Bütçe üç ayda suyunu çekti!

Bütçe üç ayda suyunu çekti!
26 Nisan 2015 11:17

Başbakanlığın 929 milyon TL’lik bütçesinin 616 milyonu üç ayda harcandı. Rekor harcama, ‘Başbakanlık bütçesinden Kaçak Saray’a ödenek aktarıldı mı?’ sorusunu gündeme getirdi.

 

 

Başbakanlığın 2015 bütçesinin üçte ikisi üç ayda tükendi. Bütçeden yapılan rekor harcama, Başbakanlık bütçesinden, kamuoyunda Kaçak Saray olarak bilinen Cumhurbaşkanlığı Sarayı yerleşkesine Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan için yapılan konut inşaatına aktarma yapılıp yapılmadığı sorularına yol açtı.

 

 

Muhasebat Genel Müdürlüğü’nün kurumsal bazda bütçe uygulama sonuçlarına göre, Başbakanlık bütçesinden üç ayda yapılan harcama tutarı 2015 ödeneğinin tamamına yaklaştı. Ocak ayında 120 milyon 209 bin, Şubat ayında tüm ortalamaların üzerinde bir tutar olan 340 milyon 481 bin, Mart ayında da 155 milyon 628 bin lira harcama yapıldı. Üç aylık toplam harcama tutarı geçen yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında iki buçuk katı oranında bir artış dikkati çekti.

 

 

ÜÇTE İKİSİ ÜÇ AYDA BİTTİ

 
Geçen yıl Ocak ayında 113 milyon 760 bin, Şubat ayında 15 milyon 474 bin, Mart ayında da 118 milyon 836 bin lira olmak üzere üç ayda 248 milyon 70 bin liralık harcama yapılmıştı. 2015 için başlangıç ödeneği 929 milyon 119 bin, ödenek toplamı 1 milyar 168 milyon 556 bin lira olarak öngörülen Başbakanlık bütçesinin üçte ikisinin üç ayda harcanırken, harcamaların bu hızla sürmesi durumunda Başbakanlık bütçesine büyük bir ödenek aktarımı gündeme gelecek.

 

 

Harcamalar ayrıntılandırılmadığı için geçen yıla oranla gerçekleşen büyük farkın Kaçak Saray için Başbakanlık bütçesinden ayrılan ödenekten kaynaklanıp kaynaklanmadığı bilinemiyor.

 

 

SARAY İÇİN ÖDENEK

 
Yapılan lüks harcamalar, ulaşılan yüksek maliyet nedeniyle tartışma konusu olan, Başbakanlık için yapılıp Cumhurbaşkanlığına devredilen Kaçak Saray’ın inşaatının bitmemesi gerekçe gösterilerek Başbakanlık bütçesine de ödenek konulmuştu. 2014 yılında Başbakanlık bütçesinden 963 milyon lira harcanan Kaçak Saray’a, 2015 yılı için de Başbakanlık bütçesinden 300 milyon lira ödenek ayrılmıştı. Ancak ortaya çıkabilecek yeni maliyetlerin Cumhurbaşkanlığına devir yapılmadığı için Başbakanlık bütçesine yeni yükler getirebileceği belirtiliyor.

 

 

CHP’li Özgündüz soru önergesi verdi

 

 

CHP’li Ali Özgündüz, Başbakanlık bütçesinden yapılan rekor harcamalarla ilgili TBMM’ye soru önergesi sundu. Özgündüz, önergesinde Başbakan Ahmet Davutoğlu’ndan, “Harcamaların nerelere yapıldığını, yılın geri kalan bölümünde Başbakanlık bütçesine ne kadar ödenek aktarılacağını” açıklamasını istedi.

 

 

Kaynak: Birgün / Nurcan Gökdemir