Boşanma Davalarında Boşanma Sebepleri

Boşanma Davalarında Boşanma Sebepleri
12 Aralık 2018 08:44

Kadın ve kocanın evlilik birliği içerisinde birbirlerine olan uzaklaştırmaya yönelik davranış ve hareketlerden olan eşini başkasının yanına bırakmaktır. Medeni kanun eşlerin birlikte yaşamasını zorunlu hale getirmiştir.

 

 

Birlikte yaşamın ortadan kaldıran veya uzaklaştıran davranışlar ortak yaşamın temelinden sarılması nedeniyle boşanma davasında boşanmaya gerekçe olan davranışlardandır.

Eşi Küçültücü Davranışlar

Eşin kilosu, vücut özellikleri, ailesi gibi niteliklerle alay ve istihza etmek küçültücü davranışlardan kabul edildiği ve şiddete yönelik bir hareket ve davranış olduğundan dolayı evlilik birliğinin ve ortak yaşamın temelinden sarsılması nedeniyle boşanma davasında boşanma gerekçesi sayılan davranışlardandır.

Eşiyle Alay Etme

Karı ve kocanın birbirlerine karşı küçültücü hakaret ve davranışlarda bulunması duygusal ve psikolojik şiddete yönelik bir hareket olduğundan evlilik birliğinin ve müşterek hayatın temelinden sarsılması nedeniyle boşanma davasında boşanma hususu sayılan davranışlardandır.

Karı koca birbirlerinin vasıflarıyla alay etmeleri, dalga geçmeleri küçültücü davranışlardan sayıldığından boşanmaya gerekçe oluşturmaktadır. Alay etmek veya dalga geçmek genel olarak karı veya kocanın fiziksel özellikleriyle olduğu görülmektedir.

Karı veya kocadan herhangi birinin bir diğerine güzel olduğunu gösteren şey yani güzellik kavramı, görülen kişiden ziyade bakan kişide olan bir duygudur.

Eşin Kilosuyla Alay Etme

Karı ve kocadan herhangi birinin birbirlerinin kilosuyla alay etmeleri, dalga geçmeleri, şişko diye hitap etmeleri küçültücü davranışlarda bulunmaları duygusal ve psikolojik şiddete yönelik bir hareket ve davranış olduğundan dolayı ortak yaşamın ve evlilik birliğinin temelinden sarsılmasına neden olmakta ve bu davranışlar boşanma davasında boşanma gerekçe sayılan davranışlardandır.

Yargıtay örnek karar “davalı kocanın davacı karısının kilosuyla alay ettiği, eşiyle dalga geçtiği ve eşini tehdit ettiği anlaşılmaktadır. Bu durumda karı koca arasında ortak yaşamı temelinden sarsacak seviyede ve evlilik birliğin devamına olanak vermeyecek şekilde şiddetli bir geçimsizlik mevcut ve sabittir”.

Bir diğer örnek karar “davalı kadının davacı kocaya şişko, bana hiç yakışmıyorsun diye hakaret ettiği anlaşmaktadır. Bu durumda karı koca arasında ortak yaşamı temelinden sarsacak seviyede ve evlilik birliğin devamına olanak vermeyecek şekilde şiddetli bir geçimsizlik mevcut ve sabittir”.

Bir diğer örnek karar “davalı kocanın davacı karısına sürekli olarak yiye yiye dana gibi oldun, bıktım senin pisliğinden, köpek diyerek hakaret ettiği anlaşılmaktadır. Bu durumda karı koca arasında ortak yaşamı temelinden sarsacak seviyede ve evlilik birliğin devamına olanak vermeyecek şekilde şiddetli bir geçimsizlik mevcut ve sabittir”.

Bir diğer örnek karar “Türk Borçlar Kanununu gereğince, ceza mahkemeleri yargılamalarında beraat kararları almaları hukuk mahkeme hâkimini bağlamaz.

Mahkemede görülen: hem davacı hem de davalı olan koca, hakkında açılan ceza davasında beraat kararı hükmettiği ve hem davacı hem de davalı olan kadının iddialarını kanıtlayamadığı gerekçesiyle boşanmaya sebep olan hadiselerde, davalı davacı kadının tamamen kusurlu bulunduğu kabul edilerek eşlerin boşanmalarına karar verilmiştir.

Boşanma hakkında yapılan araştırma, soruşturma ve toplanan kanıtlardan, davacı davalı kocanın karısına sen kilolusun, seni beğenmiyorum, altınları bana vermezsen seni boşarım diyerek hakarette bulunduğu, fiziki şiddet uyguladığı, karısına ve kayınvalidesine bıçak çekerek onları ölümle tehdit ettiği ve ortak evin eşyalarına zarar verdiği anlaşılmaktadır.

Bu durumda karı koca arasında ortak yaşamı temelinden sarsacak seviyede ve evlilik birliğin devamına olanak vermeyecek şekilde şiddetli bir geçimsizlik mevcut ve sabittir. Ancak davacı kadının boşanma davasının da kabulü gerekirken, yazılı olarak ret kararı verilmesi doğru bulunmamıştır

Boşanma kararı alınması halinde boşanma durumunda eşlerin hakları, boşanma davasının sürecinin doğru yönetilmesi ve boşanma hakkında bilinçlenmek adına boşanma avukatı ile danışmanlık hizmeti ile bilgi alabilirsiniz.

Ankara Boşanma Avukatı konusunda Ankara barosu sayfalarında avukat bilgi iletişim numaralarına ulaşabilirsiniz.