Çalışma İzninde KEP ve E-İmza Uygulaması Başladı

Çalışma İzninde KEP ve E-İmza Uygulaması Başladı
19 Temmuz 2018 14:12

Türkiye’de 2016 sonu itibariyle yaklaşık 73000 yabancı çalışma izni almış, 2017 itibariyle bu rakam 87000’in üzerine çıkmıştır. Özellikle pek çok coğrafyanın işgücü anlamında Türkiye’yi tercih etmesi ve her geçen gün çalışma izni başvurularında yaşanan yoğunluğun artmasından dolayı, çalışma izni başvuru süreçleri ve prosedürleri yenilenmiştir.

 

 

Öncelikle hatırlatalım ki Türkiye’de çalışma izni başvuruları işverenler tarafından yapılmaktadır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın internet sayfasından, e-devlet şifreniz ile E-Çalışma izni başvurusu yapabilirsiniz. Bu başvuru süreci için ve giriş yapmanız için size gereken, bir e- devlet şifresi, KEP hesabı ve E-İmzanızın bulunması gerekir. Bunlardan biri eksik ise başvuruyu tamamlayamazsınız. E-İmza  uygulaması sizin el ile attığınız imzalar ile aynı hukuki şartlara ve yükümlülüklere sahiptir.

Yabancı Uyruklu Çalışma İzni, E-İzin sayfasında yetkili firmaların işlem yapabildiği ve bu yetkili firmaların işlem yapabileceği bölüm ile devam edilebilir. Bu bölümde yeni işyeri kayıtları oluşturulabileceği gibi, sistemde mevcut iş yerlerinin bilgilerinin ve kayıtlarının güncellenebildiği bölüm bulunuyor. Yetkilendirilen firmaların yönetim panellerinde kayıtlı olan iş yerlerine ait seçeneklerden ilgili firma seçildikten sonra yapılacak işlem ile ilgili başvuru yap butonuna tıklayıp başvuru sürecini başlatılabiliyor. Ve yetkilendirilen firma kendi panelinden başvuru süreçlerini yönetip, takip edebiliyor. Bu aşamada ilk defa giriş yapılıyor ise Ev hizmetleri ve ev hizmetleri dışındaki süreçleri yönetmek için kayıt açma seçeneği bulunuyor ve ilgili hizmet seçildikten sonra devam et butonu ile devam ediyorsunuz.Ev hizmetleri dışındaki başvurular, işveren kaydı oluşturarak süreç yürütülür. Bu aşama sizden istenilen bilgiler, belgeler ve doğrulamaları kapsar.

Peki çalışma izni kaç günde çıkar ? Yapılan başvurulara ilişkin süreçler ile ilgili verilen zamanlar eksik bilgi ve belge yok ise, oldukça hızlıdır. Şunu da belirtmek gerekir eksik belge ve bilgiler ile başvuru yapabilirsiniz ancak bu başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır.  Yurtdışı başvurular, online başvuru şeklinde yapılacak ise ilgili konsolosluğa yapılacak başvurudan sonra online başvuru yapmamız gerekir ve bu süreç maksimum 10 iş günüdür. Doğrudan başvuru yapılıyor ise, öncelik yine konsolosluk başvurusu, sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na gönderilmesi gerekmektedir. Bu süreç için de maksimum 10 iş günü belirlenmiştir. Yurt içi çalışma izni başvurularında ise bu süreç maksimum 6 iş günüdür. Bu konuda dikkat edilmesi gereken konu, eğer İkamet izini ile başvuru yapılmak isteniyor ise ya da bu konu ile ilgili bir talep oluşmuş ise,  çalışma izni aynı zamanda ikamet izni olarak kullanılmaktadır.