‘Bozuk etin imhası bile  sorun!’

‘Bozuk etin imhası bile sorun!’
22 Aralık 2018 16:48

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in sorusuna Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Osman Uzun tarafından verilen yanıtta, Bosna Hersek’ten 2016 yılının son aylarında ithal edilen ve ülkemize getirildikten aylar sonra bozuk olduğu için imha edilen etlerin imha sürecindeki sorunun varlığı açığa çıktı.

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bosna- Hersek’ten ithal edildikten sonra ülkemizde bozuk olduğu anlaşılan etlerin imha sürecini sordu.

 

Gürer’in yönelttiği soruya, Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Osman Uzun’dan yazılı yanıt geldi. Uzun, Et ve Süt Kurumu tarafından Bosna- Hersek’ten ithal edilen etlerin 20 tonluk paritesinde sağlık sorunu olduğunun tespit edildiğini, analiz sonuçları çıkana kadar etlerin 24 Ağustos 2017 tarihine kadar depolarda muhafaza edildiği belirtildi.

 

Analiz sonuçlarının 29 Ağustos 2017’de olumsuz çıktığı ancak firmanın etlerin imhasına itiraz etmesi nedeniyle 30 Kasım 2017 tarihine kadar kesin imha kararın alınamadığı da açığa çıkmış oldu. Osman Uzun, “Kesim imha kararı alındıktan sonra imha için belediyelerle yazışma yapılmış fakat olumlu yanıt alınamamıştır. Bunun üzerine depolarda muhafaza edilen etlerin imhası için Erzincan Tavuk Kombinasında bulunan rendering tesislerinde gerçekleşmesi için Diyarbakır, İstanbul, Sakarya ve Ankara’daki kombina müdürlüklerine 5 Ocak 2018 tarihinde yazışma yapılmış, bu tarihten itibaren etlerin tamamı Erzincan Tavuk Kombinasında bulunan rendering tesislerinde imha edilmiştir” dedi.

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, yurtdışından getirilen etlerin içeriği ve analiz sonuçlarıyla ilgili sorusuna verilen yanıtta Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Osman Uzun, Veteriner sağlık sertifikası anlaşması olan ve ithalata izin verilen ülkelerden et ithalatı gerçekleştirildiğini belirterek, kesim yapılan tesislerin Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından görevlendirilen veteriner hekimler tarafından denetlendiğini, ülkemizin örf, adetlerine ve dini gerekliliklerine uygun hijyenik şartları sağlayan, helal kesim sertifikası olan kesimhanelerin ülkemize ihracat için yetkilendirildiğini açıkladı.

 

Osman Uzun, “İthalat sürecinde Et ve Süt Kurumundan iki veteriner hekim ile Tarım ve Orman Bakanlığından en az iki veteriner hekim olmak üzere yetkilendirilmiş kesimhanelere denetim ve kontrol amaçlı heyet görevlendirilmektedir. Canlı hayvanın alımından itibaren kesim, et parçalama ve yükleme aşamalarının her safhasında muayene ve kontroller veteriner hekimlerin gözetiminde gerçekleştirilmektedir. Sevkiyata ilişkin gerekli tüm evraklar tamamlandıktan ve araçlar veteriner hekimler tarafından mühürlendikten sonra sevkiyata izin verilmektedir. Ülkemize gönderilen etler gümrük kapısında gümrük veteriner hekimleri tarafından mevzuat doğrultusunda gerekli işlemleri yapılıp analiz için numuneleri alındıktan sonra kombinaya sevk edilmektedir. Kombinaya gelen etler, Et ve Süt Kurumunca oluşturulan komisyon nezaretinde şartnameye uygunluğu ve fiziki kontrolleri yapılarak depoya alınır. Etlerden usulüne uygun olarak alınan numuneler, kimyasal ve mikrobiyolojik analizler için laboratuvara gönderilir. Analiz sonuçları gelene kadar etler depolarda yedi emin olarak tutulur. Sonuçlarda herhangi bir olumsuzluk olmadığı kesinleştikten sonra piyasaya arzı sağlanır. Yurtdışında görevli veteriner hekimlerimizin sevk edilecek etlerin, canlı hayvan olarak muayenesi, hayvanın kesimi, etin parçalaması ve yüklenmesi aşamalarına nezaret etmesi nedeniyle ithal edilen tüm etlerin menşei bilinmek ile birlikte sığır etleri içerisine at, eşek, domuz gibi hayvan etlerinin karıştırılması söz konusu olamaz” açıklamasında bulundu.

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaptığı açıklamada, et ithalinden vazgeçilmesi ve yerli üretime dönülmesi gerektiğini ifade etti. Gürer, “Bozuk etin imhası bile aylar alıyor. Artık yerli besici desteklenip ithal sevdasından vazgeçilsin” dedi.