Çay kalitesini keşfedin

Çay kalitesini keşfedin
21 Aralık 2012 00:08

Borneo adası’nın Endonezya topraklarından Balıkpapan şehrinden çay kalitesini pratik keşfetme tarifi.

Numan ALADAĞ H&H YORUM

Balıkpapan   şehrinde çay tüketimi çoktur. Balıkpapan da ikamet eden Uygur Türklerinden çiftçi Hüdai Abdulmuttalip soydaşımızın evinde çay içmeye gittik.

Hüdai soydaşımız, huzurumuzda bir bardak suyun içine bir yemek kaşığı siyah çay attı ve çayın rengi hemen değişti. Dedi ki: “Sevgili soydaşlarım! Bu çay boyalıdır ve ayrıca çay aroması katkılıdır. Sizin huzurunuzda yaptım ki, kullandığınız çayın kalitesini öğrenebilesiniz.”

 

    
Ey Türk Milleti! Hüdai Abdulmuttalip soydaşımızdan, pratik çay kalitesini keşfetme tekniği:

Bakkaldan aldığınız çay paketini kullanmadan önce, çayın cinsinin iyi olup olmadığını anlamak için kolay ve pratik çaresi vardır. Bir bardak suya attığınız çay, suyun rengini yavaş yavaş sarartırsa doğal çay, eğer suyun rengi hemen değişirse aroma ve boyalı çay demektir.


 

    
Dünyanın en misafirperver milletinin, büyük Türk milleti olduğu dünya kamuoyu tarafından da onaylanmıştır. Türk Milletinin ruhunda  misafir ağırlamak gurur ve iftihar kaynağıdır.

Doğal çaydan bahstemişken; Türk kadının işini kolaylaştırmak için pratik bir kek tarifini soydaşımız Hüdai Bey’den siz saygıdeğer okuyucularımızın bilgisine sunalım: 

Kek yapmak için süt bulamadığınız zaman hemen siyah çay demleyerek süt yerine kullanabilirsiniz. Sütle aynı işi gördüğü gibi, değişik ve vazgeçemeyeceğiniz bir lezzetle karşılaşmış olacaksınız ve beğeneceksiniz. Afiyet olsun.


 

    
Hüdai Abdulmuttalip soydaşımızdan aldığımız bir tepkiyi de sizlerle paylaşmak istiyorum: Market nerede var diye sorunca Hüdai soydaş, dedi ki: “Allah aşkına, bırakın bu tür kelimeleri nereden çıkarıyorsunuz? Sanki Türk toplumunun içinde değilmişsiniz gibi konuşuyorsunuz. Türk dili ve güzel konuşma gün geçtikçe daha sıkıntılı bir hal almaya başlamış. Üzülerek ifade edeyim ki, kardeş yerine birader, bakkal yerine market ve daha bir çok Türkçe kelime yerine yabancı dil montajı yapılmıştır. Okumayan, araştırmayan bir nesil yetiştirirseniz, o neslin öz Türkçeyi konuşmasını bekleyemezsiniz. Büyük Türk milleti olarak bu sevdadan vazgeçmeliyiz. Saygıdeğer soydaşlarım! İnşallah bu tür alışkanlıklara son verip, Türk dili ve edebiyatının muhafaza etmesine vesile oluruz.”

Hüdai soydaş’ın, Büyük Türk Milletine Selam ve sevgileri var.

 

    
Bu duygu ve düşüncelerle, Cenab-ı ALLAH, Büyük Tür Milletini Milli benliğinden taviz vermeyen kullarından eylesin dileklerimizle, ALLAH’ın huzuru, bereketi ve Selamı üzerinize olsun.

    
Vatan Şehitlerini, Cumhuriyetimizin kurucusu M.K. ATATÜRK’ü ve nesli tükenmiş müslümanları Rahmetle, Gazileri minnetle anar. Hastalara şifa-i şerifler dileriz.

 

     
Kaynakça:

   
Numan Aladağın yurtdışı gezi notları.


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun