Bu okulun hizmetlisi bir matematik öğretmeni!

Bu okulun hizmetlisi bir matematik öğretmeni!
21 Ekim 2014 08:05

Samsun’un Ladik İlçesi’nde 27 yaşındaki Kamil Ertaş, üniversite okurken KPSS’ye girip hizmetli kadrosu ile çalışmaya başladı. Çalışarak yüksek öğrenimini sürdüren Ertaş, matematik öğretmeni olarak mezun oldu. Kurum içi atama ile öğretmenlik mesleğine geçmeyi planlayan Ertaş’ın hayali, bakanlığın bu yönetmeliği kaldırması ile suya düştü. Ladik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde hizmetli olarak çalışan Ertaş, öğretmen olabilmek için bu yıl girdiği KPSS’den ise yeterli puanı alamadı.

 

Kamil Ertaş, 2005 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Matematik Öğretmenliğini Bölümü’nü kazandı. Eğitimine başlayan Ertaş, 2008 yılında ekonomik sorunlar ile karşılaşırken ortaöğretim mezunları için açılan KPSS’ye girdi. 93 puan alan Ertaş, 2009 yılı Şubat ayında Erzurum Yakutiye Hava Meydanları 75’inci Yıl İlköğretim Okulu’na hizmetli olarak atandı. Çalışmayı sürdürürken eğitimine devam eden Ertaş, 2012 yılı Haziran ayında matematik öğretmeni olarak mezun oldu. Aynı yıl Kasım ayında doğduğu Samsun’un Ladik İlçesi’ne tayin oldu. Milli Eğitim Bakanlığı’nın kurum içi ve kurumlar arası öğretmen atamasıyla öğretmen olmayı hayal eden Ertaş, başvuru için hazırlanırken bakanlık bu yöntemde öğretmen atamalarını kaldırıldı. Böylece Ertaş’ın öğretmen olma beklentisi yok oldu.

 

Ertaş, Ladik İlçesi Tayyar Mehmet Paşa Ortaokulu’nda hizmetli olarak görev yapmaya başladı. Matematik öğretmeni olduğunun duyulunca 1.5 ay sonra İlçe Milli Müdürlüğü’nde görevlendirilerek büro memuru gibi çalıştı. Geçen ay da kendi isteğiyle Ladik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne atandı. Okuldaki hizmetli Kamil Ertaş’ın öğretmen olduğunu duyan öğrenciler kendisine ‘Hocam’ diye hitap etmeye başladı. Her gün okula gelen matematik öğretmeni hizmetli Kamil Ertaş, derse girmek yerine tuvalet temizliği yapıp, bahçeyi süpürüyor, sınıfları ve koridorları paspas yapıp temizliyor.

 

Öğretmen odası yerine hizmetli odasında oturan, ders verme yerine okulda paspas yapan Kamil Ertaş, öğrencileri gördükçe kahrolduğunu söyledi.

 

Kurum içi atama nedeniyle 2012 yılında KPSS’ye girmediğini bu yıl hazırlanamadan girdiği KPSS’de 60 puan aldığını belirten Kamil Ertaş, şöyle konuştu:

 

“Üniversite okurken ailemdeki ekonomik sıkıntılar nedeniyle çalışmam gerekti. Babam işçi emeklisi, annem ev kadını. 4 kardeşiz. Ablam da beden eğitimi öğretmenliği mezunu. 8 yıldır atama bekliyor. Ailedeki ekonomik sıkıntılar nedeniyle çalışmam gerekiyordu. Okurken sınava girdim ve hizmetli olarak işe başladım. Ekmek parası kazanmam gerekiyordu. Çoğunlukla okullarda hademe olarak çalıştım. Öğretmen olacaksın, diploman olacak ama öğretmenlik yapamayacaksın, okulda hademelik yapacaksın. Ders anlatmak yerine tuvalet temizleyeceksin. Bu durumu duygusal olarak ifade etmek mümkün değil.”

 

MİLLİ EĞİTİM BAKANI’NDAN YARDIM İSTEDİ

 

Kamil Ertaş, psikolojik olarak harap halde olduğunu diploma veya bugüne kadar yaptığı çalışmanın hayrını göremediğini anlatırken, “Milli Eğitim Bakanımızdan yardım istiyorum. Benim gibi bu durumda olan kişilerin kurum içi öğretmen atamalarını yapmaları mümkün olursa çok sevinirim. Hademelik değil öğretmenlik yapmak istiyorum” dedi.