Çankaya Belediyesi’nin yaptığı ‘budama değil ağaç katliamı’

Çankaya Belediyesi’nin yaptığı ‘budama değil ağaç katliamı’
11 Aralık 2017 08:50

CHP’li Çankaya Belediyesi’nin Kuğulu Park’ta yaptığı ağaç katliamına Çankayalılar ateş püskürdü. ‘Budama yaptık’ diyen Belediye Başkanı Alper Taşdelen kendisi hariç kimseyi inandıramadı
Aykut Gören’in haberine göre, CHP’li Çankaya Belediyesi, başkentin sembol parklarından Kuğulu’da devrilme tehlikesi nedeniyle 7 ağacı keserken 48 ağacı da budadı. Eski halinden eser kalmayan parkı görenler gözlerine inanamadı. Parkın izinli olarak kesildiğini belirten Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, “”Kuğulu Park’ın şu anki görüntüsü beni de rahatsız ediyor. Ancak yaşlı ağaçları kurtarmak ve parkımızı yaşatmak için budama yapmak zorundaydık. Kuğulu Park’ta yapılan budama Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun onayı ile ve ayrıca Ankara Orman İşletme Müdürlüğü’nün görüşüne istinaden ve bağlı ekiplerin kontrolünde yapılmıştır. Kuğulu Park’ın Ankara için önemli bir ekosistem ve peyzaj değerine sahip olması itibarı ile parktaki ağaçların kuruma sebepleri ve bunlara karşı alınacak önlemlerin belirlenmesi için Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümün’den oluşturulan heyet ile birlikte bir çalışma yürütülmektedir” diye konuştu.

 

 

Çankaya Belediyesi’nin Kuğulu’daki ağaç kesim işlemine bir tepkide Çankaya Belediyesi personeli Tezcan Karakuş’un başkanlığını yaptığı Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nden geldi. Oda yaptığı açıklamada Kuğulu Park’ta olanların budama değil, kesim çalışması olduğunu belirtti. Yaşananların kabul edilemeyeceğini belirten Oda, Kuğulu Park’ta yapılan budamanın yanlış budama teknikleriyle yapıldığını ileri sürdü.

 

 

KATLİAMA DÖNÜŞTÜ
Açıklamada, “Kuğulu Park’ta bir ağaç topluluğu şeklinde olması sebebi ile türünün son örnekleri olan ve semte isminin veren ak kavaklar ve diğer türlerin şiddet ve ehliyetsizlik yüzünden geldiği durum ve bu katliam kabul edilemez” ifadelerine yer verildi. Mimarlar Odası ayrıca, “Koruma Kurulu nasıl izin verirse versin önemli olan uygulama aşamasının nasıl yapılacağıdır. 1. Derece Doğal Sit alanında yapılan kesimlerde, Doğal Sit’in ne anlama geldiğini bilmeyen ehliyetsiz bir ekiple yapılan budama katliama dönüşmüştür. Nasıl ki restorasyon işlerinde çalışan işçiler için uzmanlık sertifikası öngörülüyorsa, 1.Derece Doğal SİT alanlarında yapılacak bakım ve budama işlerinde çalışacak işlerde uzmanlık sertifikası aranmalıdır. Kuğulu Park’ta yapılan budama değil şiddetli kesimdir. Bu şiddetli kesimde taşıdığı potansiyeli düşündüğümüzde, Çankaya Belediyesine hiç yakışmamıştır” açıklamalarında bulundu.

 

 

 

ÖFKELİ VE ÜZGÜNÜZ
Çankaya Belediyesi’nin Kuğulu Park’ta yaptığı ağaç katliamına sosyal medyadan da tepki geldi. Vatandaşlar, “Kuğulu Park asla eskisi gibi olmayacak. Çok öfkeli ve üzgünüz!” dedi.

 

agacc aa k kugulu_park_ankara_budama a4 a3 a2 a1 2222 1111