Bu kez de Alpu’da altın madeni için sondaj başladı!

Bu kez de Alpu’da altın madeni için sondaj başladı!
10 Ağustos 2019 10:52

Eskişehir’in Alpu ilçesinde altın ve gümüş madeni için sondaj çalışmaları başladı. Eskişehir Valiliği 24 hektarlık alanda yapılması planlanan proje için “ÇED gerekli değildir” kararı verdi.

 

 

Dilek Yeğin / Birgün

Eskişehir’in Alpu ilçesinde bulunan Uyuzhamam ve Esence mahallelerine Taşzemin İnşaat tarafından yapılması planlanan altın ve gümüş ocağı için 31 Aralık 2018’de maden arama ruhsatı alındığı ortaya çıktı. Proje için sondaj çalışmaları altı aydır devam ediyor.

Proje alanı Sakarya Havzası’nda Eskişehir’e 54 kilometre, Alpu’ya 12 kilometre en yakın yerleşim birimi Esence’ye 640 metre uzakta bulunuyor. Bölgedeki 22 milyon 743 bin ton olan görünür rezerv patlatma yöntemiyle çıkarılacak.

 

 

TARIM TEHLİKEDE

 

 

Proje faaliyetlerinin yaratacağı toz, gürültü, atık kirliliği dışında alandaki cevherleşme üzerindeki yaklaşık bir metre kalınlığındaki bitkisel toprak örtüsü patlama yöntemiyle yok edilecek. Esence sakinleri rezerv çıkarma aşamasında toprak örtüsü ve sular zarar göreceği için endişeli ve şirketin sadece sondaj yaptıkları arazilerin sahipleriyle görüştüğünü ifade ediyorlar.

 

 

KORUMA ALANI DEĞİŞMİŞ

 

 

31 Mart yerel seçimleri öncesindeki Eskişehir mitinginde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Tarımsal verimi artırmak için Alpu Ovası’nı koruma altına aldık” açıklamasını yaptı. Bu açıklamaya rağmen proje tanıtım dosyasında saha civarında sit alanı ya da koruma alanı bulunmadığı ibaresi görülüyor.

 

 

SANTRAL İÇİN SONDAJA DEVAM

 

 

Konuyla ilgili BirGün’e konuşan CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, 3213 sayılı Maden Yasası’nın 47. maddesinde yapılan son değişikliğe dikkat çekti. Değişikliğe göre, 25 hektar sınırı aşılmadan maden arama çalışmalarının yapılacağı alanlarda, “ÇED gerekli değildir” kararı valiliklerden alınarak çalışmaya başlanabilecek. Süllü, bu projenin ÇED sürecinin de sondaj için 24 hektar alan belirlenerek atlatıldığını ifade etti ve tehlikeye dikkat çekti.

 

 

YATIRIMCILARA UYGUN PROJE

 

 

Süllü, Alpu Termik Santralı için yedinci kez iptal edilen ihaleye rağmen sondaj çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Yatırımcılar için daha cazip ve mahkeme süreçlerini atlatabilecek yeni bir ihale dosyası hazırlığı bulunduğunu bildiren Süllü, şunları söyledi: “Yatırımcılar açısından bir önceki dosya uygulanabilir değildi ve ÇED kararlarıyla ilgili mahkeme süreçleri ve direniş devam ediyordu. Ama davalar eski dosyanın ÇED raporuna dayanarak açıldı. Yeni bir ÇED raporu hazırlayabilmek ve yatırımcılar için daha cazip bir proje için zemin hazırlıyorlar” dedi.

 

https://www.birgun.net/haber/bu-kez-de-alpu-da-altin-madeni-icin-sondaj-basladi-264604