Böyle mi olur demokrasi paketi?

Böyle mi olur demokrasi paketi?
28 Eylül 2013 16:26

Paketin açıklanacağı basın toplantısına muhalif yayınların hiçbiri davet edilmedi.

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 30 Eylül Pazartesi günü açıklanacak olan “demokrasi paketi” toplantısına penguen sansürü uygulandı.

 

Başta Gezi eylemleri olmak üzere, AKP hükümetine karşı tepkilere yer veren ve halka gerçekleri duyuran Sözcü ile birlikte birçok gazete ve televizyon basın toplantısına davet edilmedi.

 

Başbakan Erdoğan’ın yarın yapacağı “demokrasi paketi” açıklamasına Başbakanlığın sansürü damga vurdu. Sözcü, Evrensel, Birgün, Özgür Gündem, Aydınlık, Sol ve Yeniçağ gazeteleri ile Halk TV, Hayat TV, İMC TV de Başbakan’ın basın toplantısına çağrılmayan kuruluşlar arasında.

 

Basın toplantısına çağrılan penguenli çerçeveye aykırı tek çağrılan yayın organı ise Cumhuriyet Gazetesi oldu. AKP Kongresi’nin aksine Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi bu kez basın toplantısına çağrıldı.

 

“Bizi çağırsa kaç yazar, çağırmasa kaç yazar”

 

Konu ile ilgili olarak Sözcü Gazetesi Yazarı Emin Çölaşan,  bu sansür Tayyip’in kafasındaki, demokratikleşmenin ne olduğunu gösterir. Bizi çağırsa kaç yazar, çağırmasa kaç yazar dedi.

 

Başbakanlık ‘yerimiz dar’

 

BirGün Gazetesi Ankara Temsilcisi Yaşar Aydın, “Paketin içeriğinden zaten olumlu bir beklentimiz yoktu. Ancak tartışmalı paketin basına uygulanan böylesi bir sansürle açıklanıyor oluşu, paketin ve sonraki dönemdeki AKP uygulamalarının ipuçlarını veriyor. Toplantıya katılmayarak biz bir şey kaybetmedik ama Erdoğan zihniyetini bir defa daha görmüş olduk. Toplantıya çağrılmayışımızla ilgili görüştüğümüz Başbakanlık Basın Danışmanlığı’nın verdiği ‘yerimiz dar’ yanıtı ise ciddiyetten uzak. Sansürcü yönelimlerini bu kadar açıkça gösteriyor oluşları, Türkiye için üzüntü verici” açıklamasını yaptı.

 

Kaynak: Sözcü