitaplar okumak gibi. Kulağı eğitmek gerekiyor…

 

 Birsen Tezer için Ankara :

 

– Ankara’ya ilk olarak Hacettepe Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünü kazanarak geldim. Cebeci’de kız yurdunda kalıyordum.Yeşilaycıydım,sigara içmezdim…O yurt beni o kadar zorlamıştı ki, nöbet falan tutuyorduk. Şartlar ağırdı. Denizi olan bir yerden Kıbrıs’tan geliyordum. Kuğulu Park’a gidip suya bakıyordum. Çok yalnızdım. Hiç arkadaşım yoktu.

 

Ayrancı’ da değişen hayat :

– Bir arkadaşım vardı. Bir gün Ayrancı’ya gidelim dedi. Bir eve götürdü beni. Hiç unutamam orda bir piyano vardı. Orda biri bana “Müzikle ilgileniyormuşsun,piyano biliyor musun?” dedi. ‘‘Joan Baez’i biliyor musun ? ’’ dedi. Protest müziği anlattı bana. Ankara benim uyanışım gibi bir şey. Çok düzgün insanlarla arkadaşlık ettim o dönemlerde.

 

Gezi Parkı :

– Gezi olaylarından sonra artık umutluyum. Gençler umudumu ispat etmiş oldu. Çok büyük değişim içine girdik şu anda. Bence mesajımız iletildi.

 

3

 

Ve Blues :

 

Osman Ercan : Cazın bir türevi olan Blues dinlemeyi sever misiniz ?

Birsen Tezer : Çok severim.

 

Osman Ercan : Temeline inersek yani ta Afrikalı kölelere…Çıkış noktası olarak benim için Blues acının tınısıdır.

Birsen Tezer : Evet.

 

Osman Ercan : Caz ve Blues arasındaki bağı araştırdığım ve yazı yazdığım şu günlerde Caz müziğin Blues’dan türediğiyle ilgili pek çok kaynağa erişmem zor olmadı fakat şu fikri de ileri süren bazı argümanlar var : ‘‘Blues’un doğduğu yıllarda zaten Amerika coğrafyasında da Caz vardı ve ilerleyen yıllarda birbiriyle etkileşim içine girip özellikle 1920-1970 yılları arasında ki yarım asırlık dönemde caz en popüler dönemini geçirdi.’’diye. Siz nasıl yorumlarsınız bu önceliği ?

Birsen Tezer : Ben bir caz otoritesi değilim, keşke bunu konu hakkında daha uzman birisine sorsanız ancak ben Caz’ın Blues’dan doğduğunu düşünüyorum.

 

Osman Ercan : Çok teşekkür ederim,en kısa zamanda tekrar söyleşmek üzere.

Birsen Tezer : Tabii ki.

 

NOT : Fotoğraflar için ODTÜ Hocam Gazetesi yazarlarından sevgili Safura Koçoğlu’na ve söyleşi ortamını sağlayan ODTÜ İletişim Topluluğu’na teşekkür ederim.

 

[email protected]

https://twitter.com/osmanercan06

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Koalisyon öcü müdür yoksa uygarlık mıdır?
Çok seçenekli seçim
Ankara Sohbetleri 2- “Başka Kent Ankara” (Feridun Büyükyıldız)