Bursa’daki hava kirliliğinin nedenleri CHP’li İrgil’in sorularıyla yanıt buldu!

Bursa’daki hava kirliliğinin nedenleri CHP’li İrgil’in sorularıyla yanıt buldu!
27 Nisan 2017 10:27

CHP Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil’in 15 Aralık 2016’da verdiği Bursa hava kirliliğine ilişkin soru önergesini yanıtlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Bursa’da sağlığa zararlı partikül madde kirliliği olduğunu kabul etti. En önemli kirlilik kaynağı ise sanayi!

 

 

 

Özellikle kış aylarında Bursa’da sağlığa zararlı partikül madde kirliliğinde limit değerlerin aşıldığının görüldüğünü belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, kirliliğin kaynağı olarak ilk sırada sanayiyi gösterdi. Bursa’da hava kirliliğine neden olarak kömür kullanımının da önemli bir etken olduğunu belirten Özhaseki, önlem olarak doğalgaz kullanan tesislerin kömür kullanımına geçişişine izin verilmediğinin de altını çizdi.

 

 

CHP’li İrgil, Bakanın verdiği üç sayfalık yanıtta sanayi tesislerinde denetlemeler yapıldığını, kömür kullanımının takip edildiğini ve trafikten kaynaklı kirliliğin de denetlendiğinin anlatıldığını ifade ederek şöyle konuştu:

 
“Bize gelen yanıttaki genel ifadelerin detaylarını öğrenmek için bir soru önergesi daha verdik. Yapıldığı söylenen denetlemelerin detaylarını, bu denetlemelere rağmen yine de hem ulusal, hem Avrupa Birliği, hem de Dünya Sağlık Örgütü’nün sınır değerlerinden çok yüksek olan kirli havayı soluyan Bursa halkının bilmesi gerekiyor.”

 

 

İrgil, ikinci kez verdiği önergede şu soruları yöneltti:

Bursa’daki hava kirliliğine ilişkin 7/10329 esas sayılı soru önergemize verdiğiniz yanıtlarda;

 

 

1. “Sanayi kaynaklı hava kirliliğinin azaltılması için Bursa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz teknik elemanları tarafından ani, planlı ve şikayet gereği denetimler yapılmaktadır. Bu denetimlerde Çevre İzin ve Lisans belgesini almadan, emisyon ölçümlerini yaptırmadan ve çevre kirliliği yaratarak faaliyet gösteren işletmeler tespit edilerek idari yaptırımlar uygulanmakta” denilmektedir.

Son 5 yılda hangi işletmelere hangi yaptırımlarda bulunulmuştur?

 

 

2. “Kömür ile çalışan tesislere yönelik olarak, 2008 yılında alınan karar gereği doğalgaz kullanan tesislerin kömür kullanımına geçişe izin verilmemektedir” denilmektedir.

 

 

Buna göre; Bursa’daki hava kirliliğinin bir kaynağı da kömür kullanımı olduğu için tesislerde kömür kullanımına izin verilmiyorken, DOSAB kömürlü santraline ÇED olumlu raporu nasıl ve hangi gerekçelerle verilmiştir?

 

 

3. “Tekstil sektöründe faaliyet gösteren ve özellikle polyester kumaş (ya da polyester içerikli diğer kumaş türlerini) kullanarak ön fikse ve/veya fikse yapan RAM makinelerinden kaynaklı koku emisyonlarının engellenmesi için bu makinelere ait bacalara elektrostatik ve/veya benzeri koku giderici alıcı bir filtre sistemi kurulması için bu işletmelere 01.01.2018 tarihine kadar süre verilmesi…” denilmektedir.

Bugüne kadar kaç işletme söz konusu filtre sistemini kurmuştur? Sistemi kurmayan kaç işletme kalmıştır?

 

 

4. “Bursa ilimizde yüksek kirlilik yüküne sahip 17 işletmedeki 40 baca sürekli izleme kapsamında on-line (10 sn.’de bir veri alınacak şekilde) olarak Bakanlığımızca ve Bursza Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüzce izlenmektedir” denilmektedir.

Buna göre; bu işletmelerdeki baca gaz emisyon değerleri nedir? Bu 17 işletme hangileridir?

 

 

5. “Bursa ilimizde faaliyet gösteren kömürlü tesislerin bacalarına yönelik ani ölçüm çalışmaları yapılmış olup bu kapsamda 27 adet kömürlü tesiste akredite ölçüm laboratuvarı tarafından ani ölçüm yaptırılmış olup ölçüm sonuçları uygun olmayan işletmelere idari yaptırım uygulanmış ve işletmelere filtre sistemlerine yönelik ek tedbirler alarak faaliyetlerine devam etmeleri ” denilmektedir.

 

Buna göre; ölçüm sonuçları uygun olmayan ve bu sebeple idari yaptırım uygulanan işletmeler hangileridir? Bu işletmelerin ek tedbirler alıp almadığının kontrolleri yapılmış mıdır?

 

 

6. “Taş ocağı ve kırma-eleme (konkasör) tesislerine tebligatlı yazı gönderilerek, toz kaynağı olan bunker, kırıcı, elekler ve bantların tamamen kapalı ortam içerisine alınarak töz indirgeme sistemi kurulması hususunda 01.07.2017 tarihine kadar süre verilmiş olup konunun takibi yapılmaktadır” denilmektedir.

Buna göre; bugüne kadar hangi tesislerde söz konusu sistem kurulmuştur? Sistemi kurmayan kaç tesis kalmıştır?

 

 

7. “Trafikte egzoz gazı emisyonları için de denetimler yapılmakta olup, egzoz pulu olmayan ya da yapılan ölçümlerde sınır değerlerin üstünde egzoz emisyonu salınımı yapan araçlara da idari yaptırım uygulanmaktadır” denilmektedir.

Buna göre; 2014, 2015 ve 2016 yıllarında söz konusu denetimlerde kaç araca hangi yaptırımlarda bulunulmuştur?