Çaykur deposundaki çayın fiyatını artırdı: Zam demliyoruz

Çaykur deposundaki çayın fiyatını artırdı: Zam demliyoruz
21 Ağustos 2019 11:20

Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) kuru çay fiyatına yüzde 15 zam yaptı. Kuru çaya henüz 25 Haziran tarihinde yüzde 15 zam yapılmıştı. Böylece sadece 3 ay içinde yapılan ikinci zamla birlikte çaya yüzde 32,5 zam gelmiş oldu. Öte yandan stokları dolu olan ÇAYKUR, üretim maliyetlerinde olağandışı bir artış olmamasına rağmen 2018 yılında verdiği izaha muhtaç zararı yüzünden çaya zam yapıyor. ÇAYKUR’un 2018 zararı çay tüketicisinin sırtına yıkılıyor.

 

 

Ozan Gündoğdu/ Birgün

 

 

ÇAYKUR Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alım 9 Ağustos’ta yaptığı açıklamada kuru çay alımlarında kuru çay stokunun 145 bin ton olduğunu belirterek “Stokları eritmemiz gerek, önemli olan Pazar payını daha geniş tutmak” demişti. Diğer taraftan ÇAYKUR’un faaliyet raporuna göre 2018’deki yıllık çay satışı 104 bin ton. Stokları eritmeye çalışan kurumun çaya zam yapması ise zammın üretim maliyetlerindeki artıştan ziyade geçmiş yıl zararının finansmanını sağlamak olduğunu doğruladı.

Ancak ÇAYKUR önceki zamma ilişkin işçi ve işletme maliyetlerindeki artışı göstermişti. ÇAYKUR’un 2018 faaliyet raporuna göre maliyet artışı olağan dışı değil ve satışları da azalmadı. Buna rağmen 2018’de ÇAYKUR 657 milyon lira zarar etti. Dünyanın kişi başına çay tüketimi en yüksek olan ülkesinde en büyük çay üreticisinin zarar etmesi ise ÇAYKUR’un içi mi boşaltılıyor sorularını beraberinde getirdi. Üstelik faaliyet raporuna göre 2018’de 42 milyon lira kar beklenirken bu olağanüstü zararın sebebi neydi?

 

 

NORM KADRONUN ALTINDA ÇALIŞIYOR

 

 

ÇAYKUR’un 2018 faaliyet raporuna göre çalışması gereken ideal personel sayısının neredeyse yarısına çalışmasına rağmen 2018’de personel sayısı yine de azaldı. Personel sayısındaki azalmaya karşılık ÇAYKUR, çaya yapılan zamma ilişkin işçi maliyetlerindeki artışı gösterdi.

 

 

ÇAYKUR’UN SATIŞLARI DÜŞMEDİ

 

 

Türkiye, dünyada kişi başına çay tüketiminde açık ara birinci sırada. Buna karşılık 2018 yılında ekonomik durgunluğa rağmen satışlarda ciddi bir azalma da yaşanmış değil.

Üstelik 2017 yılıyla karşılaştırıldığında yurtiçi satış gelirleri nominal olarak arttı. Ancak satılan çay miktarında yüzde 1,7’lik azalma yaşandı. Üstelik bu sebeple ÇAYKUR’un stoklarındaki kuru çay miktarı da arttı. Dolayısıyla stokları çayla dolu ÇAYKUR geçmişte üretilen kuru çaya zam yapmış oldu.

 

https://www.birgun.net/haber/caykur-deposundaki-cayin-fiyatini-artirdi-zam-demliyoruz-265617