‘Boş’una dönüşüm!

‘Boş’una dönüşüm!
9 Mayıs 2018 10:00

AKP, jeolojik etüt raporlarını da değiştirerek 101 hektarlık alanı kentsel dönüşüm adı altında imara açtı, AVM ve ticaret merkezi yapımına başlandı.

 

 

Yusuf Özkan / Cumhuriyet

 

 

İzmir’de on binlerce sağlıksız konut yenilenmeyi beklerken AKP iktidarı Karabağlar’da 101 hektarlık boş hazine arazisini imara açıp “kentsel dönüşüm” bahanesiyle büyük bölümünü kamulaştırdı. Daha sonra İller Bankası aracılığıyla ihaleye çıkılarak lüks konutların, AVM ve ticaret merkezlerinin yapımına başlandı. Karabağlar’ın CHP’li Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, “Boş alanlar bakanlık eliyle imara açılıyor. Bu nasıl kentsel dönüşüm” diye sordu.

 

 

İzmir Çevreyolu’nun yanı başında, Fuar İzmir’in karşısında ve Adnan Menderes Havalimanı’na 10 dakika uzaklıktaki 540 hektarlık arazi, geçen yıllarda “riskli alan” ilan edildi. Daha sonra jeolojik etüt raporları da yenilenerek 101 hektarı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından imara açıldı. İller Bankası, arazinin bir bölümünde kat karşılığı ihaleye çıktı. Şimdi bölgede ticaret ve konut bloklarının inşaatı yükseliyor. Ayrıca AKP’li işadamı Selim Gökdemir’in şirketi VAHA Parakende Şirketi de, aynı alana dev bir AVM ve otel yapmak için bakanlıktan “ÇED gerekli değildir” kararı aldı.

 

Kredi verilmedi

 

 

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, İller Bankası’ndan ilçe yollarının düzeltilmesi için istedikleri 20 milyon liralık kredi başvurularının sonuçsuz kaldığını belirtti. Selvitopu, “Kredi limitini aştığımız için İçişleri Bakanlığı’nın onayı gerekli dediler. Bakanlıktan onay aldıktan sonra da 7 ay beklettiler. Ocak ayında gelen yazıda ise, ‘dönem sona erdiği için talebiniz değerlendirilememiştir’ diye gerekçe sundular. Bunu yazan kurum, işi gücü yokmuş gibi Karabağlar’a geliyor, imarsız yerleri imara açıyorlar, sonra da orayı kat karşılığı ihaleye çıkarıyorlar. Bunun adına da ‘kentsel dönüşüm’ diyorlar” diye konuştu. İmar planı değişiklikleriyle kişilere özel yeni rant kapıları aralanmasına da tepki gösteren Selvitopu, “AVM, ticaret merkezi gibi dayatmalar, Karabağları’ın gelişimine, dönüşümüne engel olacak. Burada birilerine çok büyük rant yaratılıyor” dedi.