Çavuşoğlu: Gerekirse müdahale yapılır

Çavuşoğlu: Gerekirse müdahale yapılır
30 Haziran 2015 15:37

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye’ye olası askeri operasyon iddialarını yanıtladı. Çavuşoğlu, ” Gerekirse müdahaleler yapılır” dedi.

 

 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bir haber kanalında konuk olduğu canlı yayında önemli açıklamalar yaptı. Çavuşoğlu, Suriye’ye askeri operasyon iddiaları ile ilgili olarak, “Bize karşı tehditler her gün artıyor” dedi. Çavuşoğlu, “Bir tehdit sınırımızda oluşursa, ona yönelik de tedbir alırız. Gerekirse müdahaleler yapılır” ifadelerini kullandı. İşte Çavuşoğlu’nun açıklamalarından satırbaşları…

 

 

TEHDİTLER HER GÜN ARTIYOR

 

 

Bize karşı tehditler her gün artıyor. Bizim şu an tek taraflı müdahalemiz, Türkiye’yi hiçbir zaman maceraya atmadık. Çatışmalar sınırımızın hemen öbür tarafında oluyor. Orada yaşayan insanların da yaşamını tehlikeye atıyor, bize karşı da tehditler artıyor. MGK’da da Güvenlik Toplantısı’nda da, MGK’da Cumhurbaşkanımızın başkanlığında, Başbakanımızın başkanlığında toplantımızı yaptık. Gelinen noktada, bunlara yönelik tedbir almak gerekiyor. Tehdidin boyutu değiştikçe, tezkerelerimiz var biliyorsunuz. Tekrar kabul edildi, yetki verildi hükümete.

 

 

BM KARARI VAR MÜDAHALELER YAPILIR

 

 

Ve BM Güvenlik Konseyi kararları var. Bu çerçevede bize yönelik tehdide karşı ne yapabiliriz, her an hazırlıklı olmalıyız. Bir tehdit sınırımızda oluşursa, ona yönelik de tedbir alırız. PKK’ya yönelik nasıl içeri girildi, gerekirse yapılır. Gerekirse müdahaleler yapılır. Süleyman Şah Saygı Karakolu’nda koridor da yapabilirdik. Biz sınırımıza yakın bir yere taşıdık ve şu anda orada. Biz dolayısıyla biz gerekçe aramaya da gerek yoktu, yapabilirdik.

 

 

RİSKLERİ GÖRMEK TEDBİR ALMAK HAKKIMIZ

 

 

Kendimize yönelik tehditlere karşı tedbirleri alamazsak istikrarı riske atmış olabiliriz. Bugüne kadar çok şükür Türkiye’nin güvenliği korundu. Ama arazideki durum giderek karmaşık hale geliyor. Bunun oluşturacağı riskleri de görmek, neler yapılabileceğini gözden geçirmek bizim en doğal hakkımızdır.

 

 

İÇERİDEN TEHDİT OLURSA ORAYA DA…

 

 

İçeriden bir tehdit geliyorsa, oraya da müdahale yapılır. Şu anda yapılan yığınak, gönderilen askeri birlikler.. Gerekli tedbirlerimiz var. Biz tabi risklerin arttığını görüyoruz. Bize yönelik tehdit oluştuğu zaman buna gerekli cevabı vermemiz lazım.

 

 

BUNU YAPMAK ASKERİMİZİN GÖREVİ

 

 

Bize gelen top atışı olduğu zaman misliyle karşılığını veriyoruz. Eğer bize yönelik tehdit oluştuğu zaman içerde müdahale etmek gerekiyorsa, yok etmek gerekiyorsa bunu yapmak askerimizin de görevi. Ama durup dururken biz şöyle olursa gireriz, böyle olursa gireriz, bunu gündemin üstünde tutmak da doğru değil.

Gerekli olduğu zaman, hangi şartlarda olabileceği zaten görüşülüyor, kararlarımızda yetkilerimiz de var. Sık sık toplanıyoruz. Acil bir durum olursa, gerekli tedbirleri alırız. Bazı gazetelerde şu haberler, bu haberler çıktı diye başka yerlere götürmenin manası yok. Ateş çemberi içindeki bir ülke olarak, riskleri analiz etmek değerlendirmek ve ne yapılacağının kararını şimdiden almak bizim en doğal görevimiz.