Bursa’nın yeni açık hava tiyatrosuna İngiltere’den özel ödül

Bursa’nın yeni açık hava tiyatrosuna İngiltere’den özel ödül
9 Ekim 2015 16:09

Bursa’nın yeni ‘Kültürpark Açık Hava Tiyatrosu’, İngiltere’de yapılan European Property Awards ödüllerinde ‘En İyi Aktivite Mimarisi’ dalında birincilik ödülünü aldı. Önümüzdeki yıl yapımına başlanacak olan proje 3 yılda tamamlanacak.

 

 

Saygın mimarlık ödüllerinden Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri (International Property Awards) 2015-2016 Avrupa ayağının sonuçları belli oldu. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde Bursa’ya yeniden kazandırılacak olan ‘Kültürpark Açık Hava Tiyatrosu’, 22 Eylül’de resmi açıklamaların yapıldığı Londra Grosvenor House Hotel’de ‘En İyi Aktivite/Eğlence Alanı Mimarisi’ kategorisinde ödüle layık görüldü. Dünyanın en prestijli gayrimenkul ve mimarlık ödüllerinden biri olarak kabul edilen ‘International Property Awards’ın 70 uzmandan oluşan uluslararası jürisi, projeleri titiz ve keskin kriterlere dayanarak inceledi. Yapılan değerlendirmeler sonucu seçilen projelerin mimarları; yatırımcılar, mimarlar ve sektör profesyonellerinin katılımıyla düzenlenen törende de ödüller sahiplerini buldu.

 

ÖDÜL ALAN PROJESİYLE YENİ TİYATRONUN ÖZELLİKLERİ

 

Bursa Büyükşehir Belediyesi Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı’nın (BKSTV) projesini üstlendiği ve mimarisini Yüksek Mimar Murat Kader’in yaptığı eser, görsel değerleriyle de şimdiden dikkati çekti.

 

Kültürpark’ın girişinde yer alan bölgede oluşturulacak yeni açıkhava tiyatrosu için, buraya özel bir tribün düzeni hazırlandı. Bu noktadan hareketle, Bursa’nın simgelerinden ipekböceği kozasını sembolize eden tiyatro, yarı açık yarı kapalı bir bina olarak düşünüldü ve kozanın sarmal etkisi projeye yansıtıldı.

 

Tiyatro, mevcutla kıyaslandığında yaklaşık 2 katına çıkarılarak 5 bin 50 seyirci kapasitesine ulaşacak. Sahne sabit ve hidrolik olarak iki parçadan oluşuyor. Hidrolik kısım büyük organizasyonlarda sahne alanını büyütecek, kullanılmadığı zamanlarda ise bu alan 100 kişilik VIP / protokol için ilave kapasite sağlayacak. Toplam inşaat alanı 13 bin metrekare olan yeni açık hava tiyatrosu için projelendirilecek peyzaj alanında mevcut ağaçlar korundu. Tiyatroda kapalı ve açık otoparklar ve çocuk oyun alanları bulunacak. Mekan ayrıca revir, mescit ve bebek bakım odalarını da bünyesinde bulunduracak. Zeminde kafe ve mağazaların bulunacağı tiyatro, arazi doğal kotlarına göre zemine oturtularak, arazi yapısından yararlanıldı ve farklı iki kottan tiyatro içerisine giriş sağlanacak şekilde projelendirildi.

 

 

Kaynak: BURSA, (DHA)