Çavuşoğlu’ndan Tillerson’a: Topu taca atmayalım

Çavuşoğlu’ndan Tillerson’a: Topu taca atmayalım
16 Şubat 2018 13:24

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Rex Tellerson ortak basın toplantısında soruları yanıtladı. Yaklaşık 40 dakika süren toplantıda konuşan Bakan Çavuşoğlu “Topu taca atmayalım. Artık oyalama yok. İki tarafında beklentileri var. Biz FETÖ ve ABD’nin YPG’ye verdiği destek konusunda beklentilerimizi net bir şekilde dile getirdik.” dedi.

 

 

Önce Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu açıklamlar yapmaya başladı.

 

 

Çavuşoğlu’nun şunları kaydetti;

 

 

“Topu taca atmayalım. Artık oyalama yok. İki tarafında beklentileri var. Biz FETÖ ve ABD’nin YPG’ye verdiği destek konusunda beklentilerimizi net bir şekilde dile getirdik. Bugüne kadar verilen sözler oldu, tutulmayan sözler de oldu. O nedenle bundan sonra sonuç odaklı adımları nasıl atabiliriz? Bu konuları konuştuk. Tüm bu konuları kapsayacak bir mekanizma kararı alındı.

Bu mekanizmalar iki tarafın beklentilerini karşılaşacak şekilde olacak. Dün ve bugün yaptığımız toplantılar endişelerimizin karşılanması, bölgesel konular bakımından kritik öneme haiz olmuştur. Ben inanıyorum ki birlikte geleceğe yönelik adımlar atarız, bölgesel işbirliğimizi güçlendiririz.”

 

 

Çavuşoğlu’nun ardından Tillerson şunları kaydetti;

 

 

“Türkiye ve ABD arasındaki ilişki çok derin bir ilişki. Türk birlikleri Kore’da Afganistan’da ABD ile birlikte çalıştı. Türkiye üç kıtanın bir kavşağında bulunan çok önemli bir üllke. Bağımsız bir Suriye’nin kurulması için birlikte çalışmamız gerekiyor. Suriye’nin demokratik olarak yeniden kurulması çok önemlidir. Türkiye’nin güvenli bir şekilde sınırlarını koruması istemesini tabiki ciddiye alıyoruz. Suriye’deki hedeflerimiz bakımından Türkiye’ye son derece açık davrandık.”

 

 

Tillerson Membiç ile ilgili bir soruya, şu yanıtı verdi:

 

 

“Spesifik olarak aramızda sorun olan konuları çalışmayı taahüt ettik. ikimizin de hedefleri ortak. Özellikle IŞİD ile mücadele konusunda bir koordinasyon gerçekleştireceğiz. Önce Menbiç konusunu ele alacağız. Çalışma grubu aracıyla Menbiç üzerinde çalışacağız ve Cenevre sürecini destekleyeceğiz. Türkiye’nin de bu şekilde güvenli bir şekilde sınırlarını korumasanı sağlamış olacağız”

Çavuşoğlu ise ABD’nin konsolosluk işleriyle ilgili birlikte çalıştıklarını belirterek şunları söyledi “Bugüne kadar 100 kadar insanımız Afrin tarafından YPG’yle gelen silahlarla şehit oldu. 2016’da ABD’nin Türkiye ile ilgili sözü vardı ama bu sözler tutulmadı. Önce Menbiç’ten başlayacağız ve artık bu konudan emin olacağız. Buraların istikrarar kavuşabilmesi için bu kentlerin kimin tarafından yönetileceği çok önemli. YPG buradan çıktıktan sonra ABD ile bu konuda adım atabiliriz. Önce YPG’nin buradan çıkması lazım.”

 

 

Tillerson, “İki müttefik ülkenin anlaşmaları neden bu kadar zaman aldı? Bir ‘Osmanlı tokadının’ gerekmeyeceği sürece gelmek için neden bu kadar geç kalındı?” şeklinde bir soruya şu yanıtı verdi;

“İlişkilerimizde bir kriz noktasındaydık, dün Sayın Cumhurbaşkanı ile bundan sonra nasıl ilerleyeceğimizi konuştuk. Tabi ki bunun detayları size aktarılacak. Açık dürüst bir şekilde görüşlerimizi paylaştık. Bu aşamadan sonra birlikte hareket edeceğiz. Alanların güvenini istikrarını elden geçireceğiz. Bu çalışmaların ilk grubunu Mart ortasında gerçekleştireceğiz. Spesifik konular çalışmaya başladıkça ortaya çıkacak. Aşama aşama ilerleyeceğiz”

 

 

Çavuşoğlu ise şöyle devam etti;

 

 

“Türkiye’de Cumhurbaşkanı ve bizler Türk milletinin hissiyatlarını açıkça söylemeli. Türkiye’deki tutuklamaların ve yargılamaların OHAL ile ilgisi yoktur. Biz şu anda FETÖ’nün darbe girişimi ile karşı karşıya kaldık. Türkiye’de yargılamalar demokratik kanunlar çerçevesinde devam eder. Bağımsız kargı bu konuda kararını veriyor. Biz Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne bağlıyız ve hukuk işliyor, işleyecektir.”

Tüm terör örgütleri ile bizim birlikte mücadele etmemiz lazım. Özellikle mali suçlarla ilgili mesela MASAK gibi kurumlarımız olacak. FETÖ’nün nasıl yolsuzluklar yaptığı basit soruşturmalar ile ortala çıkacaktır. Bundan sonra bir an önce bir araya gelip netice almamız lazım.”

 

 

S-400 füzeleri ile ilgili bir soruya Çavuşoğlu şu yanıtı verdi;

 

 

“Burada Tehdit konusunu kullanmayız ve kendimiz de reddederiz. Bu konuyu ABD’yle ilk kez konuşmadık. Elbette kongrede çıkan bir yasa var. Diğer taraftan da bizim Türkiye olarak hava savunma sistemine ihtiyacımız var. Müttefiklerimizden almak istiyoruz, yok. Bizde çok farklı ülkelerle de bu konuyu konuştuk. Bizim müttefiklerimizle sorunumuz yok ama biz de bu ihtiyacımızı karşılamak zorundaydık. Bu konuyla biz Rusya ile görüşmemizi Kongre’den önce tamamladık ama burada herkes birbirini çok iyi anlamalıdır ve saygı duymalıdır diye düşünüyorum.”