Büyük ifşaat: BM Genel Sekreteri’nin öldürüldüğü ortaya çıktı!

Büyük ifşaat: BM Genel Sekreteri’nin öldürüldüğü ortaya çıktı!
3 Eylül 2018 23:58

50 sene önceki uçak kazasının, cinayet olduğu ortaya çıktı. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Dag Hammarskjöld, batılı maden şirketlerinin desteklediği isyancıları BM askeri gücüyle bastırmaya karar verince ABD ve İngiltere’nin tepkisini çekmiş, kısa süre sonra da uçağı vurularak öldürülmüş.

 

 

 

Birleşmiş Milletler tarihinin gizini en uzun süre koruyan olaylarından birinde, sır perdesi aralanıyor. Yeni ortaya çıkan bilgiler, 50 sene önce uçak kazasında ölen Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Dag Hammarskjöld’ün uçağının vurularak düşürüldüğüne ve bu cinayetin İngiliz sömürge yöneticileri tarafından örtbas edildiğine işaret ediyor.

 

1961 yılında kazayı soruşturan İngilizler’in yönetimindeki komisyon, kazayı “pilot hatası” olarak nitelemiş, Birleşmiş Milletler de bu raporu incelemeksizin onaylamıştı. Kazanın gerçekleştiği mevkinin yakınında yaşayan köylülerden olaya tanık olanların tanıklıkları ise gözardı edilmişti. İsveçli insani yardım gönüllüsü Göran Björkdahl, son 3 senedir bu köylülerden halen hayatta olanlarla görüşerek, gerçeği açığa çıkardı.

 

Ndola kasabasında yaşayan görgü tanıkları, Hammarskjöld’ü taşıyan DC6 tipi uçağı, daha küçük bir başka uçağın vurduğunu anlattı. Tanıklar, olayın ertesi günü Kuzey Rodezya (bugün Zambia) güvenlik görevlilerinin olay yerini mühürlediklerini ve kendilerini buradan uzaklaştırdıklarını, bundan saatler sonra olaya dair resmi “kaza” açıklaması yapıldığını belirtti.

 

Olayı ortaya çıkaran Björkdahl da bir tesadüf sonucu konuyu araştırmaya başladı. Björkdahl’in babası da 70’li yıllarda Afrika’nın bu bölgesindeydi ve kazayla ilgileniyordu. Babanın kazaya ilgisini gören bir köylü, düşen uçaktan kopan bir parçayı ona vermiş, Björkdahl de evlerinde gördüğü bu uçak parçası sonucu konuyla ilgilenmeye başlamıştı.

 

ABD ve İngiltere, Hammarskjöld’e niye kızgındı?
Björkdahl’in araştırmasındaki en kritik bulgu, daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış bazı telgraflara ulaşması oldu. 17 Eylül 1961’de BM Genel Sekreteri’ni ölümüyle sonuçlanacak olan sürece ait telgraflar, ABD ve İngiltere hükümetinin, Genel Sekreter Hammarskjöld’e çok kızgın olduğunu ortaya koyuyor. Bu kızgınlığın sebebi, yeraltı zenginlikleriyle ünlü Katanga bölgesindeki batılı maden şirketleri ve paralı askerlerin desteklediği bir isyana karşı Hammarskjöld’ün Kongo hükümetine verdiği destekti. Hammarskjöld, öldürüldüğü gün, Katanga liderliğiyle barış görüşmesi yapmaya gidiyordu.

 

Hammarskjöld, sömürge ülkelere sömürgeciliğe karşı mücadelelerinde sempatiyle yaklaşan bir çizgiye sahipti. Bu nedenle de emperyalist güçlerden büyük tepki topluyordu. Az gelişmiş ülkelerin desteği ise, bir sonraki BM Genel Konseyi’nde Hammarskjöld’ün tekrar seçilmesini neredeyse garanti edecek düzeydeydi.

 

Gerçeği ortaya çıkartan Björkdahl, şu sonuçlara vardı:

– Hammarskjöld’ün uçağının bir başka uçak tarafından vurulduğu neredeyse kesin.

– İngiliz ve Kuzey Rodezyalı yetkililerin olay yerindeki hareketleri, kayıp uçağı arama çalışmalarını geciktirdi.

– Enkaz, Kuzey Rodezya kolluk kuvvetleri tarafından, kazaya dair resmi açıklamanın yapılmasından çok önce keşfedildi ve mühürlendi.

– Kazadan kurtulmayı başaran tek kişi, kurtarılabilecek durumdayken kötü koşullardaki bir hastanede ölüme terk edildi.

– Hammarskjöld, İngiliz diplomatların Katanga’daki isyancıları gizlice desteklediğini ve ateşkesi sağlayacak anlaşmayı engellediğini düşünüyordu.

– Ölümünden birkaç gün önce Hammarskjöld, Katanga’daki isyancılara karşı bir Birleşmiş milletler harekâtı düzenlenmesi emri vermişti. “Morthor Operasyonu” kod adını taşıyan askeri harekât kararı, ABD ve İngiltere’nin öfkesini toplamıştı.

Kontrol kulesi de mi işin içinde?
Uçağın bir başka uçak tarafından vurulduğuna tanık olan birçok köylünün ifadeleri, İngiliz The Guardian gazetesi tarafından da haberleştirildi. İfadelere göre Hammarskjöld’ün uçağı, diğer uçak tarafından vurulmadan önce birkaç defa havalimanının etrafında tur attı. Bu durum, cinayetin organize olduğu ve trafik kontrol kulesinin, uçağı özellikle havada beklettiği ihtimalini akla getiriyor. Fakat -Türkiye’de Hrant cinayeti başta olmak üzere birçok benzer olayı akla getirecek şekilde- kontrol kulesinin o günü de içeren 33 saatlik kayıtları “kayıp”. İngiliz soruşturma raporunda kontrol kulesi çalışanlarının ise “Hammarskjöld’ün son anda başka bir yere gitmeye karar verdiğini öğrendikleri, bu yüzden de uçağın inmemesine şaşırmayıp uyumaya gittikleri” belirtildi.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nın tarihçileri, Guardian gazetesine “tüm bunların komplo teorisi olduğu” ve “aradan bu kadar zaman geçtikten sonra ne kadar kanıt toplanırsa toplansın herhangi bir şeyi kanıtlayamayacağı” yorumunda bulundu.

(soL – Dış Haberler)