Çaresizliğe mahkum

Çaresizliğe mahkum
26 Mayıs 2015 10:14

Çölyak ve ‘Reynaud Fenomeni’ hastası olan mahkûma adeta ‘öl’ denildi. Ekmek yapma makinesi ve soğuktan koruyan özel montu elinden alındı.

 

 

İzmir Kırıklar Cezaevi’nde, çölyak hastası mahkûm Ufuk Keskin’in özel beslenme gerekliliği nedeniyle bulundurduğu ekmek yapma makinesi yasaklandı. Ekmek makinesi elinden alınan, günlük diyet yemeği ve ekmeği verilmeyen Keskin’in, “Reynaud Fenomeni” hastalığı nedeniyle soğuktan korunmak için kullandığı montuna da el konuldu.

 

Bolu F Tipi Cezaevi’nden yaklaşık 1 ay önce Kırıklar’a getirilen Keskin’in durumu, Çağdaş Hukukçular Derneği Hapishane Komisyonu’nun, 18 ve 20 Mayıs tarihlerinde hapishanelerde yaptığı incelemelerde ortaya çıktı.

 

Hapishane güvenliği

 

ÇHD üyesi avukatlardan Dinçer Çalım, “Cezaevi idaresi, Ufuk Keskin’in sağlık raporlarını dikkate almak zorundadır. Diyet yemek vermek zordeğil. Ekmek yapma makinesi, hapishane güvenliğini tehlikeye atmaz. Ama Ufuk, diyet yemek ve ekmek tüketmezse ve sıcak tutacak kıyafetleri verilmezse hayati bir tehlike geçirebilir. Hastalıkları nedenyle yüzde 52’nin üstünde özrü bulunan bir mahkûma, talep ettiği çok küçük imkanların sağlanması hem insanidir, hem de hayatidir. Diğer türlüsü eziyet verici davranışta bulunmaktır” diye konuştu.

 

Ters kelepçe!

 

Komisyonun raporunda, yakın zamanda “çalar saatli işkence” ve hamile tutuklulara kötü muamele ile gündeme gelen Şakran Kadın Cezaevi’yle ilgili yeni iddialar da gündeme geldi. 6 aydır Şakran’da kalan Hanım D.Y’nin (19) yaşadıkları, raporda şöyle ifade ediliyor: “En fazla on gün tutulması gereken hücrede daha fazla tutulmuş. Dayanamadığı için kapılara vurmuş, bu nedenle 4 kez ‘süngerli oda/mavi oda’ diye bilinen yere çıplak atılmış. Ellerini ve ayaklarını bağlamışlar. Ters kelepçe yapmışlar. Su, yemek ve tuvalet ihtiyaçlarını dahi karşılayamamış. 15 gardiyanın saldırısına uğramış.”

 

Avukat Umut Bahar Mutlusu, kadın hapishanesinde yapılanların Ceza Kanunu’na göre “işkence” olduğunu dile getirdi.

 

Çölyak hastalığı, bir sindirim sistemi hastalığı. Buğday, arpa ve çavdardaki gluten proteinini alanların bağışıklık sistemi ince bağırsağa zarar verir.

 

Reynaud fenomeni uzuvlardaki kan dolaşımı rahatsızlığı. Parmakların renginde değişiklik olur. Duygusal stres ve soğuk hava tetikler.

 

 

Kaynak: Hakan Dirik / Cumhuriyet