‘Burak Can davası’nda yeni gelişme

‘Burak Can davası’nda yeni gelişme
1 Temmuz 2015 17:19

Berkin Elvan’ın cenazesinin kaldırıldığı 12 Mart 2014 tarihinde Okmeydanı’nda çıkan olaylarda öldürülen Burak Can Karamanoğlu cinayeti davasında 1 sanık için tahliye kararı çıktı. 3’ü tutuklu, biri firari toplam 5 sanıklı davada, “Ruhsatsız silah ticareti” suçundan hakkında 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası istenen Zafer Karadağ’ın, tutuklu kaldığı süre gözönüne alınarak adli kontrolle tahliyesine karar verildi.

 
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 6. celsesi görülen davaya, tutuklu sanıklar Volkan Gezer, Oğuz Kartal ve Zafer Karadağ getirilirken; tutuksuz sanık Mustafa Samur da hazır bulundu. Duruşmaya Burak Can Karamanoğlu’nun babası Halil Karamanoğlu da şikayetçi sıfatıyla katıldı.

 

 

“İLK GÜNDEN BU YANA GÖKHAN KOCA’NIN EŞKALİNİ VERDİM”

 
Duruşmada söz alan banık Volkan Gezer, “24 saattir gözüme uykumu girmedi. Dosyada bazı hususlar tespit ettim. Eğer ben katilsem en ağır cezanın verilmesini istiyorum. Ama ben suç işlemedim. Tahliyemi istiyorum. Ayrıca kamera görüntülerini incelemeyi talep ediyorum” dedi.
Sanık Oğuz Kartal da, “Bilirkişi incelemesi yapılsın. Şayet benim bir görüntüm çıkarsa en ağır cezanın verilmesini istiyorum. Ben de görüntüleri izlemek istiyorum. İlk tutuklandığım günden bu yana Gökhan Koca’nın giydiği elbisesine kadar eşkalini verdim. Gerçek katil ortaya çıksın” diye konuştu.

 
Sanık Zafer Karadağ ise “Benim bu olaylarla hiçbir alakam yok. 12 aydır tutukluyum. Tahliyemi talep ediyorum” dedi.

 

 

“HERKES FAİLİ GİZLİYOR”

 
Tahliye taleplerinin ardından söz verilen şikayetçi baba Halil Karamanoğlu, “Takdir mahkemenindir. Herkes üstü kapalı konuşuyor. Herkes faili gizliyor. Benim bilinçli bir şekilde bildiğim bir şey yok. Gökhan Koca diyorlar, ama bilmiyoruz. Allah’a havale ediyorum” dedi.

 

 

“SORUŞTURMA ÇOK TOPAL YÜRÜTÜLMÜŞTÜR”

 
Sanık Oğuz Kartal’ın avukatı Ersoy Kostak ise “Başta toplanması gereken deliller toplanmamış, polisin çizdiği senaryodan olay bu duruma gelmiştir. Kamera kayıtlarını çoğaltıp bu celse isteyen sanıklara vereceğim. Görüntüleri izleyip bilirkişilere yardımcı olsunlar” dedi.
Sanık Zafer Karadağ’ın avukatı Abdülkadir Çiçek de, “Müvekkilim adam öldürme suçundan yargılanmamaktadır. Yargılandığı suçun subuta erip ermeyeceği belli değildir. Öyle olsa bile, alacağı cezayı infaz etmiştir. Soruşturma çok topal yürütülmüştür. Müvekkilimin tahliyesini talep ediyorum” diye konuştu.

 

 

ADLİ KONTROLLE TAHLİYE

 
Mahkeme heyeti, duruşma sonunda, “Ruhsatsız silah ticareti” suçundan hakkında 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası istenen sanık Zafer Karadağ’ın, atılı suçun vasıf ve mahiyeti, tutuklu kaldığı süre ve müsnet suça öngörülen cezalar, sabit ikametgah sahibi oluşu nedeniyle adli kontrol altına alınarak tahliyesine karar verdi.

 
Mahkeme Başkanı Ahmet Civelek, sanık Karadağ’ı her duruşmaya katılması, eğer adli kontrol kararına uymazsa hemen tutuklanabileceği konusunda uyardı. Heyet, diğer sanıkların ise suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin bulunması, adli kontrolün yetersiz kalacağı, tutuklama tedbirinin ölçülü ve gerekli olması nedeniyle tahliye taleplerini reddetti.
Bilirkişi heyetinin raporunu sunmasının beklenmesine karar veren heyet, kamera kayıtlarının ceza infaz kurumu aracılığıyla sanıklara izlettirilmesine izin vererek duruşmayı erteledi.

 

 

İDDİANAME…

 
Berkin Elvan’ın cenazesinin kaldırıldığı 12 Mart 2014 tarihinde Okmeydanı’nda çıkan olaylarda Burakcan Karamanoğlu silahla vurularak öldürüldü. Yapılan operasyonda, Oğuz Kartal, Volkan Gezer, firari sanık Gökhan Koca, Zafer Karadağ ve Mustafa Samur hakkında soruşturma yürütüldü. Soruşturma kapsamında Burakcan’ın vurulduğu silah Mustafa Samur’da ele geçirildi. Araştırmada, ruhsatsız silahın Oğuz Kartal’a ait olduğu tespit edildi. Oğuz Kartal’ın, olaydan sonra silahı Zafer Karadağ’a, Zafer Karadağ’ın da Mustafa Samur’a sattığı tespit edildi. Oğuz Kartal, daha sonra, silahı olay gecesi firari sanık Gökhan Koca’ya verdiğini söyledi. Soruşturma sonucunda 5 sanık hakkında dava açıldı.
Sanıklar Oğuz Kartal, Volkan Gezer ve Gökhan Koca hakkında “Terör örgütüne üye olmak”, “Örgüt adına eylem yapmak”, “Ateşli Silahlar Kanunu’na muhalefet”, “Ruhsatsız silah bulundurmak” ve “Kasten cinayet” suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ve 12 yıl 9 aydan 52 yıla kadar hapis cezası istendi.

 
Sanıklardan Mustafa Samur ise “Ruhsatsız silah bulundurmak” ve “Kasten adam öldürmek” suçlarından müebbet hapis ve 6 aydan 3 yıla kadar; Zafer Karadağ ise “Ruhsatsız silah ticareti” suçundan 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor.

 
Özden ATİK / İstanbul / DHA