Çavuşesku ve eşi, 23 yıl önce böyle kurşuna dizilmişle​rdi

Çavuşesku ve eşi, 23 yıl önce böyle kurşuna dizilmişle​rdi
25 Aralık 2012 19:00

Çavuşesku Yönetimi Aralık 1989’da yaygın halk gösterilerinin ardından gerçekleşen askeri müdehale ile devrilerek, kendisi ve karısı askeri bir mahkemenin, televizyonda iki saat boyunca yayınlanan yargılaması sonucu bugün 25 Aralık’ta Hz. İsa’nın doğum gününde böyle kurşuna dizilmişti.

 

 

 

Romanya’da 1989’lara gelindiğinde Çavuşesku, tamamen gerçeği reddetme işaretleri göstermekteydi.
Ülkeyi yöneten tek başkan tek yetkiliydi.

 

 

 

Çavuşesku, devlet televizyonunda sık sık yiyecek maddesi dolu dükkanlara girerken, yiyecek ve sanat festivallerini ziyaret ederken ve kendi yönetimi altında erişilen “yüksek yaşam standartları”nı överken, diğer yandan boş dükkanların önünde ekmek beklenen kuyruklarla birlikte, ülke son derece zor bir dönemden geçiyordu.

 

 

 

Özel kontenjanlı ürünler onun ziyaretinden önce ilgili dükkanları dolduruyorlardı.
Ziyaret edeceği tahmin edilen çiftliklere, ülkenin bir ucundan iyi beslenmiş inekler bile götürülüyordu.

 

 

 

Çiftçileri azarlıyordu

 

Un, yumurta, tereyağı ve süt gibi etiketlerin bulunması güçtü ve bir çok kişi şehirlerdeki büyüyen küçük bahçelere ve sokak aralarına veya köylere bağımlıydılar.

1989’un sonlarına doğru, zamanın ortalama bir Romen vatandaşının kıtlık tecrübesiyle çelişecek şekilde, bağıra bağıra televizyonda günlük olarak sözümona rekor hasat gerçekleştiren kollektif çiftliklerin listesini gösteriyordu.

 

 

 

Korumalarla geziyordu

 

Bazıları, Çavuşesku’nun ülkede neler olduğunu bilmediğine inançla, ziyareti sırasında ona dilekçeler ve şikayet mektupları vermeye çalışıyorlardı.

Ancak, her mektup alışında, aldığı mektubu anında korumalarına veriyordu.

 

 

 

Lüks konutları son sığınakları oldu

 

21 Aralık’da Devrim Meydanı’daki (Piata Revolutie) büyük gösteri, rayından çıkarak kaosa dönüştü.

Halkın konuşmasını yuhalamaya başladığında, olayların ciddiyetini anlamaya başladığını gösteren Cavuşesku’nun yüzünün aldığı şekil, Doğu Bloku’nun çoküşünü tanımlayan anlardan biri olarak kaldı.

Kalabalığı kontrol etmede başarılı olamayıp, donup kalan çift binaya girip, ertesi güne kadar orada kaldılar.

Olaylar büyüyünce Çavuşesku, helikopter ile binanın çatısından kaçtı.

 

 

Böyle kurşuna dizildiler

Hristiyanlığın Ortodoks mezhebinin Noel Günü olan 25 Aralık’ta, nedensiz ve kanunsuz zenginleşmeden soykırıma kadar değişen nedenlerle, askeri mahkemece ölüme mahkum edilip, Targovişte’de kurşuna dizildiler.

 

 

 

 

Duruşma videosunda görüldüğü üzere, ölüme mahkum edildikten sonra, elleri arkadan bağlı olarak binadan çıkarılıp, kurşuna dizilecekleri yere götürüldüler. Çavuşeskular, yüzlerce gönüllü olmasına rağmen, yüzbaşı Ionel Boeru, kıdemli çavuş Georghin Octavian ve Dorin Marian Cirlan gibi seçkin paraşütçü birlik askerlerinden oluşan bir tüfekli bir manga asker tarafından öldürüldüler. Manga, mahkumlar duvarın yanına götürülür götürülmez ateşe başladılar. Ateş çok erken başlamış ve film ekibinin olayın tamamını kaydedememesine neden olmuştu. Ateş edilmesinden sonra yerde yatan vücutlar haki rengi çadır bezi ile örtülmüştü. Alelacele yargılama ve Çavuşesku’nun ölü görüntüleri video kasetlere kopyalanmıştı.

 

 

1966 yılında dünyanın en prestijli dergisi TİME’a bugünün önemli bazı liderleri gibi böyle kapak olmuştu.

 

 

Eşiyle gösterişli pozlarını yerini bu acılı kare yer almıştı.

 

 

 

9. Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel, Başbakan iken kendisiyle bir araya gelmişti.